Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Στη μαρτυρική συνοικία της Χομς εισήλθε η Ερυθρά Ημισέληνος

Στην συνοικία Μπάμα Αμρ της Χομς εισήλθε για σύντομο χρονικό διάστημα την Τετάρτη ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου μαζί με την επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος για να διαπιστώσουν ότι οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή που βομβαρδίστηκε ανηλεώς επί εβδομάδες. Οι κάτοικοι έχουν κατευθυνθεί σε άλλες περιοχές εντός ή γύρω από τη Χομς, τις οποίες έχουν ήδη επισκεφθεί οι ανθρωπιστικές αποστολές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Στους 8.500 έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της εξέγερσης.

Στην συνοικία Μπάμα Αμρ της Χομς εισήλθε για σύντομο χρονικό διάστημα την Τετάρτη ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου μαζί με την επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος για να διαπιστώσουν ότι οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή που βομβαρδίστηκε ανηλεώς επί εβδομάδες.

Οι κάτοικοι της Μπάμα Αμρ έχουν κατευθυνθεί σε άλλες περιοχές εντός ή γύρω από τη Χομς, τις οποίες έχουν ήδη επισκεφθεί οι ανθρωπιστικές αποστολές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Οι ανθρωπιστικές αποστολές είχαν παραμείνει επί έξι ημέρες αποκλεισμένες στις πύλες της μαρτυρικής συνοικίας, εστίας της αντίστασης που δέχθηκε σφοδρή πολιορκία από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος βρίσκεται στη Συρία, επιδιώκοντας να συντονίσει την επείγουσα βοήθεια και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών αποστολών στους κατοίκους. Μαζί με ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου παρέμεινε στην Μπάμα Αμρ επί 45 λεπτά.

Όπως διαπίστωσε, τμήματα της συριακής πόλης Χομς ήταν εντελώς
κατεστραμμένα, ενώ δεν μπόρεσε να επισκεφθεί μέρη της πόλης που ήλεγχαν
οι εξεγερμένοι για λόγους ασφαλείας. Η Εϊμος και οι άνθρωποι που την
συνόδευαν ακούσαν πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους.

Μέλη των αποστολών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανέμεναν από την Παρασκευή άδεια του καθεστώτος για να εισέλθουν στη συνοικία. Οι Αρχές δεν επέτρεπαν την είσοδο επικαλούμενες λόγους ασφαλείας για τις αποστολές.

Διαβεβαιώσεις από τον ΥΠΕΞ

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών Βάλερι Έιμος μετέβη στην Μπάμα Αμρ, έχοντας λάβει τη διαβεβαίωση, όπως μεταδίδει το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλίμ ότι θα έχει τη συνεργασία του καθεστώτος.

Κατά τη συνάντησή του με την Βάλερι Έιμος ο Μουάλεμ «υπογράμμισε τη δέσμευση της Συρίας να συνεργαστεί με την αντιπροσωπεία στο πλαίσιο του σεβασμού, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Συρίας και σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών» όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Νέο απολογισμό των θυμάτων της καταστολής έδωσε, εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέροντας πως σχεδόν 8.500 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εξέγερσης το Μάρτιο του 2011.

Στα θύματα περιλαμβάνονται 6.195 άμαχοι και 2.263 στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, εκ των οποίων 428 λιποτάκτες που ενώθηκαν με τους αντάρτες, δηλαδή το σύνολο των νεκρών ανέρχεται σε 8.458, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκοου είχε δηλώσει πως η καταστολή στη Συρία είχε στοιχίσει τη ζωή «σίγουρα σε πολύ περισσότερους από 7.500 ανθρώπους».

Ο ΟΗΕ δεν δίνει πλέον ακριβή επίσημο απολογισμό για την καταστολή στη Συρία από τα τέλη Ιανουαρίου επειδή δεν μπορεί να συγκεντρώσει αξιόπιστες πληροφορίες επί του πεδίου. Περισσότεροι από 25.000 πρόσφυγες είναι αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ στις γειτονικές χώρες της Συρίας και οι βιαιότητες έχουν προκαλέσει τη μετακίνηση 100.000 ως 200.000 ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024