Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκλογικό «τσεκ απ» για την Μέρκελ στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν την Κυριακή

Εκλογικό «τσεκ απ» για την Μέρκελ στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν την Κυριακή

Δίπλα στις κάλπες σε Γαλλία και Ελλάδα, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η γερμανική κυβέρνηση θα έχει το βλέμμα της την Κυριακή στραμμένο και στο μικρό Σλέσβιχ-Χόλσταϊν: Οι πολίτες του ψηφίζουν για την κυβέρνηση του κρατιδίου, μάχη που στο Βερολίνο αντιμετωπίζεται ως «προθέρμανση» για τη μεγάλη επικείμενη αναμέτρηση στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Οι δημοσκοπήσεις για το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν δείχνουν στήθος με στήθος τους Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες και υπαρκτό τον κίνδυνο κυβερνητικής εξόδου των Φιλελεύθερων -ενώ οι Πειρατές κουρσεύουν το «κρατίδιο ανάμεσα στις δύο θάλασσες».

Δίπλα στις κάλπες σε Γαλλία και Ελλάδα, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η γερμανική κυβέρνηση θα έχει το βλέμμα της την Κυριακή στραμμένο και στο μικρό κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν: Οι πολίτες του ψηφίζουν για την κυβέρνηση του κρατιδίου, μάχη που στο Βερολίνο αντιμετωπίζεται ως «προθέρμανση» για τη μεγάλη επικείμενη αναμέτρηση στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Οι δημοσκοπήσεις για το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν δείχνουν στήθος με στήθος τους Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες στο 31% και υπαρκτό τον κίνδυνο εξόδου των Φιλελεύθερων από την κυβέρνηση -ενώ οι Πειρατές κουρσεύουν το «κρατίδιο των δύο θαλασσών».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του κρατιδίου είναι αντίτυπο του ομοσπονδιακού -Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι (FDP). Όμως, με το FDP να βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις κοντά στο 7%, η πιθανότητα να μην φτάνουν τα ποσοστά του για το νέο συνασπισμό έχουν επαναφέρει το ενδεχόμενο ενός «Μεγάλου Συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Αυτή είναι μάλλον και η μεγαλύτερη σημασία της κάλπης στο κρατίδιο: Με τους Φιλελευθέρους να χάνουν στο ένα κρατίδιο μετά το άλλο και τα ποσοστά τους να «ροκανίζονται» σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μία συγκυβέρνηση CDU και SPD στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θα λειτουργήσει ως… υπενθύμιση του κυβερνητικού συνασπισμού των δύο μεγάλων σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Η σύγκριση μάλιστα των νωπών αναμνήσεων μπορεί να βάλει σε πειρασμό ακόμη και τους Χριστιανοδημοκράτες: Ο προηγούμενος, αναγκαστικός, Μεγάλος Συνασπισμός 2005-2009 (Μέρκελ-Στάινμαϊερ) θεωρείτο «θνησιγενής», και όχι μόνο άντεξε μέχρι το τέλος του αλλά έβγαλε και τη Γερμανία από την κρίση του 2008. Παράλληλα, ο τωρινός «γάμος από αγάπη» με το FDP δεν έχει αντίστοιχα θεαματικά αποτελέσματα.

Το κρατίδιο των μόλις 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων είναι όμως και το επόμενο στοίχημα του νέου «αστεριού» στη γερμανική πολιτική σκηνή, των Πειρατών: Μετά τα κρατίδια Βερολίνου και Σάαρλαντ, οι Πειρατές στοχεύουν να κάνουν την τρίτη τους… απόβαση, έχοντας ένα 9% στις δημοσκοπήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024