Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Το φόβητρο της «δραματικής μοίρας» της Ελλάδας επιστρατεύει ξανά ο Μόντι

Τη «δραματική μοίρα» της Ελλάδας αντιπαραβάλει για πολλοστή φορά ο Μάριο Μόντι μιλώντας στους Ιταλούς για την ανάγκη των μέτρων λιτότητας, της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και των ανατροπών στο μέτωπο της εργασίας. «Δίνουμε μάχη για ν' αποφύγουμε το γκρεμό της Ελλάδας» λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός, λίγο μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας  -η ύφεση αναμένεται να φθάσει το 1,2% από 0,5% το 2012 και ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013 μετατίθεται για ένα χρόνο αργότερα.

Τη «δραματική μοίρα» της Ελλάδας αντιπαραβάλει για πολλοστή φορά ο Μάριο Μόντι μιλώντας στους Ιταλούς για την ανάγκη των μέτρων λιτότητας, της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και των ανατροπών στο μέτωπο της εργασίας. «Δίνουμε μάχη για ν’ αποφύγουμε το γκρεμό της Ελλάδας» λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός, λίγο μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας -η ύφεση αναμένεται να φθάσει το 1,2% από 0,5% το 2012 και ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013 μετατίθεται για ένα χρόνο αργότερα.

«Καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες για να αποφύγουμε την δραματική μοίρα της Ελλάδας. Οι αριθμοί που βλέπουν τις ημέρες αυτές το φως της δημοσιότητας, δίνουν το μέγεθος της καταστροφής που η κρίση επέφερε στην Ελλάδα και εκεί, πολύ περισσότερο απ’ ότι στην Ιταλία, λόγω σοβαρότατων λαθών των πρακτικών του παρελθόντος. Περικόπηκε ένας τεράστιος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και τα τελευταία δυο χρόνια οι αυτοκτονίες έφτασαν τις 1.725. Είναι μια κατάσταση που προσπαθούμε να ανατρέψουμε, εδώ στην Ιταλία» είπε ο Μόντι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «κάθε ημέρα διαπιστώνουμε τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που επιβάλλει ένα υψηλότατο κοινωνικό, οικονομικό και ανθρώπινο τίμημα στις οικογένειες, στους νέους και στις επιχειρήσεις».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει την κρίση με υποδειγματικό τρόπο και «οι Ιταλοί αποδεικνύουν ότι διαθέτουν μεγάλη επίγνωση της κατάστασης και σημαντική ωριμότητα».

Το ιταλικό έλλειμμα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα -σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν βρεθεί στη δίνη της κρίσης- κλείνοντας το 2011 κοντά στο 3,9% του ΑΕΠ. Τις μεγαλύτερες ανησυχίες προκαλεί το ύψος του δημόσιου χρέους, που κυμαίνεται στο 118% του ιταλικού ΑΕΠ.

Ο στόχος για το έλλειμμα φέτος αναθεωρείται ελάχιστα προς τα πάνω (στο 1,7% του ΑΕΠ έναντι 1,6%) και ο στόχος για ισοσκελισμό το 2013, με έλλειμμα της τάξης του 0,1%, αναθεωρείται στο 0,5% του ΑΕΠ. Ο στόχος για 0,1% μετατίθεται για το 2014.

Η φετινή ύφεση ωστόσο προβλέπεται να φτάσει στο 1,2% του ΑΕΠ, έναντι των προβλέψεων για ύφεση 0,4% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατόπιν της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου -όπου και επιβεβαιώθηκε η αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την οικονομία- ο Μόντι επισήμανε πως η ανάπτυξη δεν θα επιστρέψει στην Ιταλία πριν τα τέλη του 2013.

Υπογράμμισε ότι η τόνωση της ανάπτυξης πρέπει να μπει τώρα στην πρώτη γραμμή έναντι της λιτότητας: «Όλα, όλα όσα κάνουμε τώρα στοχεύουν να βοηθήσουν την ανάπτυξη» δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Επανέλαβε ότι «η Ιταλία θωράκισε τη δημόσια οικονομία της, αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμη μεγάλες προσπάθειες σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στον τομέα της εργασίας, τα οποία αφορούν άμεσα σχεδόν τις μισές οικογένειες της χώρας».

* Εν τω μεταξύ, τα ιταλικά συνδικάτα και οι ενώσεις βιοτεχνών, αγροτών και επιχειρηματιών, πρόκειται να διαδηλώσουν το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Ρώμης, για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη πάνω στο θέμα των ολοένα και αυξανόμενων αυτοκτονιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η πρωτοβουλία ονομάστηκε «Σιωπηλά» και καλεί σε ευαισθητοποίηση για «όλους τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες που αυτοκτόνησαν από απελπισία, επειδή αναγκάσθηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους ή στερήθηκαν την δουλειά τους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΜακΚίσικ: «Αισθάνομαι ότι είναι η χρονιά που θα τα πάρουμε όλα»

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ μίλησε για τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Final-4 της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024