Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χαιρετίζει ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν το διπλωματικό «άνοιγμα» Ομπάμα

Χαιρετίζει ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν το διπλωματικό «άνοιγμα» Ομπάμα

Τη δήλωση Ομπάμα ότι δεν χτυπά τα τύμπανα πολέμου για το Ιράν και προκρίνει τη διπλωματία χαιρετίζει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή εφημερίδα Maariv αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον εφοδιασμό του Ισραήλ με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα εάν δεν προχωρήσει σε επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Στο διπλωματικό πεδίο, η Τεχεράνη λέει πως θα «ανοίξει» στην ΙΑΕΑ τις εγκαταστάσεις στο Παρσίν, όμως διαμηνύει πως δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση ο εμπλουτισμός ουρανίου εν όψει της επανάληψης του διαλόγου με την Ομάδα των Έξι.

Τη δήλωση Ομπάμα ότι δεν χτυπά τα τύμπανα πολέμου για το Ιράν και προκρίνει τη διπλωματία χαιρετίζει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί δείχνουν να βγαίνουν από μία ψευδαίσθηση. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή εφημερίδα Maariv αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον εφοδιασμό του Ισραήλ με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα εάν δεν προχωρήσει σε επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Τεχεράνη λέει πως θα «ανοίξει» στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Παρσίν, όμως διαμηνύει πως δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση ο εμπλουτισμός ουρανίου εν όψει της επανάληψης του διαλόγου με την Ομάδα των Έξι (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία).

Οι «Έξι» δήλωσαν την Πέμπτη πως επιδιώκουν διπλωματική λύση στη διαμάχη με το Ιράν, και κάλεσαν το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να προσέλθει σε «σοβαρό διάλογο» χωρίς να τίθενται όροι και προϋποθέσεις.

Ο απεσταλμένος του Ιράν στη Γαλλία Αλί Αλχάνι δήλωσε πως η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη να επιτρέψει την πρόσβαση των επιθεωρητών στη στρατιωτική εγκατάσταση Παρσίν, όπου κατά την ΙΑΕΑ ενδέχεται να έχουν λάβει χώρα μυστικές εργασίες σχετικά με πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Δήλωσε ταυτόχρονα «αισιόδοξος» για το διάλογο που αναμένεται να επαναληφθεί με τους «Έξι», όμως ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου. Ο ίδιος εκτίμησε πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτεθεί στο Ιράν εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών που θα είχε ένα χτύπημα περιφερειακά και διεθνώς.

Χαιρετίζει τις δηλώσεις Ομπάμα ο Χαμενεΐ

Τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της διπλωματίας έναντι της στρατιωτικής επιλογής (με φόντο τις ισραηλινές απειλές) χαιρετίζει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε μία εξαιρετικά σπάνια κίνηση εκ μέρους της ιρανικής ηγεσίας προς Αμερικανό ηγέτη.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξήρε την πρόσφατη δήλωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ότι βλέπει «παράθυρο ευκαιρίας» για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης με την Τεχεράνη.

Μιλώντας την Τρίτη, κατόπιν της συνάντησής του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης και κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς επικριτές του ότι «χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου».

Ο Χαμενεΐ εξέφρασε, πάντως, τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Ομπάμα επανέλαβε τη βούλησή του να ενισχύσει την αμερικανική πολιτική κυρώσεων. «Αυτό το τμήμα των δηλώσεών του δείχνει πως διατηρεί ακόμη ψευδαισθήσεις στο θέμα αυτό» δήλωσε ενώπιον της ιρανικής Συνέλευσης των
Εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει κυρίως ρόλο να ορίζει τον Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να ελέγχει τη δραστηριότητά του.

Αμερικανικά ανταλλάγματα στο Ισραήλ για σύμφωνο μη επίθεσης…

Δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Maariv αποκαλύπτει, εν τω μεταξύ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον εφοδιασμό του Ισραήλ με υπερσύγχρονες διατρητικές βόμβες (anti bunker) και αεροσκάφη ανεφοδιασμού μεγάλων αποστάσεων, εάν δεσμευθεί ότι δεν θα επιτεθεί εναντίον του Ιράν εντός του 2012.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, που επικαλείται πληροφορίες Δυτικών διπλωματών και πηγές των Υπηρεσιών Πληροφοριών, η αμερικανική κυβέρνηση διατύπωσε αυτήν την πρόταση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον στις αρχές της εβδομάδας σε απάντηση του επιχειρήματος της ισραηλινής ηγεσίας ότι δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσινγκτον ότι ούτε η διπλωματία, ούτε οι κυρώσεις έχουν κατορθώσει να ανακόψουν την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και διεμήνυσε: «Κανείς από εμάς δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να περιμένει πολύ περισσότερο».

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου θεωρεί στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ότι μία ισραηλινή επίθεση δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει την κατασκευή πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη και θα διακινδύνευε να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της ιρανικής ηγεσίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η γνώμη των περισσότερων ειδικών είναι ότι οποιαδήποτε επίθεση -είτε πρόκειται για επιδρομή ή για πολεμική εκστρατεία- δεν θα καθυστερούσε την απόκτηση πυρηνικού όπλου και ότι θα μπορούσε να ωθήσει το καθεστώς, μόλις αναδιοργανωθεί, να προχωρήσει ακόμη ταχύτερα προς τον στόχο αυτό», δήλωσε κατά την παρουσία της έκθεσης Military Balance 2012 ο διευθυντής του IISS Τζον Τσίπμαν.

Ο ίδιος εκτίμησε, πάντως, πως μία ισραηλινή επίθεση δεν είναι πολύ πιθανή εντός του έτους, λόγω των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν από τον Μπαράκ Ομπάμα στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ποντένσε «ζωγράφισε» σαν τον Ζιοβάνι

Η «μαγεία» που πρόσφερε απλόχερα και σήμερα ο Πορτογάλος εξτρέμ είχε κάτι από τα μυθικά κόλπα του Βραζιλιάνου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024