Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Συρία λέει ο ΟΗΕ και ζητά καλύτερη επιτήρηση

Εύθραυστη η εκεχειρία στη Συρία λέει ο ΟΗΕ και ζητά καλύτερη επιτήρηση

Η Συρία δεν τήρησε πλήρως τους όρους της εκεχειρίας την οποία είχε συμφωνήσει την περασμένη εβδομάδα τόνισε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Κόφι Ανάν, κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Καθώς οι πληροφορίες που έρχονται από τη χώρα δείχνουν ακριβώς ότι οι επιθέσεις και η παρουσία ενόπλων δυνάμεων παραμένει, ο Ανάν ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου να απαιτήσουν απόσυρση των δυνάμεων. Η ίδια η Συρία επιμένει ότι τηρεί τη συμφωνία αλλά Δαμασκός και αντιπολίτευση καταγγέλλουν εκατέρωθεν παραβιάσεις.

Η Συρία δεν τήρησε πλήρως τους όρους της εκεχειρίας την οποία είχε συμφωνήσει την περασμένη εβδομάδα τόνισε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Κόφι Ανάν, κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Καθώς οι πληροφορίες που έρχονται από τη χώρα δείχνουν ακριβώς ότι οι επιθέσεις και η παρουσία ενόπλων δυνάμεων παραμένει, ο Ανάν ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου να απαιτήσουν απόσυρση των δυνάμεων. Η ίδια η Συρία επιμένει ότι τηρεί τη συμφωνία, αλλά Δαμασκός και αντιπολίτευση καταγγέλλουν εκατέρωθεν παραβιάσεις.

Η εκεχειρία, είπε ο Ανάν στο Συμβούλιο το οποίο στο παρελθόν ήταν διχασμένο και αναποφάσιστο ενώπιον της εξεύρεσης λύσεων, είναι εύθραυστη. Επιβεβαίωσε ακόμη και τις πληροφορίες ότι οι στρατιώτες δεν έχουν αποχωρήσει πλήρως από τις πόλεις

Ζήτησε δε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την ανάπτυξη μιας αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ το ταχύτερο δυνατό· η συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή οπότε και θα φτάσει στη χώρα η αποστολή.

Υπέρ της απόσυρσης των ενόπλων δυνάμεων από τις πόλεις όπως και του σχεδίου Ανάν τάχτηκε και ο αντιπρόσωπος της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρώσος αντιπρόσωπος που υποστήριξε την παρουσία των (άοπλων) παρατηρητών επί του εδάφους.

Όλες οι πλευρές, επισήμανε εντέλει ο Ανάν, έχουν την υποχρέωση να τηρήσουν το σχέδιο των έξι σημείων για τον τερματισμό της βίας και τον πολιτικό διάλογο για μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, υπογράμμισε από τη Γενεύη ότι η συριακή κυβέρνηση φέρει το βάρος της ευθύνης για την κατάπαυση του πυρός, εκτίμησε δε ότι η κατάσταση στη χώρα δείχνει πιο ήρεμη.

«Ο κόσμος παρακολουθεί με σκεπτικισμό, καθώς προηγούμενες υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση της Συρίας δεν τηρήθηκαν» πρόσθεσε καλώντας τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ «να τηρήσει την υπόσχεσή του και να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Η Δαμασκός υποσχέθηκε την Τετάρτη ότι από τις έξι τα ξημερώματα της Πέμπτης θα τερματιστεί η ένοπλη δραστηριότητα, ανακοινώνοντας ακόμη ότι οι τρομοκράτες όπως συστηματικά αποκαλεί αντικαθεστωτικούς και αντάρτες).

Το καθεστώς ζήτησε ακόμη να παραδοθούν «οι ένοπλοι που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους» και να καταθέσουν τα όπλα. Υποσχέθηκε ακόμη ότι «θα αφεθούν ελεύθεροι και δεν θα διωχθούν».

Επιπλέον ανέφερε ότι ένας αντισυνταγματάρχης σκοτώθηκε και 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Χαλέπι από επίθεση με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου. Η έκρηξη έγινε μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

Αντιθέτως το αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιοχή της Χάμα και της Ιντλίμπ και δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν στο Χαλέπι, στη Χομς και τη Ντεράα μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Η συμφωνία τηρείται μόνον εν μέρει, διαπιστώνει το Συμβούλιο και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα απόσυρση των βαρέων όπλων από τις κατοικημένες περιοχές, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία. «Ορισμένα [όπλα] άλλαξαν απλώς θέσεις», αποκαλύπτει και σημειώνει την εμφάνιση πολλών νέων σημείων ελέγχου με βαρύ οπλισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024