Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η «Κουβανή» εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε συνεχίζει την πολιτική παράδοση στη Χιλή

Η «Κουβανή» εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε συνεχίζει την πολιτική παράδοση στη Χιλή

Η Μάγια Φερνάντες είναι εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Έκανε το ντεμπούτο της στην πολιτική σκηνή της Χιλής και κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος της πόλης  Νιουνιόα, έστω και με μικρή διαφορά. Τον παππού της δεν τον θυμάται γιατί το 1973, όταν ο Πινοτσέτ τον ανέτρεψε, ήταν βρέφος. «Στην κοινωνία το όραμά του είναι ζωντανό. Όχι όμως και στα κόμματα» λέει. Μεγάλωσε στην Κούβα για την οποία σήμερα εκτιμά ότι «χρειάζεται μια αλλαγή».

Η Μάγια Φερνάντες είναι εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Έκανε το ντεμπούτο της στην πολιτική σκηνή της Χιλής και κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος της πόλης Νιουνιόα, έστω και με μικρή διαφορά. Τον παππού της δεν τον θυμάται γιατί το 1973, όταν ο Πινοτσέτ τον ανέτρεψε, ήταν βρέφος.

«Στην κοινωνία σήμερα το όραμά του είναι ζωντανό. Το είδαμε και το βλέπουμε στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι νέοι θαυμάζουν την αφοσίωση που είχε στον λαό. Εκεί είναι πάντα παρών, όχι όμως και στα κόμματα» λέει στον απεσταλμένο της El Pais.

Και στην ερώτηση αν εξίσου ζωντανός στην κοινωνία είναι και ο δικτάτορας Πινοτσέτ, η 43χρονη απαντά: «Ίσως και να είναι, αλλά στη δική του περίπτωση όλο αυτό είναι κρυμμένο».

Η ίδια μεγάλωσε στην Κούβα μαζί με τον αδελφό της. «Ήμασταν τα παιδιά της γειτονιάς όπως όλα. Ποτέ δεν μας βάρυνε το επίθετο» σημειώνει.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τη σύγχρονη Κούβα, απαντά: «Πρέπει να υπάρξει μια νέα αλλαγή. Είναι καλό για τη Δημοκρατία σε όλα τα μέρη του κόσμου να μην επανεκλέγεται συνέχεια το ίδιο πρόσωπο. Στο νησί υπάρχουν ικανοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να γίνουν σπουδαίοι πολιτικοί.»

Το 2013 συμπληρώνονται 40 χρόνια από το πραξικόπημα του Πινοτσέτ. «Ο παππούς μου πέθανε όπως πραγματικά επιθυμούσε, ‘επιστρέφοντας’ κατά κάποιο τρόπο στο λαό του και στα ιδανικά του.

» Σήμερα ξέρουμε πού βρίσκεται, μπορούμε να του πάμε λουλούδια και γράμματα. Υπάρχουν όμως πολλές οικογένειες που δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται οι δικοί τους άνθρωποι» σημειώνει, για να καταλήξει:

«Δεν πρέπει να μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν. Νομίζω ότι αν ο παππούς μου ζούσε, θα του άρεσε να έχει το βλέμμα του στο μέλλον, να δώσει έμφαση στις μεγάλες προκλήσεις. Κυρίως στην καταπολέμηση των τεράστιων ανισοτήτων που ακόμα υπάρχουν στη Χιλή.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: «Έφυγε» ο Σέσαρ Λουίς Μενότι (pic)

Στα 85 του χρόνια ο θρυλικός Σέσαρ Λουίς Μενότι άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας στο πένθος την Αργεντινή και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024