Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποιητικές βολές Ολάντ προς Μέρκελ για τη λιτότητα στην Ευρωζώνη

Προειδοποιητικές βολές Ολάντ προς Μέρκελ για τη λιτότητα στην Ευρωζώνη

«Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε σε ισόβια δεσμά τις χώρες που έχουν πάρει δύσκολες αποφάσεις» δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε ταυτόχρονα σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες. Απορρίπτει την άποψη ότι μόνο οι Γερμανοί βάζουν το χέρι στην τσέπη, καλώντας την Ανγκελα Μέρκελ να βάλει το ευρωπαϊκό συμφέρον πάνω από τις ανησυχίες για το εκλογικό της σώμα.

«Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε σε ισόβια δεσμά τις χώρες που έχουν πάρει δύσκολες αποφάσεις» δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ταυτόχρονα σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, βάζει στο τραπέζι όλα τα ζητήμα που πρέπει να λυθούν άμεσα, ιδίως αυτά στα οποία αντιδρούν σθεναρά οι Γερμανοί: άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουνίου για την ανάπτυξη και το νέο ρόλο της ΕΚΤ, οριστική λύση του ελληνικού ζητήματος, ευρω-ομόλογο και τραπεζική ένωση μέχρι το τέλος του 2012.

Απορρίπτει την άποψη ότι μόνο οι Γερμανοί βάζουν το χέρι στην τσέπη, καλώντας την Ανγκελα Μέρκελ να βάλει το ευρωπαϊκό συμφέρον πάνω από τις ανησυχίες για το εκλογικό της σώμα. «Αν δεν δώσουμε ανάσα στην οικονομία, τότε τα μέτρα λιτότητας και η πειθαρχία -όσο απαραίτητη και να είναι- δεν οδηγούν πουθενά».

Αναλυτικά, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους της ισπανικής El Pais, του γαλλικού Monde, της ιταλικής Stampa, του βρετανικού Guardian, της γερμανικής Suddeutsche Zeitung και της πολωνικής Gazeta Wyborcza, o Ολάντ προειδοποιεί ότι η γαλλο-γερμανική μηχανή που κινεί την Ευρώπη κινδυνεύει να σταματήσει αν δεν λυθεί το «αγκάθι» της συνταγής που πρέπει να εφαρμοστεί για την έξοδο από την κρίση.

Αφήνει σαφείς αιχμές για τον τρόπο που η Μέρκελ χειρίστηκε την κρίση, και κυρίως για το γεγονός ότι έριξε μεγάλο βάρος στην κοινή γνώμη της χώρας της. «Όλοι έχουμε το εκλογικό μας σώμα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε πρώτα το ευρωπαϊκό συμφέρον» τονίζει.

Ο Γάλλος πρόεδρος απορρίπτει την άποψη ότι μόνον οι Γερμανοί βάζουν το χέρι στην τσέπη: «Δεν είναι αλήθεια. Καταλαβαίνω τις ευαισθησίες τους: αυτός που πληρώνει, πρέπει να ελέγχει, πρέπει να επιβάλει κυρώσεις. Όμως το ζήτημα του κοινού προϋπολογισμού περνά μέσα από τη μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους. Και αυτό μπορεί να γίνει με την έκδοση ευρω-ομολόγων. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες τους για υπερπληθωρισμό που περνά από γενιά σε γενιά Γερμανών. Όμως οι νέοι τρόποι παρέμβασης της ΕΚΤ εγγυώνται ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί».

Καλεί σε άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και αφορούσαν -μεταξύ άλλων- στη δυνατότητα της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί απευθείας τράπεζες. Σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης να δανείζονται με 1% και άλλες με 7%, ενώ ζητά -με το βλέμμα πάλι προς το Βερολίνο- να προχωρήσει η τραπεζική ένωση μέχρι το τέλος του 2012. Yπογραμμίζει ακόμα την ανάγκη να διαθετούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα 120 δισ. ευρώ για πολιτικές ανάπτυξης, όπως επίσης συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Προτείνει μηνιαίες συναντήσεις κορυφής σε επίπεδο Ευρωζώνης, που θα αντικαταστήσουν αυτές τις «ιστορικές» ή και «κρίσιμες» Συνόδους Κορυφής, που τελικά δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σχετικά με την ΕΕ που οραματίζεται, ο Ολάντ δηλώνει ανοικτά ότι τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης διαφορετικών ταχυτήτων ή κύκλων, όπως χαρακτηριστικά το επισημαίνει, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να βρίσκονται στον πυρήνα. «Θα είναι ο άξονας που θα επιτρέπει την επιτάχυνση. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, αλλά αυτό απαιτεί να έχουμε αυξημένο το αίσθημα του ευρωπαϊκού συμφέροντος, άρα και της ανάγκης συμβιβασμού.»
Πάντως στο ερώτημα για το αν χρειάζεται νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη (άρα και δημοψηφίσματα) για την περαιτέρω προώθηση της πολιτικής ενοποίησης, ο Ολάντ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος, υπενθυμίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη χώρα του το 2005.



Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Γάλλος πρόεδρος ρωτάται αν το χειρότερο έχει περάσει: «Πιστεύω ότι το χειρότερο, η ρήξη στην Ευρωζώνη έχει περάσει. Όμως το καλύτερο δεν έχει ακόμα έλθει. Πρέπει εμείς να το φτιάξουμε.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024