Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βομβιστικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί στη Συρία, ουρές προσφύγων για την Τουρκία

Βομβιστικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί στη Συρία, ουρές προσφύγων για την Τουρκία

Νέα βομβιστική επίθεση ταρακούνησε την συριακή πρωτεύουσα τη Δευτέρα, καθώς σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου οχήματος σε προάστιο της Δαμασκού με ανάμεικτο θρησκευτικό πληθυσμό. Σε βομβαρδισμό κωμόπολης κοντά στο Χαλέπι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άτομα. Ενδεικτική της ανεξέλεγκτης έκβασης του εμφυλίου, με τα σκηνικά μάχης να έχουν γίνει καθημερινότητα για τη Δαμασκό και το Χαλέπι, είναι η ομολογία του δεύτερου μεσολαβητή του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι πως η αποστολή του είναι «σχεδόν αδύνατη». Αποκλεισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία, επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στην Κωνσταντινούπολη με τη συριακή κρίση ωηλά στην ατζέντα.

Νέα βομβιστική επίθεση ταρακούνησε την συριακή πρωτεύουσα τη Δευτέρα, καθώς σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου οχήματος σε προάστιο της Δαμασκού με ανάμεικτο θρησκευτικό πληθυσμό. Σε βομβαρδισμό κωμόπολης κοντά στο Χαλέπι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άτομα. Αποκλεισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία, επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στην Κωνσταντινούπολη με τη συριακή κρίση ωηλά στην ατζέντα.

Ενδεικτική της ανεξέλεγκτης έκβασης του εμφυλίου, με τα σκηνικά μάχης να έχουν γίνει καθημερινότητα για τη Δαμασκό και το Χαλέπι, είναι η ομολογία του δεύτερου μεσολαβητή του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι πως η αποστολή του είναι «σχεδόν αδύνατη».

Η έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή Τζαραμάνα έξω από το κέντρο της Δαμασκού. Αρκετά ασθενοφόρα έχουν βρεθεί στο σημείο της επίθεσης για να μεταφέρουν τους τραυματίες.

Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA (που πρόσκειται στον Άσαντ), ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται γυναίκες και παιδιά.

Την ίδια στιγμή, η συριακή αεροπορία βομβάρδισε την κωμόπολη αλ Μπαμπ, στην περιφέρεια του Χαλεπίου. Από τους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άτομα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δώδεκα άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους σε επίθεση με παγιδευμένο όχημα σε κηδεία δύο ανδρών στην Τζαραμάνα της Δαμασκού. Οι ομάδες της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως οι η κηδεία γινόταν για δύο μέλη παραστρατιωτικής δύναμης που συνεργάζεται με τις δυνάμεις του Άσαντ.

Στην περιοχή κατοικούν σουνίτες μουσουλμάνοι, δρούζοι και χριστιανοί.

Στη Συρία ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού

Τη Δευτέρα ξεκινάει τριήμερη επίσκεψη στη Συρία ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι ο Πέτερ Μάουρερ, πρώην ανώτατος Ελβετός διπλωμάτης, ο οποίος διαδέχτηκε την 1η Ιουλίου τον Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ, θα έχει συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, και άλλους ανώτατους αξιωματούχους στην Δαμασκό.

«Οι συνομιλίες θα έχουν κυρίως ως αντικείμενο την ραγδαία επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στους πληγέντες από την ένοπλη σύγκρουση» τονίζει η ανακοίνωση.

Αποκλεισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία

Παράλληλα, χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες έχουν αποκλειστεί στην συριακή πλευρά της μεθορίου με την Τουρκία την στιγμή που η Άγκυρα προσπαθεί να διαχειριστεί την αυξανόμενη εισροή προσφύγων όσο εντείνονται οι μάχες. Ο Αύγουστος ήταν ο πλέον αιματηρός μήνας του εμφυλίου, και οι βομβαρδισμοί εξαναγκάζουν σε φυγή όλο και μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού.

Οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν πως από την αρχή της περασμένης εβδομάδας 10.000 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν στην νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Κιλίς.

Η Τουρκία, που έχει ήδη δεχθεί 80.000 Σύρους σε καταυλισμούς, έχει αρχίζει να εκφράζει την δυσφορία της για τους μεγάλους αριθμούς του προσφυγικού ρεύματος. Αξιωματούχος της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών AFAD ανέφερε στο Reuters πως οι τουρκικές αρχές «δεν έχουν σταματήσει να δέχονται Σύρους, αλλά το κάνουμε πιο αργά επειδή υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ασφάλειας».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως το Σάββατο ο αριθμός των προσφύγων στην άλλη πλευρά κυμαινόταν μεταξύ 7.000 και 8.000. Από τους μεγαλύτερους φόβους της Άγκυρας είναι η επανάληψη του 1991, όταν μισό εκατομμύριο Κούρδοι από το Ιράκ συνέρρευσαν στην Τουρκία μετά τον Πόλεμο του Κόλπου.

Στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της CIA

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τουρκία για να εξετάσει με τις τουρκικές αρχές κυρίως τη συριακή κρίση, όπως έγινε τη Δευτέρα γνωστό από επίσημη πηγή των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

«Ο Ντέιβιντ Πετρέους επισκέπτεται την Τουρκία για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην περιφέρεια» δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ έφτασε στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή για να συζητήσει με Τούρκους αξιωματούχους κυρίως για τη συριακή κρίση και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν πριν από δέκα ημέρες στην Άγκυρα μια πρώτη συνάντηση προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για ένα «επιχειρησιακό μηχανισμό» για την προετοιμασία της μετά τον Μπασάρ αλ Άσαντ εποχής στη Συρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024