Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Καρφί στο φέρετρο του Άσαντ» λέει ο Λίον Πανέτα για το σφυροκόπημα στο Χαλέπι

«Καρφί στο φέρετρο του Άσαντ» λέει ο Λίον Πανέτα για το σφυροκόπημα στο Χαλέπι

Με τη φράση «καρφί στο 'φέρετρο' του Άσαντ» σχολίασε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα τη σφοδρή αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώς εναντίον των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι της Συρίας. «Εάν (σ.σ. το καθεστώς) συνεχίσει αυτού του είδους την τραγική επίθεση εναντίον του ίδιου του λαού, τότε νομίζω ότι θα είναι ένα καρφί στο φέρετρο του Άσαντ» είπε ο Λίον Πανέτα, σημειώνοντας ότι «αυτό που έκανε στον λαό του κι αυτό που συνεχίζει να κάνει στον λαό του δείχνει ξεκάθαρα ότι το καθεστώς έφτασε το τέλος του, έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση». Σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ σε επίπεδο ΥΠΕΞ επιθυμεί το Παρίσι, υπό τον έλεγχο ανταρτών στρατηγικής σημασίας πέρασμα προς την Τουρκία.

Με τη φράση «καρφί στο ‘φέρετρο’ του Άσαντ» σχολίασε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα τη σφοδρή αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώς εναντίον των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι της Συρίας.

«Εάν (σ.σ. το καθεστώς) συνεχίσει αυτού του είδους την τραγική επίθεση εναντίον του ίδιου του λαού, τότε νομίζω ότι θα είναι ένα καρφί στο φέρετρο του Άσαντ» είπε ο Λίον Πανέτα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι «αυτό που έκανε στον λαό του κι αυτό που συνεχίζει να κάνει στον λαό του δείχνει ξεκάθαρα ότι το καθεστώς έφτασε το τέλος του, έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση».

«Το ερώτημα πλέον δεν είναι εάν φτάνει το τέλος του, αλλά το πότε θα έρθει το τέλος του» πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στρατηγικό πέρασμα κατέλαβαν οι αντάρτες

Οι σφοδρές συγκρούσεις στο Χαλέπι συνεχίζονται και τη Δευτέρα, σε μία προσπάθεια του καθεστώτος να ανακτήσει τον έλεγχο στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Την Κυριακή, τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κυρίως στο Χαλέπι, αλλά και στα περίχωρα της Δαμασκού και τη Ντεράα.

Σύμφωνα με τον Σύρο στρατηγό Φερζάτ Αμπντέλ Νάσερ, ο οποίος λιποτάκτησε πριν από ένα μήνα από τις τάξεις του τακτικού στρατού, οι αντάρτες κατέλαβαν το πρωί της Δευτέρας, ύστερα από δεκάωρες μάχες, το στρατηγικής σημασίας σημείο ελέγχου του Αναντάν, πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Χαλεπίου.

«Με την κατάληψη της θέσης αυτής, οι αντάρτες ελέγχουν πλέον έναν απευθείας δρόμο ανάμεσα στα τουρκικά σύνορα και το Χαλέπι» είπε ο Νάσερ, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων έξι στρατιώτες και τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν και 25 στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά του ο συριακός στρατός υποστήριξε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του τμήμα της συνοικίας Σαλαχεντίν στο Χαλέπι, πληροφορία την οποία διέψευσαν οι αντάρτες.

«Ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του τμήμα της συνοικίας Σαλαχεντίν στο Χαλέπι και συνεχίζει την επίθεσή του» τόνισε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στη Δαμασκό. Ωστόσο, ο συνταγματάρχης Αμπντέλ Τζαμπάρ αλ-Οκάιντι, επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου των ανταρτών στο Χαλέπι, διέψευσε την πληροφορία, λέγοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις «δεν έχουν προωθηθεί ούτε ένα μέτρο» και ότι οι αντάρτες κατέστρεψαν τέσσερα άρματα μάχης.

Ανησυχία για τους πρόσφυγες

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες το Χαλέπι εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων.

Περίπου 200.000 από τα δύο εκατομμύρια κατοίκους έχουν εγκαταλείψει την πόλη, ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη η Βάλερι Έιμος, η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενη στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στους κατοίκους της πόλης Χαλέπι από τους βομβαρδισμούς και τη χρήση αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων όπλων» τόνισε η ίδια.

«Καλώ όλες τις πλευρές να μην έχουν ως στόχο τους αμάχους και να επιτρέψουν την ασφαλή πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που μεταφέρουν επείγουσα και αναγκαία βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί στις συγκρούσεις» επισήμανε η ίδια.

Ανησυχία για την κατάσταση στο Χαλέπι εξέφρασε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.

«Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι και τα περίχωρά της δείχνει την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να ενωθεί για να πείσει τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μόνο μια πολιτική μετάβαση που θα επέτρεπε μια πολιτική διευθέτηση μπορεί να επιλύσει αυτή την κρίση και να φέρει την ειρήνη στο συριακό λαό» δήλωσε ο Ανάν, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να εργαστούν υπέρ μιας πολιτικής λύσης.

Πρωτοβουλία από το Παρίσι

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία η οποία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Αύγουστο ετοιμάζεται να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση ΣΑ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, της συνόδου θα προεδρεύσει ο ίδιος. «Καθώς η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας την 1η
Αυγούστου, θα ζητήσουμε πριν τα τέλη της εβδομάδας τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προφανώς σε επίπεδο υπουργών, σε μία προσπάθεια να σταματήσει η σφαγή και να προετοιμαστεί η πολιτική μετάβαση» είπε.

Σύμφωνα με τον Φαμπιούς, στόχος είναι να πειστούν για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες έχουν αρνηθεί μέχρι σήμερα κάθε απόφαση
δεσμευτικού χαρακτήρα στον ΟΗΕ. «Δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι είναι μια εσωτερική υπόθεση» πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Αναφερόμενος στις συγκρούσεις στο Χαλέπι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «ένα μαρτύριο που υφίσταται ο συριακός λαός και ο δήμιος ονομάζεται Μπασάρ αλ Άσαντ».

Πάντως, ο Φαμπιούς αρνήθηκε ότι χώρες της Δύσης εξοπλίζουν τους αντάρτες. «Προμηθεύονται όπλα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, ταυτόχρονα από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και ίσως άλλες χώρες. Όχι από εμάς» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024