Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ελβετική έρευνα κατά του Μπαγίς για άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας

Ελβετική έρευνα κατά του Μπαγίς για άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας

Κρύος αέρας πνέει στις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας και Ελβετίας με «φόντο» τη γενοκτονία των Αρμενίων: Οι ελβετικές Αρχές ελέγχουν εάν ο Τούρκος υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς παρέβη το νόμο περί άρνησης της γενοκτονίας σε δηλώσεις που είχε κάνει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Η Άγκυρα προέβη σε διαμαρτυρία στον Ελβετό πρέσβη, καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις.

Κρύος αέρας πνέει στις διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας και Ελβετίας με «φόντο» τη γενοκτονία των Αρμενίων: Ελεβετική εισαγγελία ερευνά εάν ο Τούρκος υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς -αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων- παρέβη το νόμο περί άρνησης της γενοκτονίας σε δηλώσεις που είχε κάνει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Η Άγκυρα προέβη σε διαμαρτυρία στον Ελβετό πρέσβη, καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις.

Η κίνηση της ελβετικής εισαγγελίας «είναι απαράδεκτη, ο πρέσβης εκλήθη να δώσει μια εξήγηση» ανέφερε εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ στο Ρeuters.

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς είχε δηλώσει στα τέλη του περασμένου μήνα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και σε μια συναυλία στη Ζυρίχη ότι τα γεγονότα του 1915 δεν αποτελούσαν γενοκτονία.

Η επίμαχη δήλωση, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, έγινε στον απόηχο της ψηφοφορίας στη Γαλλική Βουλή για ανάλογο νομικό πλαίσιο ποινικοποίησης της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο Μπαγίς είχε πει στο Νταβός: «Η Ελβετία είναι άλλη μία χώρα όπου είναι παράνομο να αρνηθεί κανείς τη λεγόμενη γενοκτονία, και νά’μαι σήμερα στην Ελβετία, και λέω ότι τα γεγονότα του 1915 δεν αποτελούν γενοκτονία, ας έρθουν να με συλλάβουν».

Ο νόμος που εφαρμόζεται στην Ελβετία καθιστά παράνομη την άρνηση γενοκτονίας. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Ζυρίχης είπε ότι Ελβετοί δικαστικοί άρχισαν προκαταρκτική έρευνα μετά από ειδοποίηση που έλαβε από οργάνωση ελβετο-αρμενίων για τις δηλώσεις του υπουργού.

H Κριστίνε Μπάουνσβαϊγκ, επικεφαλής της ελβετικής εισαγγελίας που διερευνά την υπόθεση, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η έρευνα είναι ακόμη στα προκαταρκτικά της στάδια, ενώ εξετάζεται το εάν ο Μπαγίς χαίρει διπλωματικής ασυλίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η FIFA σκέφτεται να χρησιμοποιείται το VAR κατόπιν αιτήματος απ’ τις ομάδες (pic)

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μίλησε για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας καινοτομίας για την χρήση του VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024