Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ένταση στη νότια Λιβύη με πολύνεκρες μάχες μεταξύ φυλών

Ένταση στη νότια Λιβύη με πολύνεκρες μάχες μεταξύ φυλών

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις που διαρκούν εδώ και δέκα περίπου ημέρες μεταξύ αντίπαλων φυλών στη νοτιοανατολική Λιβύη, ανέφεραν πηγές από τις φυλές. Οι συγκρούσεις μεταξύ των φυλών Τόμπου και Ζουάγια, που έχουν παλαιά διαμάχη, ξέσπασαν στις 12 Φεβρουαρίου στην πόλη Κούφρα, στη νοτιοανατολική Λιβύη στα σύνορα με το Τσαντ, το Σουδάν και την Αίγυπτο.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις που διαρκούν εδώ και δέκα περίπου ημέρες μεταξύ αντίπαλων φυλών στη νοτιοανατολική Λιβύη, ανέφεραν πηγές από τις φυλές.

Κατά τον Ερυθρό Σταυρό, μόνο τη Δευτέρα έχουν σκοτωθεί 50 άνθρωποι ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Από την αρχή των συγκρούσεων υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί 113 άνθρωποι (μεταξύ τους έξι παιδιά) και έχουν τραυματιστεί 241, δήλωσε στο AFP ο αρχηγός της φυλής Τόμπου, Ίσα Αμπντελματζίντ.

Ο ίδιος καταγγέλλει το σχέδιο εξόντωσης της φυλής του και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Οι Τόμπου, φυλή που ζει επίσης στο Νίγηρα και το Τσαντ, διαμαρτύρονταν για την περιθωριοποίησή τους από το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, που δεν τους χορηγούσε τη λιβυκή υπηκοότητα υποστηρίζοντας ότι κατάγονται από το Τσαντ.

Aπό την πλευρά της φυλής Ζουάγια έχουν σκοτωθεί 20 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 40. Ο εκπρόσωπος του τοπικού συμβουλίου της Κούφρα, Γιούνες Ζουέι, που ανήκει στη φυλή Ζουάγια, επισημαίνει ότι η πόλη μάχεται κατά κατοίκων του Τσαντ και του Σουδάν, πολλοί από τους οποίους έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο φυλών, που έχουν παλαιά διαμάχη, ξέσπασαν στις 12 Φεβρουαρίου στην πόλη Κούφρα, στη νοτιοανατολική Λιβύη στα σύνορα με το Τσαντ, το Σουδάν και την Αίγυπτο. Η Κούφρα, πόλη 40.000 κατοίκων, θεωρείται στρατηγικό πέρασμα για τους λαθρεμπόρους της ερήμου.

Σε ό,τι αφορά την επίσημη εξουσία, που κατά τα φαινόμενα δεν έχει καταφέρει να ελέγξει πλήρως το τομέα της ασφάλειας, δηλώνει ότι θα παρέμβει αν οι συγκρούσεις δεν τερματιστούν .

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Αυτή είναι η τελική βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague (pic)

Δείτε πως διαμορφώθηκε η τελική βαθμολογία της Superleague μετά την ολοκλήρωση των πλέι οφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024