Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H Συρία φέρεται να αποδέχεται το σχέδιο έξι σημείων του Κ.Ανάν για την ειρήνη

H Συρία φέρεται να αποδέχεται το σχέδιο έξι σημείων του Κ.Ανάν για την ειρήνη

Το καθεστώς Ασαντ αποδέχεται το σχέδιο έξι σημείων του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την ειρήνη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του τέως ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έγινε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος του Ανάν έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, αλλά το βασικότερο παραμένειο να τεθεί σε εφαρμογή.

Το καθεστώς Ασαντ αποδέχεται το σχέδιο του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την ειρήνη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του τέως ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έγινε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

«Η συριακή κυβέρνηση έγραψε στον κοινό ειδικό απεσταλμένο Κόφι Άναν ότι αποδέχεται το σχέδιο έξι σημείων το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Άναν, ο Άχμαντ Φάουζι, σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, αλλά αυτό που είναι ουσιώδες είναι να τεθεί σε εφαρμογή.

Το σχέδιο αποτελείται από έξι σημεία:

  • Δέσμευση για συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο σε μία πολιτική διαδικασία στην οποία θα λάβουν μέρος όλες οι πλευρές και της οποίας θα ηγείται η Συρία, με στόχο να εκπληρωθούν οι νόμιμες προσδοκίες και ανησυχίες του συριακού λαού.
  • Δέσμευση να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να επιτευχθεί άμεσα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κατάπαυση της ένοπλης βίας σε όλες της τις μορφές και από όλες τις πλευρές, με στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και να σταθεροποιηθεί η χώρα.
  • Διασφάλιση της έγκαιρης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις και αποδοχή και εφαρμογή μιας δίωρης καθημερινής διακοπής (των συγκρούσεων) για ανθρωπιστικούς λόγους.
  • Εντατικοποίηση και διεύρυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης όσων κρατούνται αυθαίρετα, περιλαμβανομένων κυρίως όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και των ανθρώπων που έχουν εμπλακεί σε ειρηνικές πολιτικές δραστηριότητες.
  • Διασφάλιση της ελευθερίας μετακίνησης σε όλη τη χώρα για τους δημοσιογράφους και υιοθέτηση μίας πολιτικής παροχής αδειών εισόδου στη χώρα που να μην κάνει διακρίσεις.
  • Σεβασμός της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και του δικαιώματος σε ειρηνικές διαδηλώσεις, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επισκέφθηκε τη Χομς, ιδιαίτερα το άλλοτε προπύργιο των ανταρτών το οποίο είχε πολιορκηθεί και βομβαρδιστεί για εβδομάδες.

Στη συνοικία είχαν σκοτωθεί η Αμερικανή δημοσιογράφος Μέρι Κόλβιν και ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα επαναλαμβάνει ότι στηρίζει την αποστολή Ανάν, εκτιμώντας ότι μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποτραπεί ένας παρατεταμένος αιματηρός εμφύλιος πόλεμος.

Μάλιστα, σημειώνει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερος χρόνος διπλωματικών ενεργειών.

«Θα ήθελα η απόφαση για την τύχη του συριακού κράτους, της κοινωνίας, του πολιτικού συστήματος και του λαού να ληφθεί όχι από τους σεβάσμιους ηγέτες των παγκόσμιων δυνάμεων, έστω και από αυτούς που ενεργούν με καλή πίστη, αλλά από τους ίδιους τους Σύρους, από όλα τα επίπεδα της συριακής κοινωνίας» είπε ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος Ντ.Μεντβέντεφ.

Πάντως, ισχυρίστηκε ότι η αποχώρηση του προέδρου Ασαντ είναι μια «κοντόφθαλμη ιδέα» που δεν θα διευθετήσει την κρίση στη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024