Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμες συνομιλίες με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει την Τρίτη ο Κόφι Ανάν

Κρίσιμες συνομιλίες με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει την Τρίτη ο Κόφι Ανάν

Συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο θα έχει την Τρίτη στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν. Ο Κ.Ανάν, φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Συρίας, δήλωσε «συγκλονισμένος» από τη σφαγή στην πόλη Χούλα -με θύματα δεκάδες παιδιά-, η οποία θεωρείται ότι έδωσε τη χαριστική βολή στο ειρηνευτικό σχέδιο του Κ.Ανάν. Καταδικάζει τη σφαγή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο θα έχει την Τρίτη στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν. Ο Κ.Ανάν, φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Συρίας, δήλωσε «συγκλονισμένος» από τη σφαγή στην πόλη Χούλα -με θύματα δεκάδες παιδιά-, η οποία θεωρείται ότι έδωσε τη χαριστική βολή στο ειρηνευτικό σχέδιο του Κ.Ανάν.

«Είμαι συγκλονισμένος και σοκαρισμένος από τα τραγικά γεγονότα» δήλωσε ο Κόφι Ανάν, αναφερόμενος στη σφαγή που διαπράχθηκε από τις καθεστωτικές δυνάμεις την Παρασκευή στην πόλη της Χούλα στην κεντρική Συρία, όπου 108 άτομα σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 50 παιδιά.

Επιζώντες αφηγήθηκαν στο BBC εικόνες σοκ και φόβου, καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος έμπαιναν στα σπίτια τους και σκότωναν τις οικογένειές τους.

Ο Κ.Ανάν δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει «θαρραλέα βήματα», προκειμένου να δείξει ότι σοβαρολογεί για την ειρήνη.

Είπε ότι «το μήνυμα της ειρήνης δεν ισχύει μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για κάθε έναν που κρατάει όπλο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Κόφι Ανάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, τον επικεφαλής των παρατηρητών στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, καθώς και με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του συριακού καθεστώτος Ουάλιντ Μουάλεμ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κόφι Ανάν και τον στρατηγό Μουντ τη Δευτέρα δήλωσε ότι παρουσίασε «την αλήθεια για αυτό που συμβαίνει στη Συρία και τις επιθέσεις που έχουν στόχο να σπείρουν το χάος, παρά τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν εδώ και μερικές εβδομάδες».

Η επίσκεψη Ανάν στη Συρία είναι η δεύτερη από την ανάληψη των καθηκόντων του ως απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας.

Στόχος της είναι να αυξήσει τις πιέσεις στο καθεστώς Άσαντ να τηρήσει την ειρηνευτική συμφωνία. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, η διεθνής κοινότητα εξετάζει τα επόμενα βήματα.

Καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε το συριακό καθεστώς για την επίθεση της Χούλα, καταγγέλλοντας σε απόφαση, η οποία ελήφθη ομόφωνα, «τους βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και το πυροβολικό του καθεστώτος εναντίον κατοικημένης συνοικίας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαίτησε από τη Δαμασκό να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων πυροβολικού και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις πόλεις «κατ΄εφαρμογήν του σχεδίου Ανάν».

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου επαναδιατύπωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας και τον επιφόρτισαν με τη μεταφορά των απαιτήσεών τους στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η Ρωσία ενέκρινε την απόφαση, ωστόσο, τόνισε ότι «και οι δύο πλευρές» ενέχονται στη σφαγή της Χούλα, ενώ κατηγόρησε ορισμένες χώρες ότι τροφοδοτούν τη βία στη Συρία για να επιτύχουν αλλαγή καθεστώτος.

«Δεν υποστηρίζουμε την συριακή κυβέρνηση. Υποστηρίζουμε το σχέδιο του Κόφι Ανάν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και ο πρωθυπουργός τη Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν να εντείνουν την πίεση επί του Μπασάρ αλ Άσαντ και επιβεβαίωσαν την διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» στο Παρίσι.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πάπας Βενέδιτκος ΙΣτ’ εξέφρασε την οδύνη του για τη σφαγή και κάλεσε τις θρησκευτικές κοινότητες της Συρίας να συνεργασθούν για να επιστρέψει η ειρήνη.

Διαδηλώσεις και βία

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, για τρίτη συνεχή ημέρα, στη Συρία μετά τη σφαγή της Χούλα.

Στην Χαμπίτ, της επαρχίας Ιντλεμπ, ένα πανό έγραφε: «Ο ΟΗΕ μάς σκοτώνει», καθώς αυξάνεται η οργή των Σύρων για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, ενώ τη Δευτέρα 64, ανάμεσά τους 36 στρατιώτες σε συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες για εκρήξεις στο χωριό Τάλντο, κοντά στη Χούλα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024