Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με καταδίκες κλείνει η πολύκροτη δίκη για το δράμα του αμιάντου στην Ιταλία

Με καταδίκες κλείνει η πολύκροτη δίκη για το δράμα του αμιάντου στην Ιταλία

«Αυλαία» στην πολύκροτη δίκη του αμιάντου στην Ιταλία με την καταδίκη σε 16 χρόνια κάθειρξη ενός Ελβετού μεγιστάνα, πρώην ιδιοκτήτη του ομίλου Eternit, και ενός Βέλγου βαρόνου και πρώην μάνατζερ της Eternit-Italia, για εγκληματική αμέλεια που οδήγησε σε περισσότερους από 3.000 θανάτους λόγω έκθεσης σε αμίαντο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη του είδους για την οποία χρειάστηκαν πέντε χρόνια ερευνών, ενώ η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε τρία χρόνια. Φορτισμένο το κλίμα στο δικαστήριο του Μιλάνου με τους συγγενείς των θυμάτων να ακούν δακρυσμένοι της ανάγνωση της ετυμηγορίας.

«Αυλαία» στην πολύκροτη δίκη του αμιάντου στην Ιταλία με την καταδίκη σε 16 χρόνια κάθειρξη ενός Ελβετού μεγιστάνα, πρώην ιδιοκτήτη του ομίλου Eternit, και ενός Βέλγου βαρόνου και πρώην μάνατζερ της Eternit-Italia, για εγκληματική αμέλεια που οδήγησε σε περισσότερους από 3.000 θανάτους λόγω έκθεσης σε αμίαντο. Φορτισμένο το κλίμα στο δικαστήριο του Μιλάνου με τους συγγενείς των θυμάτων να ακούν δακρυσμένοι της ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη του είδους για την οποία χρειάστηκαν πέντε χρόνια ερευνών, ενώ η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε τρία χρόνια, από το Δεκέμβριο του 2009.

Ο 65χρονος Ελβετός δισεκατομμυριούχος Στέφαν Σμιντχάινι και ο πρώην επικεφαλής της Eternit-Italia, ο 90χρονος σήμερα Βέλγος βαρόνος Ζαν-Λουί Μαρί Ζισλέν ντε Καρτιέ ντε Μαρσιέν, καταδικάστηκαν για το θάνατο περίπου 3000 ατόμων, πρώην εργατών ή ανθρώπων που κατοικούσαν στις τέσσερις τοποθεσίες όπου η Eternit-Italia είχε τα εργοστάσιά της.

Ο όμιλος Eternit του Στέφαν Σμιντχάινι ήταν σημαντικός μέτοχος του Eternit-Italia από το 1976 ως το 1986. Ο ντε Καρτιέ ντε Μαρσιέν υπήρξε μειοψηφικός μέτοχος και μάνατζερ της εταιρείας Eternit-Italia στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Οι καταδικασθέντες καλούνται να καταβάλουν επίσης αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ στους γονείς των θυμάτων. Συνολικά 6.000 πρόσωπα, στην πλειοψηφία θύματα της έκθεσης σε αμίαντο ή συγγενείς ανθρώπων που έχουν πεθάνει, ζητούν αποζημίωση για το δράμα του αμιάντου.

Η Εισαγγελία είχε ζητήσει 20 χρόνια κάθειρξη για τους δύο άνδρες που κατηγορούνταν ότι προκάλεσαν «μια διαρκή υγειονομική και περιβαλλοντική καταστροφή» και ότι παραβίασαν τους κανονισμούς για την ασφάλεια της εργασίας.

Θαυματουργό υλικό, που έγινε εφιάλτης, ο αμίαντος χρησιμοποιούνταν μαζικά, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών (αμιαντοτσιμένο) εξαιτίας κυρίως της αντοχής του στη ζέστη και τη φωτιά, πριν απαγορευθεί σε πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024