Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία της ΕΕ σε οδικό χάρτη για την νομισματική ένωση, αλλά με ψαλιδισμένες φιλοδοξίες

Συμφωνία της ΕΕ σε οδικό χάρτη για την νομισματική ένωση, αλλά με ψαλιδισμένες φιλοδοξίες

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη στα επόμενα βήματα για την νομισματική ένωση, ωστόσο άφησαν πολλές παραμέτρους στον «αέρα». Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μηχανισμού για την περάτωση της ενοποίησης των τραπεζών, αλλά δεν έγινε σαφές πότε θα δημιουργηθεί ο μηχανισμός αυτός. Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει μια δοκιμαστική συζήτηση για το πως οι «27» θα επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους, καθώς και η δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέθεσαν στον Χέρμαν βαν Ρομπάι να παρουσιάσει τον Ιούνιο ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη στα επόμενα βήματα για την νομισματική ένωση, ωστόσο άφησαν πολλές παραμέτρους στον «αέρα», μη αξιοποιώντας το μομέντουμ της συμφωνίας του Ecofin για την εποπτεία των τραπεζών.

Μετά από οκτώ ώρες συνομιλιών, η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μηχανισμού για την περάτωση της ενοποίησης των τραπεζών, αλλά δεν έγινε σαφές πότε θα δημιουργηθεί ο μηχανισμός αυτός.

Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει μια δοκιμαστική συζήτηση για το πως οι «27» θα επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους, καθώς και η δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέθεσαν στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι να παρουσιάσει τον Ιούνιο ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων.

Στα συμπεράσματά τους δεν αναφέρουν πλέον την πιθανότητα να εφοδιαστεί η Ευρωζώνη με ένα είδος εμβρυακού κοινού προϋπολογισμού.

«Αυτό το βράδυ αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο ψήφισμα για το μηχανισμό», ανέφερε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τον μηχανισμό κατά τη διάρκεια του 2013» σημείωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο μηχανισμός θα «δει το φως της ημέρας» κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, το 2013, αλλά δεν έγινε σαφές αν αυτός ο μηχανισμός αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο έτος ή απλώς θα τεθούν τα πρώτα στάδια της «κατασκευής του».

«Συμφωνήσαμε έναν οδικό χάρτη για τη μελλοντική ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σχετικά με τις πολύωρες συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής, η έκτη και τελευταία για το 2012, είχε κυρίαρχο σημείο αναφοράς μια διεξοδική συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο αναμόρφωσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και να διορθώσει τα προβλήματα που έχουν τροφοδοτήσει την κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη, τα τελευταία τρία χρόνια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για μια «τραπεζική ένωση», επιβεβαιώνοντας τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι επικεφαλής επόπτης στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024