Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προσωρινή εκεχειρία στη Συρία διαπραγματεύεται ο Ερυθρός Σταυρός

Προσωρινή εκεχειρία στη Συρία διαπραγματεύεται ο Ερυθρός Σταυρός

Σε εμπιστευτική, διμερή διαπραγμάτευση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές –δηλαδή με τις Αρχές της Συρίας αλλά και τους αντικαθεστωτικούς– για προσωρινή εκεχειρία προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια προς τους αμάχους που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκεται η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Νέοι βομβαρδισμοί στη Χομς· οι αντικαθεστωτικοί απηύθυναν έκκληση για να απομακρυνθούν οι γυναίκες και τα παιδιά από την Μπάμπα Αμρ, τη συνοικία της πόλης που βομβαρδίζεται βαρύτερα από κάθε άλλη.

Σε εμπιστευτική, διμερή διαπραγμάτευση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές –δηλαδή με τις Αρχές της Συρίας αλλά και τους αντικαθεστωτικούς– για προσωρινή εκεχειρία προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια προς τους αμάχους που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκεται η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Η ICRC, η μοναδική υπηρεσία που έχει αποστείλει εργαζόμενους των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στη Συρία, φέρεται να εξετάζει ορισμένες πιθανότητες για να παραδώσει επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια και μία από αυτές είναι η εκεχειρία.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν συγκεκριμένα ότι η ICRC επιδιώκει διήμερη παύση των εχθροπραξιών σε ορισμένα σημεία, συμπεριλαμβανομένης της Χομς που πολιορκείται και βομβαρδίζεται ανηλεώς από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Αν υπάρξει συμφωνία, στην περιοχή θα μεταβεί η συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος και η ICRC.

Το καθεστώς Άσαντ παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες του για αλλαγές και παρά το γεγονός ότι είναι διεθνώς απομονωμένο –ακόμα και από την κοινότητα των αραβικών χωρών που ένα προς ένα το εγκαταλείπουν– δεν έχει αλλάξει τακτική και επιμένει στον ανηλεή βομβαρδισμό αμάχων.

Πάνω από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πέρυσι τον Μάρτιο, χιλιάδες άλλοι είναι οι τραυματίες, οι φυλακισμένοι και οι απαχθέντες. Πέρα από την πολύνεκρη εμφύλια σύγκρουση, σε πολλές περιοχές υπάρχουν σοβαρότατα ανθρωπιστικά προβλήματα.

Νέες μάχες στην Χομς


Την ίδια ώρα, όπως ανέφεραν πηγές της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη Δευτέρα τη ζωή τους από τις συγκρούσεις σε όλη τη χώρα. Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν στη Χομς, οι πέντε εκ των οποίων στην Μπάμπα Αμρ.

Οι αντικαθεστωτικοί απηύθυναν έκκληση για να απομακρυνθούν οι γυναίκες και τα παιδιά από την Μπάμπα Αμρ, τη συνοικία της Χομς που πλήττεται περισσότερο από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ.

«Οι κάτοικοι ζουν μέσα στο κρύο και σε ανυπόφορες συνθήκες, περιμένοντας το θάνατο«, είπε εκπρόσωπος τους που πρόσθεσε ότι στην πόλη έχουν φτάσει «νέες στρατιωτικές ενισχύσεις», όχι όμως κι άρματα μάχης.

Από τις αρχές του μήνα οπότε και πολιορκείται η Χομς, η πόλη δέχεται βροχή οβίδων από το πυροβολικό και βολές από άρματα μάχης αλλά δεν έχει γίνει εκκαθαριστική χερσαία επίθεση, την οποία οι αντικαθεστωτικοί περιμένουν να εξαπολυθεί σύντομα, ίσως και εντός των ημερών.

Παράλληλα, στη Δαμασκό, όπου τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν πρωτοφανείς διαδηλώσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. «Μετά την έκπληξη των διαδηλώσεων, το καθεστώς αναθεωρεί τα μέτρα ασφαλείας. Δεν θα επιτρέψει στη Δαμασκό να εξεγερθεί εναντίον του», εκτίμησαν ακτιβιστές.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των χιλιάδων ανθρώπων που παραβρέθηκαν στις κηδείες τεσσάρων διαδηλωτών που σκοτώθηκαν την προηγούμενη ημέρα στο Μαζέ, συνοικία της Δαμασκού.

* Οι συριακές αρχές άφησαν ελεύθερους το Σάββατο επτά ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί στις 16 Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους και την μπλόγκερ Ράζαν Γαζάουι, είπε δικηγόρος τους. Ωστόσο τους ζήτησαν να παρουσιάζονται καθημερινά στις Αρχές για όσο διαρκούν οι έρευνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024