Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πράσινο φως» για ΝΑΤΟϊκούς Patriot στην Τουρκία παρά τις ρωσικές αντιδράσεις

«Πράσινο φως» για ΝΑΤΟϊκούς Patriot στην Τουρκία παρά τις ρωσικές αντιδράσεις

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσημα ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο, ενισχύοντας την ικανότητα αεράμυνας της Τουρκία. Το «πράσινο φως» δόθηκε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τη Συμμαχία να εκφράζει παράλληλα μεγάλη ανησυχία και να προειδοποιεί ενάντια σε πιθανή χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς. Επικρίνει την ανάπτυξη των Patriot η Ρωσία. «Φήμες» λέει για τα περί χημικών όπλων της Συρίας.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσημα ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο, ενισχύοντας την ικανότητα αεράμυνας της Τουρκίας έναντι διασυνοριακών επιθέσεων, και φέρνοντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πιο κοντά στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται μεταξύ ανταρτών και καθεστώς Άσαντ.

Το «πράσινο φως» δόθηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τη Συμμαχία να εκφράζει παράλληλα μεγάλη ανησυχία και να προειδοποιεί ενάντια σε πιθανή χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

{{{ moto }}} Κατά της «αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης της σύγκρουσης» προειδοποιεί την ίδια στιγμή η Ρωσία διά στόματος του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Φήμες» λέει, επίσης, ο Λαβρόφ σχετικά με τον κίνδυνο χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Εγκρίθηκε η ανάπτυξη των Patriot

Τα 28 κράτη-μέλη της Συμμαχίας υπενθυμίζουν ότι η χρήση των συστημάτων Patriot είναι αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς.

Ωστόσο, η ανακοίνωση φαίνεται πως αποτελεί παράλληλα ένα μήνυμα προς το καθεστώς Άσαντ σε μία στιγμή κατά την οποία η Ουάσινγκτον και άλλες κυβερνήσεις φοβούνται ότι μπορεί να προετοιμάζει για πιθανή χρήση τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει.

«Στεκόμαστε ισχυρά αλληλέγγυοι δίπλα στην Τουρκία. Σε όποιον θα ήθελε να επιτεθεί στην Τουρκία, λέμε ‘ούτε να το σκέφτεστε’» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των συστημάτων Patriot σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποστηρίξει τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από σημεία της επικράτειας της Συρίας, ούτε και να συνδράμει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του αραβικού κράτους.

Ωστόσο, η απόφαση ανάπτυξης των Patriot οδηγεί τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους πιο κοντά στον πόλεμο, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί αμερικανικής κατασκευής και ΝΑΤΟϊκής λειτουργίας στρατιωτικό υλικό εναντίον του καθεστώς Άσαντ.

ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι Patriot θα είναι προγραμματισμένοι να αναχαιτίζουν μόνο συριακά όπλα που περνούν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Δεν επιτρέπεται να διεισδύουν προληπτικά στην συριακή επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν άμεση επίδραση σε οποιουδήποτε είδους κυβερνητική επίθεση -με χημικά ή συμβατικά όπλα- που περιορίζεται αυστηρά εντός των συριακών συνόρων.

Παρ’ όλα αυτά ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επιμένει ότι η ανάπτυξη των Patriot θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης κατά μήκος μίας γραμμής των συνόρων, την οποία διασχίζουν δεκάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες και έχει αποδεχτεί βασικό σημείο διέλευσης για όπλα που περνούν λαθραία στα χέρια των ανταρτών που μάχονται τον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Αντιαεροπορικά συστήματα Patriot διαθέτουν η Γερμανία, η Ολλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ η ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστημάτων μπορεί να έχει ολοκληρωθεί εντός μερικών εβδομάδων.

ΝΑΤΟϊκή προειδοποίηση κατά της χρήσης χημικών

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν ομόφωνα από τις Βρυξέλλες «μεγάλη ανησυχία» σχετικά με αναφορές ότι το συριακό καθεστώς ενδέχεται να εξετάζει τη χρήση χημικών όπλων, όπως δήλωσε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα ήταν εντελώς απαράδεκτη και ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Με την ίδια προειδοποίηση είχε προσέλθει ο Ράσμουσεν στην έναρξη των εργασιών της υπουργικής συνόδου, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη χρήση χημικών κατά του συριακού λαού θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Δαμασκός προσπαθεί να αναμείξει τα στοιχεία που απαιτούνται για να καταστεί κατάλληλο για στρατιωτική χρήση το ισχυρό νευροτοξικό αέριο Σαρίν που προκαλεί πλήρη παράλυση και θάνατο.

Το συριακό χημικό οπλοστάσιο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στη Μέση Ανατολή, όμως παραμένει δύσκολο να εκτιμηθούν ακριβώς οι πραγματικές ποσότητές του καθώς δεν υπάρχουν σχετικά δεδομένα.

Η προειδοποίηση Ράσμουσεν ήλθε λίγες ώρες μετά την απειλή που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Η χρήση χημικών όπλων ήταν και θα είναι εντελώς απαράδεκτη. Εάν διαπράξετε το τραγικό λάθος να χρησιμοποιήσετε τα όπλα αυτά θα υπάρξουν συνέπειες» διεμήνυσε ο Ομπάμα.

Αντιδρά η Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε κατά της «αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης» της σύγκρουσης στη Συρία, επικρίνοντας την ανάπτυξη πυραύλων Patriot στην Τουρκία, καθώς και τις «φήμες» σχετικά με την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό.

«Ανησυχούμε για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης» δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από τις 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η συσσώρευση των όπλων δημιουργεί επιπλέον κινδύνους ότι θα χρησιμοποιηθούν» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τους κινδύνους χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Λαβρόφ απάντησε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που φήμες και διαρροές» αναφέρονται σε αυτό».

«Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Κάθε φορά η Μόσχα επαληθεύει την πληροφορία με τη σύμμαχο της Συρία και μας απαντούν ότι τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί» σημείωσε.

Το σύνδρομο του όπλου

Εξάλλου, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την επίσκεψή του πριν από μία ημέρα στην Τουρκία. Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε ένα απόφθεγμα του Ρώσου θεστρικού συγγραφέα Αντόν Τσέχοφ για να εκφράσει με τον πλεόν «ποιητικό» τρόπο τη δυσφορία της Ρωσίας στην ανάπτυξη των συμμαχικών Patriot στην Τουρκία: «Ότον στον τοίχο υπάρχει ένα κρεμασμένο όπλο, στις επόμενες σκηνές το όπλο αυτό πάντα χρησιμοποιείται».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024