Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην επόμενη Σύνοδο παραπέμπουν οι ηγέτες τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Στην επόμενη Σύνοδο παραπέμπουν οι ηγέτες τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Εξηγήσεις για το ναυάγιο των συνομιλιών για τον προϋπολογισμό των ετών 2014-2020 έδωσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμέσως μετά τη λήξη των μαραθώνιων και σκληρών συνομιλιών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι παρά την επιθυμία τους να υπάρξει συμφωνία, μια σειρά διαφωνιών εμπόδισαν την σύγκλιση. Όλοι πλέον παραπέμπουν στην επόμενη Σύνοδο, στις αρχές του 2013.

Εξηγήσεις για το ναυάγιο των συνομιλιών για τον προϋπολογισμό των ετών 2014-2020 έδωσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμέσως μετά τη λήξη των μαραθώνιων και σκληρών συνομιλιών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι παρά την επιθυμία τους να υπάρξει συμφωνία, μια σειρά διαφωνιών εμπόδισαν την σύγκλιση.

Όλοι πλέον παραπέμπουν στην επόμενη Σύνοδο, στις αρχές του 2013, καθώς τίποτα δεν συμφωνήθηκε μέχρι να συμφωνηθούν όλα, είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Μάριο Μόντι.

Μελετήσαμε τις προτάσεις που κατέθεσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δεν είναι όμως κάτι δραματικό το ότι δεν καταλήξαμε σε αποτέλεσμα επισήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως πρόσθεσε «σε αυτό τον γύρο των συνομιλιών δεν θα καταλήξουμε εκεί που θέλουμε–αυτό είναι μια ομόφωνη απόφαση».

Για το ναυάγιο δεν ευθύνεται μόνο μια χώρα, υπογράμμισε. Το πνεύμα στις συνομιλίες αυτές ήταν «πολύ φιλικό και εποικοδομητικό» παρά τις διαφορές απόψεων.

Πάντα έλεγα, συνέχισε η καγκελάριος που πάντως εμφανίστηκε γενικά ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου, «ότι δεν θα ήταν δραματικό αν σήμερα κάναμε μόνο το πρώτο βήμα, θα δούμε τις επόμενες ώρες. Νομίζω ότι οι θέσεις είναι ακόμη μακριά η μία από την άλλη και αν χρειαστούμε δεύτερο γύρο θα χρειαστούμε χρόνο για να το κάνουμε».

Χρόνο για διαπραγματεύσεις και οριστική συμφωνία σε ένα δεύτερο συμβούλιο (που ήδη έχει προσδιοριστεί για τις αρχές του 2013) βλέπει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που εξέφρασε την επιθυμία του να καταλήξει η ΕΕ σε ένα προϋπολογισμό συνοχής με σωστή κατανομή των κονδυλίων.

Και στο παρελθόν χρειάζονταν «δύο σύνοδοι, μία διερευνητική για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των χωρών και να δούμε πώς θα γινόταν η προσέγγιση και άλλη μία για τη λήψη αποφάσεων», εξήγησε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει «προϋπολογισμός συνοχής» με έμφαση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ένα από τα κορυφαία ζητήματα που έχει θέσει η χώρα του.

Η Γερμανία «δεν ήθελε την απομόνωση της Βρετανίας» στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό δήλωσε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος για να προσθέσει ότι «η Γαλλία ήθελε οι χώρες της συνοχής, που είναι προσηλωμένες στις πολιτικές της ανάπτυξης, στην κοινή αγροτική πολιτική, να ακουστούν. Ως εκ τούτου η Γαλλία και η Γερμανία έπαιξαν τέλεια τον ρόλο τους για να
προχωρήσει η Ευρώπη».

Στην ίδια περίπου γραμμή κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βλέπει ότι ως τώρα «δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος, είναι πρόβλημα το ότι δεν έχει γίνει πρόοδος στον περιορισμό προτάσεων για επιπλέον δαπάνες».

Σταματήσαμε μια συμφωνία που ήταν απαράδεκτη, τόνισε, απορρίπτωντας την θέση ότι η όλο και περισσότερο ευρωσκεπτικιστική Βρετανία είναι απομονωμένη. «Η Βρετανία δεν στάθηκε μόνη απέναντι σε όλους» είπε στους δημοσιογράφους.

Ακόμη υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που οι εθνικές κυβερνήσεις περιορίζουν τις δαπάνες στις χώρες τους να αυξάνονται οι δαπάνες της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες είναι σαν να ζουν σε παράλληλο σύμπαν, τόνισε, θέλουν να ξοδεύουν και να μην εξοικονομούν εξηγώντας ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν ικανοποίησε ούτε τη χώρα του αλλά ούτε και σημαντικές χώρες της Ένωσης, μεταξύ τους και τη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία και οι χώρες που συντάσσονται μαζί της («Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Φινλανδία και Δανία» κατά τον Κάμερον) είχαν απαιτήσει βαθύτερες περικοπές –εν μέσω γενικευμένο περικοπών και πνεύματος λιτότητας που διέπει πλέον το σύνολο σχεδόν των οικονομιών της ΕΕ– μια πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από το σύνολο των 27.

Η Ισπανία, εκτίμησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, «βγαίνει από τη Σύνοδο σε καλύτερη θέση απ’ ότι ήλθε. Φεύγω σχετικά ικανοποιημένος. Δεν είναι έκπληξη ότι δεν καταλήξαμε σε συμφωνία. Πάντα θα χρειαζόμαστε να άλλον ένα γύρο για να ικανοποιήσουμε τα συμφέροντα 27 χωρών».

Ενώπιον του ενδεχομένου να παραταθεί η Σύνοδος και το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι αποφάσισε τη διακοπή και τη συνέχιση στις αρχές του νέου έτους.

«Κάποιοι ήθελαν μικρότερες περικοπές, άλλοι μεγαλύτερες» είπε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι και εκφράστηκε αισιόδοξος ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε [αλλά] πρέπει να είναι ισορροπημένο και καλά προετοιμασμένο, γιατί αγγίζουμε θέματα θέσεων εργασίας, αγγίζουμε ευαίσθητα ζητήματα».

Το διακύβευμα είναι το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για τα έτη 2014-2020.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024