Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Είναι σαν τον Τιτανικό, αν πνιγεί ένας θα πνιγούν όλοι, λέει η Ισπανία στην ΕΕ

Είναι σαν τον Τιτανικό, αν πνιγεί ένας θα πνιγούν όλοι, λέει η Ισπανία στην ΕΕ

Υπό το βάρος των στοιχείων που ανεβάζουν την ανεργία στο 24,4%, νέο αρνητικό ρεκόρ που «μεταφράζεται» σε 5,7 εκατ. ανθρώπους χωρίς εργασία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δηλώνει ότι η χώρα διανύει μία κρίση τεραστίων διαστάσεων και καλεί την ΕΕ να ενισχύσει την ανάπτυξη. «Αν δεν τα πάμε καλά, δεν θα τα πάνε καλά. Είναι σαν τον Τιτανικό. Αν πνιγούμε εδώ, ακόμη και οι επιβάτες της πρώτης θέσης θα πνιγούν» λέει ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο, τονίζοντας πως η περικοπές δαπανών ήταν απαραίτητες, αλλά η λιτότητα από μόνη της δεν αρκεί.

Υπό το βάρος των στατιστικών στοιχείων που ανεβάζουν το ποσοστό της ανεργίας στο 24,4%, νέο αρνητικό ρεκόρ που «μεταφράζεται» σε σχεδόν 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς εργασία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δηλώνει ότι η χώρα διανύει «μία κρίση τεραστίων διαστάσεων» και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Αν δεν τα πάμε καλά, δεν θα τα πάνε καλά. Είναι σαν τον Τιτανικό. Αν πνιγούμε εδώ, ακόμη και οι επιβάτες της πρώτης θέσης θα πνιγούν» δηλώνει ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο.

«Τα νούμερα είναι τρομακτικά για όλους και τρομακτικά για την κυβέρνηση» αναφέρει μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία, λίγες μόλις ώρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, από Α στο BBB+, από τον οίκο Standard & Poor’s.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ισπανία να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη. Μιλά περί Τιτανικού και υπογραμμίζει ότι οι περικοπές δαπανών που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ήταν απαραίτητες, αλλά ότι η λιτότητα «από μόνη της δεν αρκεί».

Ο αριθμός των ανέργων άγγιξε τους 5,639,500 στα τέλη Μαρτίου στην Ισπανία. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2012 έχασαν τη δουλειά τους άλλοι 365,900 (έναντι 295.300 κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011) στη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εντός του έτους.

Το νέο αρνητικό ρεκόρ για την ανεργία έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση Ραχόι εφαρμόζει πολιτική σκληρής λιτότητας, ενώ η χώρα παραμένει σε ύφεση. Η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε είχε υποχωρήσει κατά 0,3%. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ως προς την υποβάθμιση της Ισπανίας ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ήλθε να διαβεβαιώσει την Παρασκευή ότι η χώρα έχει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του Βερολίνου.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην ισπανική κυβέρνηση» τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τον οποίο οι μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η Μαδρίτη «αξίζουν το σεβασμό, και σε διεθνές επίπεδο».

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της S&P για υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας. «Δε σχολιάζουμε τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης» ανέφερε ο Ζάιμπερτ κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πέρασαν από πάνω τους και έστειλαν τη σειρά σε Game 7 (vid)

Απίστευτα πράγματα από τους Τίμπεργουλβς, οι οποίοι πάτησαν με 115-70 τους Νάγκετς στην Μινεσότα, ισοφάρισαν σε 3-3 και έστειλαν την σειρά σε Game 7.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024