Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απεργία στην Ισπανία για το «μαχαίρι» στις δαπάνες για την Παιδεία

Απεργία στην Ισπανία για το «μαχαίρι» στις δαπάνες για την Παιδεία

Κλειστά είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Ισπανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές ύψους άνω του 20% της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι στις δαπάνες για την Παιδεία -στην πρώτη απεργία στα χρονικά της χώρας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το απόγευμα, χιλιάδες κόσμου -καθηγητές, φοιτητές και μαθητές- ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, το 80% του εκπαιδευτικού προσωπικού συμμετείχε στην απεργία.

Κλειστά είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Ισπανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές ύψους άνω του 20% της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι στις δαπάνες για την Παιδεία -στην πρώτη απεργία στα χρονικά της χώρας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το απόγευμα, χιλιάδες κόσμου -καθηγητές, φοιτητές και μαθητές- ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας. Εκτός από τη Μαδρίτη, πολυπληθής ήταν η διαδήλωση στη Βαρκελώνη, με την αστυνομία να μιλά για 3.000 συμμετέχοντες και τους διοργανωτές για 18.000.

Στην απεργία, σύμφωνα με τα συνδικάτα, συμμετείχε περίπου το 80% του διδακτικού προσωπικού της χώρας. Η «καρδιά» των διαμαρτυριών, εκτός από τους δρόμους, χτυπούσε στους χώρους των πανεπιστημίων -όπως στο Complutense της Μαδρίτης, όπου φοιτητές αναπαρέστησαν με φέρετρα και δρεπάνια… την «κηδεία της Παιδείας».

Οι περικοπές επιφέρουν την αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις των ισπανικών σχολείων. Οι καθηγητές καλούνται να εργαστούν περισσότερες ώρες με την ίδια μισθολογική αμοιβή, ενώ τα δίδακτρα των πανεπιστημίων αναμένεται να αυξηθούν έως και 25%.

Η κυβέρνηση Ραχόι υποστηρίζει ότι οι περικοπές στις δαπάνες είναι απαραίτητες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Προ ημερών η Ισπανία προχώρησε σε αναθεώρηση του ήδη αναθεωρημένου ελλείμματος για το 2011, καθώς η «τρύπα» στα οικονομικά αρκετών αυτόνομων περιοχών δεν άφηνε κανένα περιθώριο τήρησης των συμφωνηθέντων.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 8,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 8,5%, και η τρύπα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Η κεντρική κυβέρνηση έδωσε εντολή στις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας να προχωρήσουν σε περικοπές 3 δισ. ευρώ από τις δαπάνες για την παιδεία φέτος στο πλαίσιο του σκληρού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η απεργία πραγματοποιείται σε όλες τις περιφέρειες της Ισπανίας εκτός από τη Χώρα των Βάσκων και της Βαλεαρίδες νήσους.

Έρχεται μία εβδομάδα αφότου επέστρεψαν στις πλατείες της Ισπανίας οι Αγανακτισμένοι για να διαδηλώνουν κόντρα στη λιτότητα σε μία «επετειακή» συγκέντρωση για τον ένα χρόνο από τη γέννηση του κινήματος της 15ης Μαΐου.

Το απόγευμα της Τρίτης προγραμματίζονται διαδηλώσεις στη Μαδρίτη και πολλές ισπανικές πόλεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζώκας ενόψει Final Four: «Να σταθούμε πιο τυχεροί από τα δύο προηγούμενα» (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για το παιχνίδι με την ΑΕΚ, αλλά και για το επικείμενο Final Four.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024