Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υπεγράφη από τη Συρία η συμφωνία για την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ

Υπεγράφη από τη Συρία η συμφωνία για την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ

Προκαταρκτική συμφωνία για την ανάπτυξη των παρατηρητών του ΟΗΕ προς επιτήρηση της εφαρμογής της εκεχειρίας υπεγράφη την Πέμπτη ανάμεσα στη Συρία και τα Ηνωμένα Έθνη, με την ελπίδα ότι η κατάπαυση του πυρός θα γίνει σεβαστή από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Εκπρόσωπος του μεσολαβητή Κόφι Ανάν υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας που υπεγράφη, ωστόσο τόνισε ότι η διαδρομή προς την ομαλότητα είναι μακρά. Στο Παρίσι συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που αποτελούν την ομάδα «Φίλων της Συρίας».

Προκαταρκτική συμφωνία για την ανάπτυξη των παρατηρητών του ΟΗΕ προς επιτήρηση της εφαρμογής της εκεχειρίας υπεγράφη την Πέμπτη ανάμεσα στη Συρία και τα Ηνωμένα Έθνη, με την ελπίδα ότι η κατάπαυση του πυρός θα γίνει σεβαστή από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Εκπρόσωπος του μεσολαβητή Κόφι Ανάν υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας που υπεγράφη, ωστόσο τόνισε ότι η διαδρομή προς την ομαλότητα είναι μακρά.

Η συμφωνία καλύπτει το πλαίσιο δραστηριοτήτων των παρατηρητών και τις δεσμεύσεις που απορρέουν για το καθεστώς Άσαντ. Το σχετικό κείμενο υπεγράφη στη Δαμασκό από τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φάισαλ αλ-Μέκνταντ, ο οποίος εκπροσωπεί τη Συρία, και έναν εκπρόσωπο της διεύθυνσης επιχειρήσεων του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης.

Η υπογραφή ήλθε αφότου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η Δαμασκός αποτυγχάνει να συμμορφωθεί με το ειρηνευτικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός, που θεωρητικά έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και μία εβδομάδα, όμως η βία συνεχίζεται και τα στρατεύματα του καθεστώτος δεν έχουν αποχωρήσει από τις συριακές πόλεις.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μπαν Γκι-μουν ζήτησε τη διεύρυνση της αποστολής των παρατηρητών προκειμένου να φθάσει τους 300 άνδρες.

Ανάλογη δήλωση ήλθε από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, ο οποίος επισήμανε πως η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ θα χρειαζόταν 300 ως 400 άτομα για να επιτηρεί με επάρκεια την κατάσταση στη Συρία, αρκετούς περισσότερους από τους 250 που αποδέχεται η συριακή κυβέρνηση.

Στο Παρίσι συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που έχουν συγκροτήσει την ομάδα «Φίλων της Συρίας», περιλαμβανομένων των επικεφαλής διπλωματίας των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, Τουρκίας, Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας.

Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος νωρίτερα την Πέμπτη ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός είπε στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ ότι το συριακό καθεστώς «καταχράστηκε» την ευκαιρία που δημιουργήθηκε με το σχέδιο Ανάν και το οποίο προέβλεπε κατάπαυση πυρός και διαλόγου με τις ομάδες της αντιπολίτευσης.

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε την κκλησή του να δημιουργηθούν διάδρομοι για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, ο Σαρκοζί συνέκρινε την κατάσταση στη Χομς με εκείνη στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου τελικά οι μεγάλες δυνάμεις παρενέβησαν για να αποτρέψουν σφαγή αμάχων από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

«Αυτός [ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ] θέλει να σβήσει τη Χομς από το χάρτη, όπως και ο Καντάφι ήθελε να σβήσει τη Βεγγάζη από το χάρτη» υποστήριξε ο Σαρκοζί.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι είχαν προσκληθεί η Ρωσία και η Κίνα, αλλά απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο να συμμετάσχουν. Ο Ζιπέ είπε ότι είχε προσκαλέσει προσωπικά το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Λυπάμαι που η Ρωσία συνεχίζει να αποκλείει τον εαυτό της, υιοθετώντας ένα όραμα που την απομονώνει όλο και περισσότερο, όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο αλλά και από την [ευρύτερη] διεθνή κοινότητα» ανέφερε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024