Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απεμπλοκή στο Μεσανατολικό επιδιώκει ο ΓΓ του ΟΗΕ σε Ισραήλ και Δ.Όχθη

Απεμπλοκή στο Μεσανατολικό επιδιώκει ο ΓΓ του ΟΗΕ σε Ισραήλ και Δ.Όχθη

Τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων -που συμπλήρωσαν πέντε γύρους στο Αμάν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα- επιχειρεί να εξασφαλίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν επισκεπτόμενος το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Σε συνάντησή του με τον Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ, ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε το Ισραήλ να συμβάλει στη δημιουργία μίας θετικής δυναμικής, καθώς το «αγκάθι» της εποικιστικής δραστηριότητας ίσως σημάνει τους τίτλους τέλους και αυτής της προσπάθειας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων -που συμπλήρωσαν πέντε γύρους χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα- επιχειρεί να εξασφαλίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν επισκεπτόμενος το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Σε συνάντησή του με τον Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ, ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε το Ισραήλ να συμβάλει στη δημιουργία μίας θετικής δυναμικής, καθώς το «αγκάθι» της εποικιστικής δραστηριότητας ίσως σημάνει τους τίτλους τέλους και αυτής της προσπάθειας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ελπίζω ότι οι συνομιλίες αυτές μπορούν να συνεχιστούν. Μίλησα με τον πρόεδρο Πέρες για τους τρόπους με τους οποίους ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους» δήλωσε από την Ιερουσαλήμ ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφερόμενος στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στην Ιορδανία μεταξύ αντιπροσωπειών των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και ολοκληρώθηκαν στις 25 Ιανουαρίου χωρίς κάποια θετική έκβαση.

«Η συνεργασία του Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θετικής δυναμικής» επισήμανε ο Μπαν Γκι-μουν μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες το πρωί της Τετάρτης.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στους δημοσιογράφους από το Αμάν (όπου έγινε δεκτός από τον βασιλιά Αμπντάλα) ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως «ελπίζει να υπάρξει μια κίνηση καλής θέλησης από τις δύο πλευρές», επικαλούμενος κυρίως τον ισραηλινό εποικισμό, το πάγωμα του οποίου ζητούν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Αρχίσαμε αλλά ακόμη δεν έχουμε βρει έναν καλό συνδυασμό που θα επιτρέψει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών» είπε ο Πέρες.

Αργότερα εντός της ημέρας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών Άβινγκτορ Λίμπερμαν στην Ιερουσαλήμ, ενώ κατόπιν θα μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Η επίσκεψη Μπαν στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη έρχεται καθώς οι Παλαιστίνιοι εξετάζουν εάν και κατά πόσο θα διακόψουν τις συνομιλίες με το Ισραήλ, καθώς δεν έχει υποβάλει ακόμη προτάσεις για τα δύο υπό διαπραγμάτευση ζητήματα, των συνόρων και της ασφάλειας, και αρνείται να παγώσει τον εποικισμό.

Ο Αμπάς πρόκειται να έχει διαβουλεύσεις με τον Αραβικό Σύνδεσμο το Σάββατο πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν βλέπουν το λόγο να συνεχιστούν οι προκαταρκτικές συζητήσεις έπειτα από πέντε γύρους δίχως αποτέλεσμα στο Αμάν.

Ωστόσο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος τελεί υπό διεθνή πίεση για να μην τις διακόψει.

Σε μήνυμα του την περασμένη Κυριακή, ο Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το γεγονός ότι διαπραγματεύσεις παραμένουν «παγωμένες», και η εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών μειώνεται. Κάλεσε τις δύο πλευρές να αναπτύξουν σοβαρές προτάσεις σχετικά με τα σύνορα και την ασφάλεια και να τις συζητήσουν απευθείας.

Αξιωματούχοι της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), που συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο επιτελείο του Αμπάς στη Δυτική Όχθη, δήλωσαν ότι το Ισραήλ φέρει την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στο Αμάν λόγω της εμμονής του στη συνέχιση του εποικισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024