Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεταξύ μνήμης και «εξορκισμού» των νεοναζί η επέτειος του βομβαρδισμού της Δρέσδης

Μεταξύ μνήμης και «εξορκισμού» των νεοναζί η επέτειος του βομβαρδισμού της Δρέσδης

Την μνήμη των θυμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου και του καταστροφικού βομβαρδισμού της Δρέσδης από τις συμμαχικές δυνάμεις τίμησαν οι κάτοικοι της πόλης -με ιδιαίτερη, φέτος, επαγρύπνηση για την επέτειο που παραδοσιακά βγάζει στους δρόμους τους νοσταλγούς του Τρίτου Ράιχ. Η φετινή περίσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς η Γερμανία δεν έχει συνέλθει ακόμη από το που προκάλεσε η αποκάλυψη πως συμμορία νεοναζί δρούσε σχεδόν ανενόχλητη τα τελευταία χρόνια.

Την μνήμη των θυμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου και του καταστροφικού βομβαρδισμού της Δρέσδης από τις συμμαχικές δυνάμεις τίμησαν οι κάτοικοι της πόλης -με ενισχυμένη, φέτος, επαγρύπνηση για την επέτειο που παραδοσιακά βγάζει στους δρόμους τους νοσταλγούς του Τρίτου Ράιχ.

Η φετινή περίσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς η Γερμανία δεν έχει συνέλθει ακόμη από το που προκάλεσε η αποκάλυψη πως συμμορία νεοναζί δρούσε σχεδόν ανενόχλητη τα τελευταία χρόνια.

Τη Δευτέρα, οι κάτοικοι της Δρέσδης διαμαρτυρήθηκαν κατά της πορείας των νεοναζί με μία ανθρώπινη αλυσίδα μήκους ενός χιλιομέτρου κατά μήκος του Έλβα. Στην πορεία των νεοναζί συμμετείχαν περίπου 800 άτομα, σύμφωνα με τη faz -αρκετά λιγότερα από όσα φοβόταν η αστυνομία, που είχε επί ποδός περίπου 6.000 αστυνομικούς ώστε να μην υπάρξουν συμπλοκές των νεοναζί με τις αντισυγκεντρώσεις.

Οι περισσότεροι κάτοικοι βρέθηκαν, όπως κάθε χρόνο, στο κέντρο της Δρέσδης με κεριά στα χέρια κατά την «πορεία πένθους». Στις 21:45, την ώρα της πρώτης βόμβας, η καμπάνα της Φράουενκιρχε χτύπησε πένθιμα και οι 13.000 κάτοικοι στους δρόμους σίγησαν στη μνήμη των θυμάτων.

O τριήμερος βομβαρδισμός της Δρέσδης, που ξεκίνησε στις 13 Φεβρουαρίου του 1945, είχε ισοπεδώσει την πόλη και είχε προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων. Η απόφαση των Συμμάχων να βομβαρδίσουν τη Δρέσδη παραμένει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και η τραγωδία αξιοποιείται από τη νεοναζιστική προπαγάνδα, θυματοποιώντας το Τρίτο Ράιχ –όπως είχε σπεύσει να κάνει τότε και ο Χίτλερ, που είχε «φουσκώσει» τον, ούτως ή άλλως υψηλότατο, αριθμό των θυμάτων.

Η ίδια η Γερμανία τιμά μεν την επέτειο, υπογραμμίζοντας όμως πως τιμάται η μνήμη όχι μόνο των θυμάτων της Δρέσδης αλλά του συνόλου των νεκρών της θηριωδίας του Β’ Παγκοσμίου –και, σε αυτό το πλαίσιο, συμπεριλαμβάνει στις εκδηλώσεις και αναφορές σε βομβαρδισμούς της Λούφτβαφε. Το σύνθημα «Δρέσδη πόλη καθαρή από τους ναζί» είναι μάλιστα το κεντρικό στις συγκεντρώσεις της τελευταίας δεκαετίας, οπότε και η παρουσία των νεοναζί έχει γίνει εμφανέστερη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024