Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι Σύροι αντάρτες θα τηρήσουν την εκεχειρία δεσμεύτηκαν στον Ανάν

Οι Σύροι αντάρτες θα τηρήσουν την εκεχειρία δεσμεύτηκαν στον Ανάν

Την διαβεβαίωση ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα τηρήσει τους όρους της ανακωχής που έχει συμφωνήσει η Δαμασκός με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου έλαβε ο Κόφι Ανάν μετά τη συνάντηση που είχαν συνεργάτες του Ανάν με αντιπροσωπεία των ανταρτών. Σε δηλώσεις του στο Reuters ο επικεφαλής του Στρατού, συνταγματάρχης Ριάντ αλ-Άσαντ, επισήμανε ότι οι μαχητές του θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες αν ο στρατός αποσύρει τις δυνάμεις του από τις πόλεις όπως πρέπει να πράξει ως τις 10 Απριλίου.

Την διαβεβαίωση ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα τηρήσει τους όρους της ανακωχής που έχει συμφωνήσει η Δαμασκός με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου έλαβε ο Κόφι Ανάν μετά τη συνάντηση που είχαν συνεργάτες του Ανάν με αντιπροσωπεία των ανταρτών.

Σε δηλώσεις του στο Reuters ο επικεφαλής του Στρατού, συνταγματάρχης Ριάντ αλ-Άσαντ, επισήμανε ότι οι μαχητές του θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες αν ο στρατός αποσύρει τις δυνάμεις του από τις πόλεις όπως πρέπει να πράξει ως τις 10 Απριλίου.

Κάθε πολεμική δραστηριότητα θα πρέπει να έχει σταματήσει και από τις δύο πλευρές 48 ώρες αργότερα.

Δεν έγινε γνωστό που και πότε ακριβώς έγινε αυτή η συνάντηση, αν και ο εκπρόσωπος του Ανάν είπε ότι ήταν «αυτήν την εβδομάδα».

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα οπότε θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για την κρίση στη Συρία.

Η συνάντηση του Μουαλέμ με τον Λαβρόφ έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη. Οι δύο πλευρές «θα ανταλλάξουν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά θέματα, κυρίως για την εξέλιξη της δύσκολης κατάστασης στη Συρία», διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Η Μόσχα πάντως υποστήριξε την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την διακήρυξη που εγκρίθηκε ομόφωνα, και ζητεί από τη Δαμασκό να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις έως τις 10 Απριλίου και από τη συριακή αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο μέσα σε 48 ώρες.

Δεκάδες θύματα σε όλη τη χώρα

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 29 είναι οι νεκροί στη Συρία την Παρασκευή παρά το ότι επισήμως ο στρατός πρέπει σταδιακά να αποχωρεί από τις πόλεις. Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι πραγματοποίησαν νέες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι 11 σκοτώθηκαν στην περιοχή της Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας και άλλοι 11 στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.

Ο στρατός βομβάρδισε συνοικίες στη Χομς ενώ μάχες ξέσπασαν στη Ραστάν. Στην ίδια περιοχή, μέλη φιλοκαθεστωτικών πολιτοφυλακών σκότωσαν δύο γυναίκες στο χωριό αλ Τίμπα και ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ λιποτακτών αυτού του χωριού και ενόπλων ανδρών που είναι πιστοί στο καθεστώς από τα χωριά Αλ Κάμπου και Σνιγέ, σύμφωνα με το παρατηρητήριο. Στην περιοχή της Δαμασκού, κατοικημένες συνοικίες της Ζαμπάντανι και της Ντούμα βομβαρδίστηκαν, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον μίας γυναίκας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024