Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντιπαραθέσεις και ζωηρό ενδιαφέρον κατά τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο

Αντιπαραθέσεις και ζωηρό ενδιαφέρον κατά τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο

Στο 50% έφτασε και ξεπέρασε η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές της Τετάρτη και της Πέμπτης οι οποίες, όπως γενικά αναμένεται, μάλλον δεν θα αναδείξουν νικητή· ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις 16-17 Ιουνίου μεταξύ των δύο επικρατέστερων. Σε κάθε περίπτωση και παρά τις αντεγκλήσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, επικράτησε ένα -όχι γενικευμένο- κλίμα ευφορίας στους Αιγύπτιους που μετά από

Στο 50% έφτασε και ξεπέρασε η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές της Τετάρτη και της Πέμπτης οι οποίες, όπως γενικά αναμένεται, μάλλον δεν θα αναδείξουν νικητή.

Για τη δεύτερη ημέρα ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής σχολίασε ότι «διεξήχθη με τρόπο οργανωμένο, και με ηρεμία», δόθηκε μάλιστα και ωριαία παράταση.

Αν και στο Κάιρο παρατηρήθηκαν μεγάλες ουρές στα εκλογικά κέντρα, σε άλλες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια η συμμετοχή ήταν μικρότερη, σημειώνει το BBC. Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς στην Αίγυπτο ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται το Σαββατοκύριακο. Ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις 16-17 Ιουνίου μεταξύ των δύο επικρατέστερων αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων.

Συνολικά 12 υποψηφιότητες (για την ακρίβεια 13: ένας αποσύρθηκε λίγο την αναμέτρηση) κρίθηκαν νόμιμες. Ξεκινούν από φιλελεύθερους και κεντροαριστερούς κοσμικούς υποψήφιους, πρώην αξιωματούχους του μουμπαρικού καθεστώτος και λιγότερο ή περισσότερο μετριοπαθείς ισλαμιστές.

Παραταύτα, δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους φερόμενους σαν επικρατέστερους υποψήφιους.

Ο πρώην γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα και ο Αχμέντ Σαφίκ αντάλλαξαν κατηγορίες για φήμες που τους έφερναν να αποσύρονται από τον εκλογικό αγώνα. Άλλοι κατηγορούσαν συνυποψήφιους για παραβίαση των κανονισμών για τερματισμό της προεκλογικής εκστρατείας.

Πέραν του Μούσα και του Σαφίκ, ο Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων και ο Αμπντούλ Φουτούχ, ένας ανεξάρτητος ισλαμιστής είναι οι βασικότεροι υποψήφιοι, αυτοί τουλάχιστον με τις περισσότερες ελπίδες για διάκριση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024