Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεταρρυθμίσεις σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο ζητεί ο Κινέζος πρωθυπουργός

Μεταρρυθμίσεις σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο ζητεί ο Κινέζος πρωθυπουργός

Την «επιτακτική ανάγκη» μεταρρυθμίσεων σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο στο τέλος της ετήσιας συνεδρίασης της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, προειδοποιώντας ότι τραγωδίες όπως η «Πολιτιστική Επανάσταση» μπορεί να επαναληφθούν. Για τον τομέα της οικονομίας, ο Γουέν είπε πως η απόφαση της κυβέρνησης να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών για ανάπτυξη το 2012 στο 7,5% ήταν απαραίτητη προκειμένου η κινεζική οικονομία να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Ανέφερε, επίσης, ότι το κινεζικό νόμισμα, το γουάν, έχει φθάσει σε ένα επίπεδο «σχεδόν ισοσκελισμένο».

Την «επιτακτική ανάγκη» μεταρρυθμίσεων σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο στο τέλος της ετήσιας συνεδρίασης της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, προειδοποιώντας ότι τραγωδίες όπως η «Πολιτιστική Επανάσταση» μπορεί να επαναληφθούν.

Για τον τομέα της οικονομίας, ο Γουέν είπε πως η απόφαση της κυβέρνησης να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών για ανάπτυξη το 2012 στο 7,5% ήταν απαραίτητη προκειμένου η κινεζική οικονομία να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Ανέφερε, επίσης, ότι το κινεζικό νόμισμα, το γουάν, έχει φθάσει σε ένα επίπεδο «σχεδόν ισοσκελισμένο» και δεσμεύτηκε για τη σταδιακή ανατίμησή του, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις και στη νομισματική πολιτική της Κίνας.

Το γιουάν θεωρείται από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Κίνας υποτιμημένο, παράγοντας που δίνει στα κινεζικά προϊόντα συγκριτικό πλεονέκτημα στις εμπορικές συναλλαγές.

Με αφορμή τις τοπικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν πρόσφατα σε μια κωμόπολη της νότιας Κίνας, όπου οι κάτοικοι ψήφισαν ελεύθερα μερικές εβδομάδες μετά την εξέγερσή τους κατά διεφθαρμένων στελεχών της κομμουνιστικής διοίκησής τους, ο Γουέν είπε ότι η Κίνα μπορεί να εκδημοκρατιστεί σιγά-σιγά μέσω της εμπειρίας σε τοπικό επίπεδο.

«Αν ο λαός μπορεί να διαχειριστεί ένα χωριό, τότε μπορεί να διαχειριστεί τις υποθέσεις μιας κοινότητας και μιας περιοχής, συνεπώς οφείλουμε να ενθαρρύνουμε το λαό να συνεχίσει με τόλμη στο δρόμο αυτό επιτρέποντάς του να αποκτήσει πείρα» είπε, σημειώνοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημοκρατία στην Κίνα μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη της χώρας. Είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να σταματήσει».

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα, κυρίως στη μεταρρύθμιση του συστήματος διοίκησης του κόμματός μας και της χώρας μας» είπε ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «επιτακτικό καθήκον».

Μια «ιστορική τραγωδία όπως η Πολιτιστική Επανάσταση μπορεί να επαναληφθεί» στην Κίνα, αν δεν δρομολογηθούν, σταδιακά και συντεταγμένα, πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, επισήμανε ο Γουέν Τζιαμπάο, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες και για την ενίσχυση της οικονομίας.

«Αν η πολιτική μεταρρύθμιση δεν πετύχει, η οικονομική μεταρρύθμιση δεν θα καρποφορήσει και νέα προβλήματα που θα εμφανιστούν στην κοινωνία δεν θα μπορούν να επιλυθούν ουσιαστικά» προειδοποίησε.

Για το Θιβέτ

Ο Γουέν δήλωσε «βαθιά επηρεασμένος» από τις αυτοπυρπολήσεις Θιβετιανών και συνέχισε να κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα ότι θέλει το διαχωρισμό του Θιβέτ από την Κίνα. «Πρόσφατα υπήρξε μια σειρά αυτοπυρπολήσεων μοναχών στις θιβετιανές περιοχές. Δεν εγκρίνουμε τις συμπεριφορές αυτές που βλάπτουν την κοινωνική αρμονία. Οι νέοι μοναχοί είναι αθώοι. Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτό το είδος συμπεριφοράς» είπε.

«Το Θιβέτ και οι θιβετιανές περιοχές τεσσάρων επαρχιών (Σιτσουάν, Σινγκάι, Γκανσού και Γιουνάν) είναι αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού εδάφους» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γουέν.

«Η αυτοαποκαλούμενη εξόριστη κυβέρνηση στη Νταραμσάλα ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από τον Δαλάι Λάμα και εμπλέκει την πολιτική με τη θρησκεία. Ο σκοπός του είναι ο διαχωρισμός του Θιβέτ και των θιβετιανών περιοχών από την Κίνα» πρόσθεσε ο Γουέν. Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβετιανών δηλώνει ότι δεν επιδιώκει την ανεξαρτησία, αλλά μια πραγματική αυτονομία.

Όταν ερωτήθηκε για τα μέτρα που η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει για να τερματίσει το κύμα αυτοπυρπολήσεων, ο Γουέν τόνισε την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών ώστε να «αυξηθεί το επίπεδο διαβίωσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων».

Για Συρία

Αναφορικά με τη Συρία ο Γουέν είπε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι δημοκρατικές προσδοκίες του συριακού λαού όπως αυτές εκδηλώθηκαν κατά την Αραβική Άνοιξη.

«Οι προσδοκίες για δημοκρατία των αραβικών λαών πρέπει να γίνουν σεβαστές και να λάβουν μια καθαρή απάντηση. Πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή προς τη δημοκρατία δεν μπορεί να καταπνιγεί από καμιά δύναμη» τόνισε ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το Πεκίνο ζητεί πολιτική λύση στην κρίση αυτή και αρνείται οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση.

Τα τελευταία χρόνια ο Γουέν Τζιαμπάο έχει ζητήσει επανειλημμένα πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα, χωρίς να διευκρινίσει ακριβώς ποιες αλλαγές επιθυμεί να προωθήσει. Αναλυτές και σχολιαστές ανέφεραν ότι οι δηλώσεις του Γουέν, που αφήνουν ελπίδες για περισσότερες ελευθερίες στον κινεζικό λαό, είναι δύσκολο να υλοποιηθούν.

Ο Γουέν, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του το 2013, είχε προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις τον Αύγουστο του 2010 στη νότια πόλη Σεντζέν. Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει φήμες για διαφωνίες στους κόλπους του κομμουνιστικού καθεστώτος, το οποίο κατά τα φαινόμενα κλονίζεται από μια αύξηση των αξιωματούχων που είναι έτοιμοι να δώσουν περισσότερες ελευθερίες στον κινεζικό λαό.

Συνέντευξη του Κινέζου πρωθυπουργού στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN για το ίδιο θέμα των πολιτικών ελευθεριών είχε λογοκριθεί στη χώρα του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Φοβερή ατάκα Παπανικολάου: «Ο Λάρι είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει δώσει μπόλικο ψωμάκι» (vid)

Η καλύτερη, η χειρότερη και η πιο αστεία στιγμή τη φετινή σεζόν στην Euroleague… part 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024