Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με διαδηλώσεις στη Μόσχα ξεκινά η τρίτη θητεία Πούτιν στο Κρεμλίνο

Με διαδηλώσεις στη Μόσχα ξεκινά η τρίτη θητεία Πούτιν στο Κρεμλίνο

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας στην πρωτεύουσα, προετοιμαζόμενες για την πρώτη διαδήλωση στις οποίες έχει καλέσει η αντιπολίτευση ούτε ένα εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο της κάλπης που «αποκατέστησε» τον Πούτιν στο Κρεμλίνο. Οι διαδηλώσεις, μετά τις καταγγελίες για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, είναι δοκιμασία τόσο για τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και -περισσότερο- για την ίδια την αντιπολίτευση και για το εάν μπορεί ακόμη να κινητοποιήσει τους Ρώσους στο βαθμό των προηγούμενων μηνών. «Σοβαρά προβλήματα» στις εκλογές διαπιστώνουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, συγχαρητήρια στον Πούτιν από Τσάβες και Άσαντ.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας στην πρωτεύουσα, προετοιμαζόμενες για την πρώτη διαδήλωση στις οποίες έχει καλέσει η αντιπολίτευση ούτε ένα εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο της κάλπης που «αποκατέστησε» τον Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Οι διαδηλώσεις, μετά τις καταγγελίες για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, είναι δοκιμασία τόσο για τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και -περισσότερο- για την ίδια την αντιπολίτευση και για το εάν μπορεί ακόμη να κινητοποιήσει τους Ρώσους στο βαθμό των προηγούμενων μηνών.

Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης έχουν κάλεσει σε διαδήλωση στην πλατεία Πούσκιν, στο κέντρο της Μόσχας, αλλά και σε κεντρικά σημεία άλλων ρωσικών πόλεων. Επί ποδός στη Μόσχα θα βρίσκονται περίπου 12.000 αστυνομικοί.

Δείτε σε infographic τα κομβικά σημεία της πορείας του Πούτιν

Σκηνικό των διαμαρτυριών είναι οι καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία αλλά και οι δηλώσεις των υποψηφίων που στέκονταν απέναντι στον Πούτιν που επέκριναν ανοικτά τη διεξαγωγή της διαδικασίας: Ενδεικτικά, ο κομμουνιστής υποψήφιος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ απέρριψε τη διαδικασία ως «απόλυτα ανέντιμες εκλογές ληστών» ενώ ο υποψήφιος-μεγαλοεπιχειρηματίας Μικάιλ Πρόχοροφ, κάνοντας επίσης λόγο για ανέντιμες εκλογές, αναφέρθηκε σε παραβιάσεις τις εκλογικής διαδικασίας.

Αρκετές από τις καταγγελίες αφορούν τους υποτιθέμενους «ψηφοφόρους καρουζέλ» «τρενάκι» -που μεταφέρονται ομαδικά σε σειρά εκλογικών τμημάτων, και ψηφίζουν διαδοχικά για τον ίδιο υποψήφιο. Όπως αναφέρει το Reuters, στο ρωσικό διαδίκτυο έχουν εμφανιστεί διάφορες τέτοιες καταγγελίες, με την «αμοιβή» μάλιστα να υποτίθεται πως ανέρχεται σε 2.000 ρούβλια (περίπου 50 ευρώ) για τέσσερις ψήφους στον Πούτιν.

«Σοβαρά προβλήματα» στις εκλογές διαπιστώνει ο ΟΑΣΕ

O επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) Τονίνο Πίκουλα ανέφερε σε δήλωσή του πως διαπιστώθηκαν «σοβαρά προβλήματα» κατά τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

«Το νόημα των εκλογών είναι να μην είναι εκ των προτέρων γνωστό το αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. Ο Οργανισμός κάλεσε σε «άμεση και ενδελεχή εξέταση» των καταγγελιών για νοθεία, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί σε περιστατικά όπως τα φερόμενα «τρενάκια ψηφοφόρων».

Ο Πίκουλα ανέφερε ωστόσο πως η εκλογή «διαδικασία κατέρρευσε στο σημείο της καταμέτρησης, κάτι που σημειώθηκε περίπου στο ένα τρίτο των εκλογικών τμημάτων που βρίσκονταν υπό παρατήρηση»

Οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη


Την επομένη της νίκης του Βλαντίμιρ Πούτιν, το Βερολίνο τόνισε ότι θέλει να ενισχύσει τη «στρατηγική συνεργασία» με τη Ρωσία ενώ το Λονδίνο ανέφερε πως, «παρά τα προβλήματα που σαφώς διαπιστώθηκαν», το αποτελέσματα της κάλπης είναι «καθοριστικό».

«Η Ρωσία είναι και παραμένει ένας εταίρος κεντρικής σημασίας για τη Γερμανία και την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Για το λόγο αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία» σημείωσε.

Ο Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι η Γερμανία «θέλει να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Πούτιν κατά τρόπο εποικοδομητικό και σε κλίμα εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του Λονδίνου, εκρπόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντειβιντ Κάμερον ανέφερε πως το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, τις οποίες κέρδισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι «καθοριστικό» παρά τα «προβλήματα» που εντοπίστηκαν από τον ΟΑΣΕ.

«Η προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΣΕ για την ψηφοφορία «εντόπισε σαφώς προβλήματα […] όμως είναι σαφές πως η εκλογή αυτή κατέληξε σε ένα καθοριστικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στη συνέντευξη Τύπου.

Όσον αφορά το Παρίσι, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως έλαβε γνώση της «σαφούς νίκης» του Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία και εξετάζει την προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΣΕ. Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τη διεξαγωγή των εκλογών.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) και ο υπουργός Εξωτερικών (Αλέν Ζιπέ) θα κάνουν δηλώσεις τις επόμενες ώρες» για τις εκλογές, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άστον Βίλα – Λίβερπουλ 3-3: O Nτουράν σόκαρε τους ρεντς στην ματσάρα του «Villa Park»

Η Λίβερπουλ μπορεί να προηγήθηκε με 3-1, ωστόσο δεν έφυγε με την νίκη από την έδρα της Άστον Βίλα, αφού με δύο γκολ του Ντουράν στο φινάλε της αναμέτρησης, η ομάδα του Ουνάι Έμερι πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024