Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποτυχημένη η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα

Αποτυχημένη η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα

Απέτυχε η προσπάθεια της Βορείου Κορέας να εκτοξεύει πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος κατά το καθεστώς επρόκειτο να θέσει σε τροχιά δορυφόρο, όπως παραδέχθηκε η ίδια η Πιονγιάνγκ σε μία ασυνήθιστη κίνηση. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε έντονα την εκτόξευση του πυραύλου, ενώ Κίνα και Ρωσία κάλεσαν σε «αυτοσυγκράτηση» απορρίπτοντας περαιτέρω κυρώσεις. Ουάσινγκτον, Τόκιο και Σεούλ μίλησαν για «πρόκληση» και παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως. «Παγώνουν» την παροχή επισιτιστικής βοήθειας οι ΗΠΑ.

Απέτυχε η προσπάθεια της Βορείου Κορέας να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, είδηση που επιβεβαίωσε το ίδιο το βορειοκορεατικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA σε μία σπάνια παραδοχή εκ μέρους του διεθνώς απομονωμένου κομμουνιστικού καθεστώτος.

Πρόκειται για τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια της Πιονγιάνγκ να θέσει σε τροχιά δορυφόρο, από το 2009. Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε, και ο οποίος θα έθετε σε τροχιά τον δορυφόρο, διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση και τα συντρίμμια του έπεσαν στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νοτίου Κορέας. Σύμφωνα με το KCNA, επιστήμονες και τεχνικοί ερευνούν τα αίτια.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εκτόξευσε τον (πύραυλο που μετέφερε τον) δορυφόρο Kwangmyongsong-3 στις 07:38:55 την Παρασκευή. Ο δορυφόρος γεωπαρατήρησης δεν κατάφερε να τεθεί σε τροχιά» μετέδωσε το KCNA.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας της Νοτίου Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, ο πύραυλος εξερράγη εν πτήσει και τα συντρίμμια του κατέπεσαν στη θάλασσα. «Διεξάγουμε μια επιχείρηση έρευνας για να ανασύρουμε τα αντικείμενα που έπεσαν» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νοτίου Κορέας.

Η προσπάθεια της Β.Κορέας να εκτοξεύσει τον πύραυλο αποτελούσε προσπάθεια της Πιονγιάνγκ να κάνει «προπαγάνδα» και η αποτυχημένη κατάληξή της θα φοβίσει δυνητικούς αγοραστές των οπλικών της συστημάτων, υποστήριξε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Αυτή η εκτόξευση ήταν εν μέρει μια προπαγανδιστική προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια ξεκάθαρα απέτυχε και θα έχει συνέπειες εσωτερικά» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Η εκτόξευση αυτή αποτελούσε επίσης μια ευκαιρία για τη Β.Κορέα να επιδείξει τα οπλικά της συστήματα σε πιθανούς αγοραστές. Η αποτυχία της θα κάνει αυτούς τους δυνητικούς πελάτες να το σκεφτούν δύο φορές πριν να αγοράσουν οτιδήποτε» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Έντονες αντιδράσεις

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε έντονα την εκτόξευση του πυραύλου, ενέργεια που η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ χαρακτήρισαν «πρόκληση» και παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει κατεπειγόντως την Παρασκευή για το θέμα.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι περαιτέρω προκλήσεις εκ μέρους του βορειοκορεατικού καθεστώτος θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ να εξετάσουν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων, ενώ υπό το βάρος της εκτόξευσης «παγώνει» η συμφωνία για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας στην Πιονγιάνγκ.

Από πλευράς τους Κίνα και Ρωσία κάλεσαν σταθερά σε αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας την ανάγκη αποκλειστικά διπλωματικής αντίδρασης για την αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση.

Σύμφωνα με τη NORAD, την διοίκηση αεράμυνας των ΗΠΑ, επρόκειτο για «δοκιμή ενός Taepodong-2», ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με βεληνεκές 6.000-9.000 χλμ. Η Ουάσινγκτον, το Τόκιο, η Σεούλ, αλλά και η Ομάδα των Οκτώ καταδίκασαν αμέσως την εκτόξευση η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, παραβιάζει τις αποφάσεις που είχε λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2006 και το 2009 και οι οποίες απαγόρευαν στη Β.Κορέα «κάθε πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση που σχετίζεται με την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων».

Μετά την αποτυχία της εκτόξευσης, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «την πρόκληση» της Πιονγιάνγκ, λέγοντας ότι «απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντίκειται στις πρόσφατες δεσμεύσεις» της Β.Κορέας.

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα) έχει πει ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος για εποικοδομητικές σχέσεις με τη Β.Κορέα. Επέμεινε επίσης στην ανάγκη η Β.Κορέα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επιδιώξει ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία έκαναν λόγο για «σαφή» και «σοβαρή» πρόκληση και «παραβίαση αποφάσεων του (ΣΑ του) ΟΗΕ».

Μάλιστα, η Σεούλ εκτιμά πως η Β.Κορέα πιθανώς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες στρατιωτικές προκλήσεις. «Η πιθανότητα μιας ακόμη εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ή μιας πυρηνικής δοκιμής, όπως και μιας στρατιωτικής πρόκλησης με στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης εντός της χώρας είναι πολύ μεγάλη» δήλωσε αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας, σημειώνοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις στρατιωτικών ενεργειών από τη Βόρεια Κορέα.

Η Κίνα παρέμεινε σιωπηλή για περισσότερες από έξι ώρες μετά την εκτόξευση του πυραύλου και εν τέλει απηύθυνε κάλεσμα για «ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση».

«Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν την ηρεμία τους, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν θα προβούν σε μια κίνηση που θα έβλαπτε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην (κορεατική) χερσόνησο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λίου Γουεϊμίν.

«Η Κίνα σημείωσε την εκτόξευση από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βορείου Κορέας του δορυφόρου της, όπως σημείωσε και τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων πλευρών» πρόσθεσε ο Λίου στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Στην ίδια ανακοίνωση το Πεκίνο διευκρινίζει ότι δεν είχε προειδοποιηθεί από την Πιονγιάνγκ για την εκτόξευση του πυραύλου της.

Η πυραυλική εκτόξευση από τη Β.Κορέα συνιστά «σαφή παραβίαση» απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

«Η εκτόξευση που επιχειρήθηκε σήμερα συνιστά σαφή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βορείου Κορέας όπως αυτές ορίζονται από την απόφαση 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλλει στη Β.Κορέα να παραιτηθεί από οποιαδήποτε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου» επισήμανε η Κάθριν Αστον σε ανακοίνωσή της.

Η ίδια εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία της για τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Βορείου Κορέας», ενώ κάλεσε την Πιονγιάνγκ να συμμορφωθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της και να «απόσχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή».

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της προκειμένου να συνεισφέρει στη διατήρηση μιας διαρκούς ειρήνης και στη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο»υπογράμμισε η Αστον.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε τον ΟΗΕ να «αντιδράσει σθεναρά» στην εκτόξευση, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και τις «διεθνείς υποχρεώσεις της Βόρειας Κορέας», ενώ «θα αυξήσει τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο».

Ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζουν την εκτόξευση και καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αντιδράσει λαμβάνοντας τα «προσήκοντα» μέτρα, εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G8.

Η εκτόξευση πυραύλου αντιτίθεται σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο δεν κατονομάζει.

Η Ρωσία είχε καλέσει νωρίτερα την Πιονγιάνγκ να μην πραγματοποιήσει την εκτόξευση, επισημαίνοντας ότι αυτό θα συνιστούσε παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανεξαρτήτως του σκοπού της και παρά τις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία εκφράζει δυσαρέσκεια όταν τα κράτη δεν τηρούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου, ενώ οι δοκιμές βορειοκορεατικών πυραύλων προκαλούσαν ανησυχία στους Ρώσους που ζούσαν στις ρωσικές ακτές του Ειρηνικού κατά το παρελθόν.

Η Μόσχα μετέχει στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ, οι οποίες άρχισαν πριν από τρία χρόνια και είχε φιλοξενήσει τον θανόντα σήμερα Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ τον περασμένο Αύγουστο στη Σιβηρία. Ωστόσο η επιρροή της στην Πιονγιάνγκ είναι μικρότερη σε σχέση με την Κίνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024