Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Υπερήφανος» για τις πράξεις του Μοχάμεντ Μεράχ δηλώνει ο αδελφός του

«Υπερήφανος» για τις πράξεις του Μοχάμεντ Μεράχ δηλώνει ο αδελφός του

Υπερήφανος για τις πράξεις του αδελφού του, του 23χρονου που δολοφόνησε επτά ανθρώπους στην Τουλούζη και το Μοντομπάν της Γαλλίας, δήλωσε ο 29χρονος Αμπντελκαντέρ Μεράχ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση και το Σάββατο μεταφέρθηκε μαζί με τη σύντροφό του στην έδρα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κοντά στο Παρίσι. Η μητέρα των δύο ανδρών, που βρισκόταν υπό κράτηση, αφέθηκε ελεύθερη το Σάββατο χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες. Έκτακτη σύσκεψη για θέματα ασφάλεια συγκάλεσε ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ η πλειονότητα των Γάλλων (53%) πιστεύει ότι έχει αυξηθεί η τρομοκρατική απειλή στη χώρα.

Υπερήφανος για τις πράξεις του αδελφού του, του 23χρονου που δολοφόνησε επτά ανθρώπους στην Τουλούζη και το Μοντομπάν της Γαλλίας, δήλωσε ο 29χρονος Αμπντελκαντέρ Μεράχ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση και το Σάββατο μεταφέρθηκε μαζί με τη σύντροφό του στην έδρα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κοντά στο Παρίσι. Η μητέρα των δύο ανδρών, που βρισκόταν υπό κράτηση, αφέθηκε ελεύθερη το Σάββατο χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι στη διάρκεια της ανάκρισης ο 29χρονος παραδέχθηκε ότι ήταν μαζί με τον αδελφό του όταν εκείνος αγόρασε το σκούτερ, το οποίο χρησιμοποίησε κατά την επίθεση στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης. Ο Αμπντελκαντέρ Μεράχ αρνήθηκε, πάντως, ότι γνώριζε τα σχέδια του αδελφού του.

Το πρωί του Σαββάτου μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από πολλά οχήματα της αστυνομίας αναχώρησε από το κτίριο της κεντρικής αστυνομικής διεύθυνσης της Τουλούζης, μεταφέροντας τον Αμπντελκαντέρ Μεράχ και τη φίλη του στην έδρα της υποδιεύθυνσης αντιτρομοκρατικών υποθέσεων (SDAT), στο προάστιο Λεβαλουά-Περέ του Παρισιού.

Η μεταφορά τους είχε προγραμματιστεί από το βράδυ της Παρασκευής, καθώς εάν χρειαστεί να προσαχθούν σε δικαστήριο, αυτό πρέπει να γίνει στο Παρίσι, δεδομένου ότι την έρευνα έχει αναλάβει η Εισαγγελία της πρωτεύουσας.

Ο 23χρονος Μοχάμεντ Μεράχ ήταν μόνος όταν διέπραξε τις δολοφονίες τριών στρατιωτών, τριών παιδιών και ενός ραβίνου στην Τουλούζη και το Μοντομπάν.

Οι αρχές όμως αναζητούν αυτόν που θα μπορούσε να τον έχει βοηθήσει αφού, όπως διαπιστώθηκε, στο διαμέρισμα όπου ζούσε διατηρούσε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο.

Σύσκεψη υπό τον Σαρκοζί για την ασφάλεια

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε το πρωί του Σαββάτου τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, μέλη της κυβέρνησης και εκπροσώπους της αστυνομίας για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας, καθώς η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας αμφισβητήθηκε στην έρευνα για τις σφαγές στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Σύμφωνα με την προεδρία, στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν και Δικαιοσύνης Μισέλ Μερσιέ καθώς και οι επικεφαλής της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών (DCRI) και (DGSE).

Φοβισμένοι οι Γάλλοι

Λίγες ημέρες μετά το μακελειό στην Τουλούζη, η πλειονότητα των Γάλλων (53%) πιστεύει ότι έχει αυξηθεί η τρομοκρατική απειλή στη χώρα.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για την εφημερίδα Dimanche Ouest France δείχνει πως ένας στους δέκα (11%) θεωρεί ότι η απειλή για τρομοκρατική επίθεση στη χώρα είναι «πολύ αυξημένη». Το 47% πάντως πιστεύει ότι η πιθανότητα αυτή είναι μηδαμινή.

«Παρατηρούμε ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν να θεωρούν ‘πολύ αυξημένη’ την πιθανότητα τρομοκρατικής απειλής» σχολίασε το Ifop. Έτσι, ενώ στην κατηγορία των ατόμων άνω των 65 ετών το 14% απάντησε ότι η τρομοκρατική απειλή έχει αυξηθεί, στην κατηγορία των νέων (18-24 ετών) μόνο το 5% πιστεύει κάτι τέτοιο. Επίσης, μεγαλύτερη ανησυχία (14%) εκφράζουν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα παρά τα ανώτερα (6%).

Πάντως, τα ποσοστά αυτά είναι από τα πιο χαμηλά που έχει καταγράψει το Ifop αφότου ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις για την τρομοκρατική απειλή, τον Οκτώβριο του 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, τον Μάιο του 2011, μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, οκτώ στους δέκα Γάλλους (ποσοστό 78%) θεωρούσαν αυξημένη την τρομοκρατική απειλή.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 22-23 Μαΐου τηλεφωνικά, σε δείγμα 977 ατόμων άνω των 18 ετών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024