Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το ψήφισμα του ΟΗΕ «θα κάνει χειρότερη την κρίση», υποστηρίζει η Συρία

Το ψήφισμα του ΟΗΕ «θα κάνει χειρότερη την κρίση», υποστηρίζει η Συρία

Την αντίδρασή της για την έγκριση ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την οποία υιοθετείται σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία που προβλέπει την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ από την εξουσία, εξέφρασε η Δαμασκός. Η κίνηση αυτή θα κάνει χειρότερη την κρίση, υποστηρίζει η Συρία, την ώρα που η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει τη μη δεσμευτική απόφαση του ΟΗΕ.

Την αντίδρασή της για την έγκριση ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την οποία υιοθετείται σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία που προβλέπει την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ από την εξουσία, εξέφρασε η Δαμασκός.

Η κίνηση αυτή θα κάνει χειρότερη την κρίση, υποστηρίζει η Συρία, λέγοντας ότι θα ενθαρρύνει «τους τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει τη μη δεσμευτική απόφαση του ΟΗΕ, η οποία αποσκοπεί στο να αυξήσει την πίεση στη Συρία και έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ζητά από τη συριακή κυβέρνηση να βάλει τέλος στις επιθέσεις της εναντίον του άμαχου πληθυσμού της, υποστηρίζει τις προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου για να εξασφαλιστεί μια δημοκρατική μετάβαση στη Δαμασκό και συνιστά το διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 137 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 17 αποχές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε «το πολυαναμενόμενο μήνυμα» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καλώντας τις συριακές αρχές να ακούσουν την έκκληση της διεθνούς κοινότητας και τη φωνή του συριακού λαού.

«Είναι σημαντικό για τον κόσμο να μιλάει με την ίδια φωνή για να μπει τέλος στην αιματοχυσία και να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για να επιλυθεί αυτή η κρίση ειρηνικά» δήλωσε σε ανακοίνωσή του.

«Αυτό έκανε σήμερα η Γενική Συνέλευση» πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως είναι «έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του όπως ζητεί η απόφαση αυτή και θα εργαστεί σε στενή συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο» για τη διευθέτηση αυτής της κρίσης.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις δήλωσε ότι η απόφαση «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον λαό της Συρίας: ο κόσμος είναι μαζί σας».

Πρόσθεσε ότι «ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ δεν ήταν ποτέ τόσο απομονωμένος».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, εξέφρασε το βράδυ της Πέμπτης την ικανοποίησή του για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Συρία, δηλώνοντας πως αυτή συνιστά «μαζική και κατηγορηματική υποστήριξη του συριακού λαού».

Σε ανακοίνωσή του, ο Γάλλος υπουργός εκφράζει την επιθυμία να γίνουν όλες οι ενέργειες, ώστε η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί πλήρως.

«Αποτελεί ένα νέο σταθμό για να σταματήσει το μαρτύριο του συριακού λαού» προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Αλέν Ζιπέ.

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι «το μήνυμα είναι κατηγορηματικό. Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως».

«Ο πρόεδρος (της Συρίας) Αλ-Άσαντ και το συριακό καθεστώς πρέπει να ακούσουν την έκκληση της διεθνούς κοινότητας και να επιτρέψουν μια ειρηνική πολιτική μετάβαση για να επιλυθεί η κρίση» εκτιμά ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε ανακοίνωσή του.

«Η ψηφοφορία στέλνει ένα σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προς τη Συρία, ζητώντας να βάλει αμέσως τέλος στις βάναυσες επιθέσεις εναντίον αθώων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χοσέ Λουίς Ντίας, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στον ΟΗΕ.

Νωρίτερα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι στέλνει ανώτερο αξιωματούχο στη Δαμασκό, προκειμένου αυτός να διαπραγματευτεί «μια ειρηνική και σωστή» λύση.

Την Παρασκευή θα μεταβεί στη Δαμασκό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσάι Τζουν, ο οποίος καταδίκασε τη βία κατά πολιτών και κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να σεβαστεί «τη δικαιολογημένη επιθυμία» των πολιτών της για μεταρρυθμίσεις.

Σε συνέντευξή του, πρόσθεσε, πάντως, ότι οι κυρώσεις ή η απειλή των κυρώσεων «δεν ευνοεί τη σωστή λύση για το θέμα».

Όπως αναμενόταν, Πεκίνο και Μόσχα ψήφισαν και πάλι κατά.

Πριν την ψηφοφορία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε ότι το ψήφισμα δεν είναι «ισορροπημένο» και γι’αυτό η Μόσχα δεν θα το στηρίξει.

«Στρέφει όλα τα αιτήματά του στην κυβέρνηση και δεν λέει τίποτα για την αντιπολίτευση» είπε.

Και η Βενεζουέλα ψήφισε όχι, λέγοντας ότι η κίνηση αρνείται την εθνική κυριαρχία της Συρίας και ότι χρησιμοποιείται από κάποιους για να προωθήσει «έναν εμφύλιο πόλεμο μεγάλης κλίμακας».

Σφοδρή επίθεση στη Χομς

Η Χομς αποτελεί στόχο των σφοδρότερων βομβαρδισμών των τελευταίων 14 ημερών.

«Είναι οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί εδώ και 14 ημέρες. Είναι απίστευτο, πρόκειται για ακραία βία, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Τέσσερις ρουκέτες πέφτουν κάθε λεπτό κατά μέσο όρο» δήλωσε ο Χάντι Αμπντάλα, μέλος της γενικής επιτροπής της συριακής επανάστασης.

«Εκτός από τις συνοικίες Μπάμπα Αμρ και Αλ-Ινσάατ, η Χαλντιγέ και η Μπαγιάντα σφυροκοπούνται σήμερα, τη στιγμή που οι βομβαρδισμοί εναντίον αυτών των συνοικιών δεν ήταν καμία στιγμή τόσο σφοδροί τις τελευταίες ημέρες» είπε.

Πολεμικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη πετούν επάνω από την πόλη, δήλωσε ο ίδιος.

Τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν στη Συρία την Πέμπτη, σύμφωνα με ακτιβιστές, ενώ νέα επίθεση πραγματοποιείται στη Ντεραά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024