Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Συρίας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Συρίας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Εν μέσω διαρκούς πολιορκίας της Χομς από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες βάζουν για πρώτη φορά στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Συρίας, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα πως δεν εξετάζεται ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών -αν και υπάρχουν φωνές προς αυτή την κατεύθυνση στην Ουάσινγκτον, ανάμεσά αυτή του γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Η διακυβέρνηση Ομπάμα δεν πείθεται από τις «δεσμεύσεις» του Μπασάρ αλ-Άσαντ ενώπιον του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ζητά άμεσο τερματισμό της βίας.

Εν μέσω διαρκούς πολιορκίας της μαρτυρικής Χομς από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες βάζουν για πρώτη φορά στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Συρίας, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα πως δεν εξετάζεται ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών -αν και υπάρχουν φωνές προς αυτή την κατεύθυνση στην Ουάσινγκτον, ανάμεσά αυτή του γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

Η διακυβέρνηση Ομπάμα δεν «πείθεται» από τις δεσμεύσεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ενώπιον του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ζητά τον άμεσο τερματισμό της βίας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας βρέθηκε στη Δαμασκό λίγες ημέρες μετά το σινορωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γυρνώντας με δήλωση του Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι είναι «πρόθυμος να συνεργαστεί σε κάθε προσπάθεια για την σταθερότητα στη Συρία».

«Η Συρία εξέφρασε ενδιαφέρον για συνέχιση και διεύρυνση του ρόλου της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου» στη χώρα, ανέφερε ο Λαβρόφ, σημειώνοντας πως η ίδια η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης με βάση τις θέσεις του Αραβικού Συνδέσμου.

Μόνο που η αιματοχυσία συνεχίζεται και η πόλη Χομς παραμένει στο έλεος των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο δημοσιογράφος του BBC Πολ Γουντ -ένας από τους ελάχιστους ξένους ανταποκριτές στην Χομς- μεταδίδει ότι ο συριακός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις με βαρέα όπλα.

Σε 21 ανήλθαν οι άμαχοι που έχασαν την Τρίτη ζωή τους στη Συρία, οι 15 εκ των οποίων σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στη Χομς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στους 11 μήνες που μετρά η εξέγερση έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία, καταγγέλλοντας την κλιμάκωση της βίας από το καθεστώς. Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν στις 11 Φεβρουαρίου στο Κάιρο για να συζητήσουν το μέλλον της αποστολής.

Οι χώρες του Αραβικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ) ανακάλεσαν την Τρίτη τους πρεσβευτές τους στη Συρία και απέπεμψαν τους Σύρους διπλωμάτες από τις πρωτεύουσές τους. Τους πρεσβευτές τους στη Συρία ανακάλεσαν και οι Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό έχει διακόψει ήδη τη λειτουργία της.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στη διεθνή κοινότητα για να ασκήσουμε την απαιτούμενη πίεση [στο καθεστώς Άσαντ».

Επανέλαβε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εξοπλισμού των αντικυβερνητικών δυνάμεων, δήλωσε όμως χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες ότι «διερευνάται η δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους».

Τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών ζητούσε την ίδια στιγμή ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν. «Θα πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του εξοπλισμού της αντιπολίτευσης. Το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει» είπε στους δημοσιογράφους ο Μακέιν, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008.

Ρωσία: «Δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο»

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν «επανήλθε» την Τρίτη, λέγοντας πως η Μόσχα φοβάται ότι σφοδρή κριτική που της ασκήθηκε με αφορμή το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχει στόχο να «δηλητηριάσει» τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο.

Ο Ρώσος διπλωμάτης διέψευσε τις φήμες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και αναφέρουν ότι είχε έντονη λογομαχία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Χάμεντ Μπεν Τζάσεμ Αλ-Τάνι, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, την περασμένη εβδομάδα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Μόσχα, ωστόσο, εκφράζει φόβους ότι τέτοιες φήμες «θα χρησιμοποιηθούν ώστε να δηλητηριαστούν τεχνητά οι σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο», όπως είπε ο Τσούρκιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Φαίνεται ότι κάποιος προσπαθεί απελπισμένα να μπει σφήνα ανάμεσα στη Ρωσία και τον αραβικό κόσμο» είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποιον κατηγορεί. «Υπάρχει μια ρωσική παροιμία που λέει: μη φτύνεις στο πηγάδι απ’ όπου μπορεί να χρειαστεί να αντλήσεις νερό» προειδοποίησε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ- Λαμία 3-0: «Πικρή» νίκη για την Ένωση (vids)

H AEK αν και επικράτησε με 3-0 της Λαμίας δεν τα κατάφερε και έχασε τον τίτλο από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος πέρασε από το «Κλεάνθης Βικελίδης» με 2-1.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024