Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέες συγκρούσεις στην Ντεραά της Συρίας, κύματα προσφύγων στο Λίβανο

Νέες συγκρούσεις στην Ντεραά της Συρίας, κύματα προσφύγων στο Λίβανο

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην διάρκεια της νύχτας ανάμεσα σε δυνάμεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και αντάρτες που εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον σημείων ελέγχου στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Ανθρωπιστική βοήθεια ξεκίνησε να παρέχει ο Ερυθρός Σταυρός σε όσους κατάφεραν να φύγουν από το Μπάμπα Αμρ στη Χομς, χωρίς όμως να καταφέρει για τρίτη ημέρα να περάσει στη συνοικία. Παράλληλα, ο αριθμός των Σύρων που διαφεύγουν στο γειτονικό Λίβανο έχει φτάσει τις 2.000. Επέμβαση στη Συρία προτείνει ο Ντε Βιλπέν· σύνοδος Ρωσίας - Αραβικού συνδέσμου στις 10 Μαρτίου.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην διάρκεια της νύχτας ανάμεσα σε δυνάμεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και αντάρτες που εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον σημείων ελέγχου στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Ανθρωπιστική βοήθεια ξεκίνησε να παρέχει ο Ερυθρός Σταυρός σε όσους κατάφεραν να φύγουν από το Μπάμπα Αμρ στη Χομς, χωρίς όμως να καταφέρει για τρίτη ημέρα να περάσει στη συνοικία. Παράλληλα, ο αριθμός των Σύρων που διαφεύγουν στο γειτονικό Λίβανο έχει φτάσει τις 2.000.

Στη Ντεραά, αντικαθεστωτικοί έκαναν λόγο για συντονισμένες επιθέσεις κατά του συριακού στρατού και σφοδρές αντεπιθέσεις με πυροβολοικό. «Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) επιτέθηκε σε πολλά σημεία ελέγχου σε δρόμους και οχυρές θέσεις σε δρόμους ταυτόχρονα. Τα άρματα απαντούν ρίχνοντας με αντιαεροπορικά πολυβόλα 14 χιλιοστών σε κατοικημένες συνοικίες και ελεύθεροι σκοπευτές του στρατού πυροβολούν ο,τιδήποτε κινείται, ακόμα και νάιλον σακούλες» δήλωσε ένας από τους ακτιβιστές, ο Μάχερ Αμπντελχάκ, ο οποίος βρίσκεται στη Ντεράα.

Πηγές της αντιπολίτευσης λένε ότι οι αντάρτες που δρουν υπό τη σημαία του ΕΣΣ έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στο νότο, στο βορρά και στην ανατολή τις τελευταίες ημέρες για να ανακουφίσουν την πολιορκημένη πόλη Χομς, όπου ο στρατός κατέλαβε μια σουνιτική συνοικία την περασμένη εβδομάδα.

Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, μέχρι 2.000 Σύριοι έχουν διαφύγει στο Λίβανο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, η παρουσία του λιβανικού στρατού στη μεθόριο έχει ενισχυθεί έπειτα από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στις συριακές πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Επέμβαση στη Συρία προτείνει ο ντε Βιλπέν

Παράλληλα, o πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν -και υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές- ανέφερε την Κυριακή πως «είναι καιρός να εξεταστεί η ανάληψη [στρατιωτικής] δράσης στη Συρία με στοχευμένα πλήγματα» εναντίον του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Είναι καιρός να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο, μαζί με τον Αραβικό Σύνδεσμο, για να δημιουργηθεί ένας σχηματισμός [ο οποίος θα προβεί] σε μια ανθρωπιστική επέμβαση» είπε ο Ντε Βιλπέν μιλώντας στο France 3, το τρίτο κανάλι της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης.

«Δεν αρκεί να λέμε ότι αυτό θα γίνει, χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα. Ας δώσουμε μερικές εβδομάδες στην διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση και ας προετοιμαζόμαστε για μια εναλλακτική λύση, για στοχευμένα πλήγματα» δήλωσε ο Ντε Βιλπέν.

Οι δυτικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει λόγο για χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ, η οποία συνεχίζει τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης εναντίον του, που είχε ξεσπάσει τον Μάρτιο του 2011. Ορισμένες χώρες του Αραβικού Συνδέσμου έχουν προτείνει την ιδέα να σταλεί μια «αραβική δύναμη».

Η πρόταση να υπάρξει ένοπλη επέμβαση, εάν ετίθετο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα ερχόταν αντιμέτωπη με την αντίθεση της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες εναντιώνονται στην ανάμιξη σε εσωτερικά θέματα της Συρίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο ντε Βιλπέν δεν φαίνεται να έχει ελπίδες να διεκδικήσει την Γαλλική Προεδρία -πρόσφατη δημοσκόπηση, για λογαριασμό των LH2-Yahoo!, του δίνει μόλις το 1% της πρόθεσης ψήφου.

Σύνοδος Ρωσίας – Αραβικού Συνδέσμου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα συναντήσει τους Αραβες ομολόγους του στις 10 Μαρτίου στο Κάιρο σε μια σύνοδο που θα είναι αφιερωμένη στη Συρία.

«Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και του Αραβικού Συνδέσμου θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου στο Κάιρο», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η ανακοίνωση της Συνόδου στο Κάιρο γίνεται μεσούσης της έντονης δυσαρέσκειας που επικρατεί στην περιοχή για την άρνηση της Ρωσίας να καταδικάσει την αιματηρή καταστολή που εφαρμόζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 7.600 ανθρώπων τον τελευταίο χρόνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024