Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» σε δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από τη Βουλή της Πολωνίας

«Όχι» σε δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από τη Βουλή της Πολωνίας

Η Βουλή της Πολωνίας απέρριψε το αίτημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα για το μέτρο το οποίο προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, έπειτα από έντονες αντεγκλήσεις και μια διαδήλωση χιλιάδων εργαζόμενων κατά της προωθούμενης μεταρρύθμισης. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία (233 κατά και 180 υπέρ) έπειτα από πολύωρη συζήτηση η οποία σε ένα σημείο σταμάτησε καθώς τα μέλη της αντιπολίτευσης φώναζαν εναντίον όσων έλεγε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Η Βουλή της Πολωνίας απέρριψε το αίτημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα για το μέτρο το οποίο προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, έπειτα από έντονες αντεγκλήσεις και μια διαδήλωση χιλιάδων εργαζόμενων κατά της προωθούμενης μεταρρύθμισης.

Το δημοψήφισμα, το οποίο είχε ζητήσει το συνδικάτο Αλληλεγγύη, απορρίφθηκε αφού ψήφισαν 180 υπέρ και 233 κατά.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία έπειτα από πολύωρη συζήτηση η οποία σε ένα σημείο σταμάτησε καθώς τα μέλη της αντιπολίτευσης φώναζαν εναντίον όσων έλεγε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. Η κεντροδεξιά Πλατφόρμα Πολιτών καταψήφισε την πρόταση να διεξαχθεί δημοψήφισμα, όπως και το κόμμα-κυβερνητικός της εταίρος, το αγροτικό Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα.

Τουλάχιστον 15.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής έξω από τη Βουλή εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 60 έτη για τις γυναίκες και στα 65 για τους άνδρες.

Το Φεβρουάριο το συνδικάτο Αλληλεγγύη ανακοίνωσε πως συγκέντρωσε 1,4 εκατ. υπογραφές υπέρ του δημοψηφίσματος στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας πολιτών. Σήμερα την πρωτοβουλία υποστηρίζουν περίπου 2 εκατ. Πολωνοί, είπε ο ηγέτης της Αλληλεγγύης Πιοτρ Ντούντα στη Βουλή. Τόνισε ότι καμιά τέτοια πρωτοβουλία δεν συγκέντρωσε «τόσο μεγάλη υποστήριξη» από την δεκαετία του 1980, όταν το συνδικάτο πρωτοστατούσε στις διαδηλώσεις εναντίον της κομμουνιστικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα δύο κόμματά της κατέληξαν σε συμφωνία για την μεταρρύθμιση, προσθέτοντας μια επιλογή πρόωρης συνταξιοδότησης, με σύνταξη μειωμένη κατά 50%, στα 62 χρόνια για τις γυναίκες και στα 65 για τους άνδρες με την προϋπόθεση οι γυναίκες να έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας και οι άνδρες 40. Τα συνδικάτα απέρριψαν την πρόταση.

Ο Ντούντα είπε στη Βουλή ότι «αυτό που προτείνετε είναι εργασία μέχρι θανάτου, ή ένας γρηγορότερος θάνατος από πείνα».

Περίπου το 84% των Πολωνών αντιτίθενται στο κυβερνητικό σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 και θα έχει ολοκληρωθεί το 2040.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024