Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το όνομα του Λένιν επιστρέφει στην επιγραφή των ναυπηγείων του Γκντάνσκ

Το όνομα του Λένιν επιστρέφει στην επιγραφή των ναυπηγείων του Γκντάνσκ

Το όνομα του Λένιν επανέρχεται σε δημόσια θέα στην Ανατολική Ευρώπη: στα ναυπηγεία του Γκντάνσκ, λίκνο του ιστορικού συνδικάτου Αλληλεγγύη του Λεχ Βαλέσα. Η επιγραφή με την ονομασία της κομμουνιστικής εποχής «Ναυπηγεία Λένιν» επανατοποθετήθηκε στη διάσημη πύλη αριθ. 2 προς αποκατάσταση της «ιστορικής μορφής», σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάουελ Αντάμοβιτς. Έντονες πολεμικές και επικρίσεις κυρίως από το συνδικάτο Αλληλεγγύη.

Το όνομα του Λένιν επανέρχεται σε δημόσια θέα στην Ανατολική Ευρώπη: στα ναυπηγεία του Γκντάνσκ, λίκνο του ιστορικού συνδικάτου Αλληλεγγύη του Λεχ Βαλέσα. Η επιγραφή με την ονομασία της κομμουνιστικής εποχής «Ναυπηγεία Λένιν» επανατοποθετήθηκε στη διάσημη πύλη αριθ. 2 προς αποκατάσταση της «ιστορικής μορφής», σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάουελ Αντάμοβιτς.

Η ανάρτηση της επιγραφής «Stocznia Gdanska im.Lenina» πάνω από την πύλη των ναυπηγείων έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας.

Εκτός από την παλιά επιγραφή, οι διοργανωτές της σχετικής κίνησης αποκατέστησαν επίσης το μαρξιστικό σύνθημα «προλετάριοι όλων των εργοστασίων ενωθείτε», «Ευχαριστώ για την καλή δουλειά», όπως και τον κατάλογο με τις διεκδικήσεις των εργατών που απεργούσαν κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος τον Αύγουστο του 1980.

Η επαναφορά της επιγραφής συμπίπτει με το γύρισμα από τον Πολωνό κινηματογραφιστή Αντρέι Βάιντα μιας ταινίας για τον Λεχ Βαλέσα, ιστορικό ηγέτη του συνδικάτου Αλληλεγγύη, ακόμη και στο χώρο των ναυπηγείων.

Τις προσεχείς ημέρες, ο σκηνοθέτης θα γυρίσει σκηνές από τις μεγάλες εργατικές απεργίες που οδηγήσαν στη γέννηση του συνδικάτου Αλληλεγγύη.

Το γύρισμα της ταινίας ήταν αυτό που έδωσε την ιδέα στον δήμαρχο του Γκντάνσκ, Πάουελ Αντάμοβιτς, να ξαναδώσει την «ιστορική μορφή» στην πύλη των ναυπηγείων, όπως λέει ο ίδιος στο ιστολόγιό του.

Η επιστροφή του ονόματος του Λένιν προκάλεσε αμέσως πολεμικές και επικρίσεις, κυρίως από το συνδικάτο Αλληλεγγύη των ναυπηγών.

Αντιδράσεις και από το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, με βουλευτές της παράταξης να ζητούν από τις εισαγγελείς να ερευνήσουν εάν ο δήμαρχος παραβίασε τη νομοθεσία περί διάδοσης του κομμουνισμού. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ζήτημα παραβίασης εφόσον η αποκατάσταση της επιγραφής έγινε για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024