Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άξελ Κιτσίλοφ: ο Αργεντινός πολιτικός που βρίσκεται πίσω από την κρατικοποίηση της YPF

Άξελ Κιτσίλοφ: ο Αργεντινός πολιτικός που βρίσκεται πίσω από την κρατικοποίηση της YPF

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Αργεντινής να εθνικοποιήσει τον πετρελαϊκό κολοσσό YPF-Repsol. Ο λόγος για τον χαρισματικό και αμφιλεγόμενο 40χρονο υφυπουργό Οικονομικών, Άξελ Κιτσίλοφ, ο οποίος απολαμβάνει της απόλυτης στήριξης της προέδρου της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες. «Γοητευτικό» και «χαρισματικό» τον χαρακτηρίζουν οι υποστηρικτές του, «απόλυτο» οι επικριτές.

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Αργεντινής να εθνικοποιήσει τον πετρελαϊκό κολοσσό YPF-Repsol. Ο λόγος για τον χαρισματικό και αμφιλεγόμενο 40χρονο υφυπουργό Οικονομικών, Άξελ Κιτσίλοφ.

Η ομιλία του που υπεραμυνόταν της απόφασης θεωρήθηκε από πολλούς ισάξια των μαχητικών λόγων του Ούγκο Τσάβες.

Μιλώντας πριν από μερικές ημέρες ενώπιον του Κογκρέσου και λανσάροντας ως εμφάνιση τις φαβορίτες και τα ανοιχτά πουκάμισα, ο Άξελ Κιτσίλοφ άσκησε επίθεση στους «φονταμενταλιστές της ελεύθερης αγοράς», είπε ότι μόνο «ηλίθιοι» θα πίστευαν ότι το κράτος είναι τόσο χαζό ώστε να παίζει με τους κανόνες της Repsol.

Μάλιστα, απέρριψε τις οικονομικές θεωρίες που -όπως είπε- «δικαιολογούν το πλιάτσικο των πόρων και των εταιριών μας».

Έχοντας αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Οικονομικών μόλις τέσσερις μήνες, ο Άξελ Κιτσίλοφ έχει κατορθώσει να εισχωρήσει στον στενό κύκλο συμβούλων της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες, η οποία μάλιστα τον υμνεί συχνά στους λόγους της.

Στους συνεργάτες του δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο 40χρονος πολιτικός έχει γίνει το πρόσωπο μιας κίνησης που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις. Τον χαρακτηρίζουν «λαμπρό» και εργασιομανή.

Οι φίλοι του θυμούνται να παίζουν ένα παιδικό παιχνίδι, όπου ο Κιτσίλοφ έκανε τον Θεό, λέγοντας ότι είναι χαρακτηριστικό της λαμπερής προσωπικότητάς του.

Ο Κιτσίλοφ εργάστηκε ως ακαδημαϊκός, δίνοντας μαθήματα και γράφοντας κείμενα για οικονομικές θεωρίες.

Το 2009 κατέλαβε σημαντική θέση στις κρατικές αερογραμμές Aerolineas Argentinas. Πέρυσι η κυβέρνηση της Αργεντινής έδωσε μάχη για να τον διορίσει ως εκπρόσωπο του κράτους στο Δ.Σ. της εταιρείας κατασκευής ατσαλιού, Siderar, παρά τις αντιδράσεις της εταιρείας.

Πολλοί των θεωρούν ως ιδεολόγο παλαιάς σχολής, καθώς έχει επικρίνει την παγκοσμιοποίηση του 21ου αιώνα και έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η Αργεντινή μπορεί να βρει τον δικό της δρόμο προς την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη.

Οι υποστηρικτές του τον θεωρούν σαγηνευτικό, ενώ οι επικριτές του μιλούν για έναν άνδρα απόλυτο και πολυλογά και τονίζουν ότι η στάση του μπορεί να φοβίσει τους ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, η πρόεδρος της Αργεντινής φαίνεται πως του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

«Είναι πανέξυπνος» λέει μια παλιά του συμμαθήτρια. «Αλλά δεν ακούει τις απόψεις των άλλων. Δεν μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024