Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο δεσμοφύλακας ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης Τζον Ντέμιανιουκ

Πέθανε ο δεσμοφύλακας ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης Τζον Ντέμιανιουκ

Ο καταδικασμένος πρώην φρουρός στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Σόμπιμπορ, Τζον Ντέμιανιουκ, πέθανε σε οίκο ευγηρίας στη νότια Γερμανία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Είχε καταδικαστεί το Μάιο του 2011 για τη συμμετοχή του στην εκτέλεση 28.060 ανθρώπων -κυρίως Εβραίων- στο ναζιστικό στρατόπεδο Σόμπιμπορ στην κατεχόμενη Πολωνία το 1943.

Ο καταδικασμένος πρώην φρουρός στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Σόμπιμπορ, Τζον Ντέμιανιουκ, πέθανε νωρίς το Σάββατο σε οίκο ευγηρίας στη νότια Γερμανία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Ντέμιανιουκ, 91 ετών, καταδικάστηκε το Μάιο του 2011 για τη συμμετοχή του στην εκτέλεση 28.060 ανθρώπων -κυρίως Εβραίων- στο ναζιστικό στρατόπεδο Σόμπιμπορ στην κατεχόμενη Πολωνία το 1943. Συνολικά 250.000 άνθρωποι είχαν εξοντωθεί στο στρατόπεδο.

Η ποινή ήταν κάθειρξη πέντε ετών για συνέργεια σε μαζική δολοφονία αλλά αφέθηκε ελεύθερος ενώ εκκρεμούσε η απόφαση για την έφεση που είχε ασκήσει.

Ο ίδιος είχε αρνηθεί ότι ήταν φρουρός στο στρατόπεδο και υποστήριζε ότι ήταν αιχμάλωτος πολέμου και θύμα. Ωστόσο αρνήθηκε να μιλήσει κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ο Ντεμιανγιούκ βρισκόταν κάποτε στην κορυφή της λίστας του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ με τους πλέον καταζητούμενους ναζί. Είχε πει ότι στρατολογήθηκε από τον σοβιετικό στρατό το 1941 και στη συνέχεια συνελήφθη όμηρος από τους Γερμανούς.

Μετανάστευσε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 και έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα το 1958 εργαζόμενος ως μηχανικός στο Οχάϊο.

Το 1986 καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ισραήλ καθώς κρίθηκε ότι ήταν ο αποκαλούμενος «Ιβάν ο Τρομερός» φρουρός στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα της Πολωνίας. Η καταδικαστική απόφαση ανατράπηκε ύστερα από έφεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, το 1993, όταν προέκυψαν νέα στοιχεία που έδειχναν ότι πρόκειται για άλλο πρόσωπο.

Το 2009 εκδόθηκε στην Γερμανία από τις ΗΠΑ όπου διέμενε, για να δικαστεί. Παρακολούθησε την δίκη του που διήρκεσε 18 μήνες στο Μόναχο καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και κάποιες φορές ξαπλωμένος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024