Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Όρους για την αποδοχή του Δημοσιονομικού Συμφώνου βάζει το SPD

Όρους για την αποδοχή του Δημοσιονομικού Συμφώνου βάζει το SPD

Ένα στενότερο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών αλλά και αναπτυξιακά μέτρα και εφαρμογή πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης ζητά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), προκειμένου να δώσει την συγκατάθεσή του στην έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της χώρας. Μέσα στο Μάιο προγραμματίζονται οι ψηφοφορίες στα δύο σώματα του γερμανικού Κοινοβουλίου οι οποίες απαιτούν τα δύο τρίτα των βουλευτών και άρα τη συμφωνία SPD με τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες του CDU.

Ένα στενότερο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών αλλά και αναπτυξιακά μέτρα και εφαρμογή πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης ζητά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), προκειμένου να δώσει την συγκατάθεσή του στην έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της χώρας.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ παρουσίασαν εξασέλιδο κείμενο με τους όρους που θέτει το SPD προκειμένου να ψηφίσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Μεταξύ των σημείων που αναδεικνύουν οι Σοσιαλδημοκράτες είναι η θέσπιση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, η αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο διαχωρισμός των επενδυτικών από τις εμπορικές τράπεζες.

Η ηγεσία του SPD τάσσεται ακόμη υπέρ μιας κοινωνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα αγωνίζεται για την ισότητα στις συνθήκες απασχόλησης και στις αμοιβές.

«Θέλουμε η δημοσιονομική συνθήκη να συμπληρωθεί με μέτρα ανάπτυξης. Ξέρουμε πως χρειάζονται αλλαγές επειδή ο πρώην εταίρος (της Μέρκελ) Νικολά Σαρκοζί δεν είναι πλέον εδώ», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γκάμπριελ.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο και ελπίζουμε ότι ο γαλλογερμανικός κινητήρας θα επαναλειτουργήσει», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι για την έγκριση του Συμφώνου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ χρειάζεται την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών για την επικύρωση του Συμφώνου από την Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή.

Η Μπούντεσταγκ πρόκειται να ψηφίσει για το Σύμφωνο και τον ESM στις 25 Μαΐου.

Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα χαρακτηρίστηκε μη ρεαλιστικό κατά τη συνέντευξη Τύπου από τον Σταϊνμάιερ που δήλωσε πως μια πρώτη ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί μόνο για τον ESM, ο οποίος πρέπει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου και έχει συνεπώς νομική προτεραιότητα έναντι της Συνθήκης. Δεν ανέφερε πάντως ακριβή ημερομηνία ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σλούκας για Ναν: «Σωστή απόφαση να πάρουμε τον κορυφαίο σκόρερ στην Ευρώπη»

Ο Κώστας Σλούκας μίλησε για την πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Final Four, αλλά και για τον Κέντρικ Ναν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024