Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισχυρή δήλωση υποστήριξης στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ για το πλήγμα από τη Συρία

Ισχυρή δήλωση υποστήριξης στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ για το πλήγμα από τη Συρία

«Άμεση παύση των επιθετικών ενεργειών» της Συρίας σε βάρος της Τουρκίας απαίτησαν τα μέλη του ΝΑΤΟ σε έκτακτη νυχτερινή συνεδρίασή τους μετά την ανάφλεξη στα συροτουρκικά σύνορα, καταδικάζοντας έντονα σε κοινή τους δήλωση τη Δαμασκό και στηρίζοντας την Άγκυρα. Η Τουρκία είχε εν τω μεταξύ απαντήσει με βομβαρδισμούς στόχων στη Συρία, οι οποίοι σύμφωνα με την συριακή αντιπολίτευση κατέληξαν στον θάνατο Σύρων στρατιωτών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση του ΝΑΤΟ δεν έγινε αναφορά στην αρχή «συλλογικής άμυνας» της Συμμαχίας.

«Άμεση παύση των επιθετικών ενεργειών» της Συρίας σε βάρος της Τουρκίας απαίτησαν τα μέλη του ΝΑΤΟ σε έκτακτη νυχτερινή συνεδρίασή τους μετά την ανάφλεξη στα συροτουρκικά σύνορα, καταδικάζοντας έντονα σε κοινή τους δήλωση τη Δαμασκό και στηρίζοντας την Άγκυρα. Η Τουρκία είχε εν τω μεταξύ απαντήσει με βομβαρδισμούς στόχων στη Συρία, οι οποίοι σύμφωνα με την συριακή αντιπολίτευση κατέληξαν στον θάνατο Σύρων στρατιωτών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση του ΝΑΤΟ δεν έγινε αναφορά στην αρχή «συλλογικής άμυνας» της Συμμαχίας.

Οι πρέσβεις των 28 μελών της Συμμαχίας στο ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αργά τη νύχτα μετά από αίτημα της Τουρκίας για να συζητήσουν το βομβαρδισμό τουρκικού χωριού στη μεθόριο με τη Συρία στον οποίο σκοτώθηκαν πέντε μέλη μίας οικογένειας -και στον οποίο η Τουρκία απάντησε με στρατιωτικά αντίποινα.

Τα πυρά από τη Συρία, ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΝΑΤΟ, «συνιστούν πηγή τεράστιας ανησυχίας και καταδικάζονται έντονα από όλους του συμμάχους».

Ζητώντας την «άμεση διακοπή των επιθετικών πράξεων», όπως αναφέρουν, κατά της Τουρκίας, τα μέλη της Συμμαχίας τόνισαν πως πρόκειται για «σαφή και υφιστάμενο κίνδυνο στην ασφάλεια των Συμμάχων».

Το ΝΑΤΟ «συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας και απαιτεί την άμευση παύση τέτοιων επιθετικών πράξεων σε βάρος ενός συμμάχου και καλεί το συριακό καθεστώς να παύσει την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή του Reuters, ο Τούρκος αντιπρόσωπος παρουσίασε στη συνάντηση τα περιστατικά (τόσο το συριακό πλήγμα όσο και τα τουρκικά αντίποινα) και «οι περισσότεροι έδωσαν εύσημα στην τουρκική αυτοσυγκράτηση».

Η έκτακτη συνάντηση έγινε βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων όταν ένα μέλος αισθάνεται ότι παραβιάζεται η εδαφική του κυριαρχία.

Σημειώνεται ότι κανείς από τους παριστάμενους, σύμφωνα με την πηγή, δεν αναφέρθηκε στο άρθρο 5 της συλλογικής αμυντικής αρχής -βάσει του οποίου επίθεση σε ένα μέλος λογίζεται ως επίθεση σε βάρος όλων των μελών.

Βρετανία: «Κατανοητή η αντίδραση, δεν θέλουμε κλιμάκωση»

Την Πέμπτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ χαρακτήρισε από τη Βουδαπέστη, την οποία επισκέπτεται, «κατανοητή» την τουρκική αντίδραση αλλά σημείωσε πως κλιμάκωση της έντασης είναι ανεπιθύμητη.

Η απάντηση της Άγκυρας, είπε, «είναι κατανοητή, έλαβε χώρα μία εξωφρενική πράξη». «Εκφράζουμε την ισχυρή μας αλληλεγγύη στην Τουρκία αλλά δεν θέλουμε να δούμε συνέχιση της κλιμάκωσης στο περιστατικό» προσέθεσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Ο Χέιγκ τόνισε ότι η Συρία πρέπει να διασφαλίστει «πως δεν θα επαναληφθεί σε καμία περίπτωση τέτοιο περιστατικό ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στα σύνορά της με την Τουρκία ή άλλη χώρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024