Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πιέσεις να εγκριθεί το σχέδιο για την αποχώρηση του Άσαντ ασκούν οι αραβικές χώρες

Πιέσεις να εγκριθεί το σχέδιο για την αποχώρηση του Άσαντ ασκούν οι αραβικές χώρες

Σχέδιο που καλεί τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραδώσει όλες τις εξουσίες στον αντιπρόεδρό του, προκειμένου να προχωρήσει η δημοκρατική και ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη χώρα συζητά την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπέρ μίας ομαλής (κατά το δυνατόν) μετάβασης της εξουσίας τάσσονται δυτικές και αραβικές χώρες αλλά η Ρωσία επιμένει να διαφωνεί. Το καθεστώς της Δαμασκού ότι «σκοτώνει τον ίδιο το λαό του» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Κατάρ και ζήτησε από το Συμβούλιο να αναλάβει δράση απηχώντας σε μεγάλο βαθμό και τα αισθήματα άλλων αραβικών χωρών.

Σχέδιο που καλεί τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραδώσει όλες τις εξουσίες στον αντιπρόεδρό του, προκειμένου να προχωρήσει η δημοκρατική και ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη χώρα συζητά την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπέρ μίας ομαλής (κατά το δυνατόν) μετάβασης της εξουσίας τάσσονται δυτικές και αραβικές χώρες αλλά η Ρωσία επιμένει να διαφωνεί.

Στην παρέμβαση του ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπεν Γιάσεμ αλ- Θάνι, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει για να σταματήσει τη «φονική μηχανή» του συριακού καθεστώτος και να δώσει τέλος στην «ανθρωπιστική τραγωδία» που εκτυλίσσεται στη χώρα.

Το καθεστώς της Δαμασκού ότι «σκοτώνει τον ίδιο το λαό του» υπογράμμισε και ζήτησε από το Συμβούλιο να αναλάβει δράση απηχώντας σε μεγάλο βαθμό και τα αισθήματα άλλων αραβικών χωρών.

Στην ίδια γραμμή και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον η οποία τόνισε ότι την ευθύνη για την εξαπόλυση του κύματος βίας έχει το καθεστώς Άσαντ και ότι οι πολίτες παίρνουν τα όπλα για να αντισταθούν «στην βαρβαρότητα του καθεστώτος» ενώ η βία βγαίνει σταδιακά εκτός ελέγχου στη χώρα.

Το προσχέδιο που ήρθε στο φως νωρίτερα την Τρίτη επαναλαμβάνει σε γενικές γραμμές τις προτάσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «τίποτα στην απόφαση αυτή δεν υπαγορεύει στα κράτη να προσφύγουν στη βία ή στην απειλή χρήσης βίας», σε μια προσπάθεια να αρθούν οι αντιρρήσεις που προβάλουν η Κίνα και η Ρωσία.

Προβλέπει επίσης τη διεξαγωγή «εκλογών με ελευθερία και διαφάνεια υπό αραβική και διεθνή επίβλεψη» ενώ ζητεί από τη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις επιθέσεις εναντίον όσων ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης.

Παρά την ρητορική υπέρ της άμεσης αποχώρησης του Άσαντ οι δυτικές και οι αραβικές χώρες είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές στο να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία ώστε να αποφευχθεί η ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής. Άλλωστε και ο ίδιος ο Άσαντ είχε δηλώσει ότι τυχόν επέμβαση θα έβαζε φωτιά σε όλη την περιοχή.

Αντιθέτως η Ρωσία –παραδοσιακός σύμμαχος της Δαμασκού– έχει αποκλείσει κάθε διαπραγμάτευση για αυτό το απαράδεκτο προσχέδιο, όπως το χαρακτήρισε, που υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει τη Συρία σε εμφύλιο πόλεμο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

Χωρίς τέλος η καταστολή

Την Τρίτη τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, σε νέες επιχειρήσεις καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας και σε συγκρούσεις μεταξύ λιποτακτών και ανδρών του τακτικού στρατού.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες, σκότωσαν δέκα άτομα –κυρίως ακτιβιστές και συγγενείς τους– και τραυμάτισαν άλλα δέκα όταν βομβάρδισαν ένα κτίριο στην πόλη Ράσταν της επαρχίας Χομς. Στην πόλη την οποία φαίνεται ότι κατέλαβαν αντάρτες είχαν σπεύσει και βαριά άρματα του συριακού στρατού.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει τα πτώματα 30 ανδρών που σκοτώθηκαν σε τζαμί της Ράσταν αν και ακτιβιστής είπε ότι μεταξύ αυτών είναι και τα πτώματα όσων τραυματίστηκαν θανάσιμα στο σπίτι.

Η Ράσταν, πόλη 25.000 κατοίκων πάνω στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από τη Δαμασκό στο Χαλέπι, έχει γίνει θέατρο σφοδρών μαχών τις δύο τελευταίες ημέρες.

Σκληρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στο Χαν Σεϊχούν, μια άλλη πόλη στον ίδιο αυτοκινητόδρομο καθώς, σύμφωνα με ακτιβιστές, από την Δευτέρα οι αντάρτες έχουν αποκλείσει το δρόμο με φορτηγά.

Μάχες γίνονται και στα προάστια της Δαμασκού όπου τις προηγούμενες ημέρες αντάρτες κατάφεραν να κερδίσουν τον έλεγχο σε συνοικίες 8-10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού.

Τέλος στην Χομς σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες ένας αγωγός που τροφοδοτεί με πετρέλαιο το ένα από τα δύο διυλιστήρια της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Σαν συνοικιακό μαγαζάκι με… πλάτες: Η παρακμή της ΕΠΟ, το αλισβερίσι με τα εισιτήρια του τελικού και η απρέπεια στον κόσμο του Ολυμπιακού

Σκηνές απείρου κάλους στην ΕΠΟ με τον έναν να τα ρίχνει στον άλλον και όλους μαζί να μαρτυράνε για την «ντροπή» με τα εισιτήρια της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024