Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Έχουμε ξεκινήσει διάλογο» με αντικαθεστωτικούς υποστηρίζει Σύρος αξιωματούχος

«Έχουμε ξεκινήσει διάλογο» με αντικαθεστωτικούς υποστηρίζει Σύρος αξιωματούχος

Τοπικός αξιωματούχος στη Συρία ανέφερε στους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου που επιτηρούν την κατάσταση στη χώρα του ότι βρίσκεται σε διάλογο με ένοπλους αντικαθεστωτικούς στην περιοχή του κοντά στη Δαμασκό ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλη περιοχή. Αν επαληθευτεί η πληροφορία του αξιωματούχου ίσως δείχνει αλλαγή στάσης σε σχέση με την μέχρι σήμερα εξαιρετικά σκληρή στάση των Αρχών όπως και ότι οι αντικαθεστωτικοί που σταδιακά οργανώνουν αντάρτικο φτάνουν πολύ κοντά στη Δαμασκό αν και μάλλον δεν έχουν αρκετή ισχύ για κατά μέτωπο αντιπαράθεση.

Τοπικός αξιωματούχος στη Συρία ανέφερε στους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου που επιτηρούν την κατάσταση στη χώρα του ότι βρίσκεται σε διάλογο με ένοπλους αντικαθεστωτικούς στην περιοχή του κοντά στη Δαμασκό ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλη περιοχή.

«Πολλοί από αυτούς [ενν. τους εξεγερμένους] έχουν παραπλανηθεί. Κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο Χουσέιν Μαχλούφ, κυβερνήτης της ευρύτερης περιοχής της Δαμασκού, στους Άραβες παρατηρητές που βρίσκονται στη Συρία λίγο προτού αυτοί κατευθυνθούν προς την Ιρμπίν.

«Έχουμε ξεκινήσει ένα διάλογο μαζί τους, καθώς και με κάποιες ένοπλες ομάδες που ελέγχουν θέσεις εκεί», πρόσθεσε ο Μαχλούφ, επισημαίνοντας στους παρατηρητές ότι οι συριακές Αρχές ακολουθούν «την ίδια προσέγγιση με τη Ζαμπάντανι, οπότε θα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο».

Νωρίτερα τον Ιανουάριο ο στρατός έπειτα από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών απομάκρυνε τα τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν περικυκλώσει την Ζαμπάντανι, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, την οποία είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι εξεγερμένοι.

Αν επαληθευτεί η πληροφορία του αξιωματούχου ίσως δείχνει αλλαγή στάσης σε σχέση με την μέχρι σήμερα εξαιρετικά σκληρή στάση των Αρχών. Τουλάχιστον η κεντρική εξουσία στη Συρία κρατούσε άτεγκτη στάση με τους αντικαθεστωτικούς και τους άμαχους πνίγοντας στο αίμα την εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αυξάνεται η ισχύς των αντικαθεστωτικών

Ακτιβιστές από τη Ντούμα, τη Χαράστα και την Ιρμπίν, που βρίσκονται στα βορειοανατολικά της Δαμασκού, δήλωσαν ότι άκουσαν εκρήξεις στην περιοχή καθώς στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και ανταρτών. Είπαν ακόμη ότι δυνάμεις ασφαλείας παρατάχθηκαν στις πόλεις τους μετά την αποχώρηση των εξεγερμένων, καθώς οι τελευταίοι δεν είχαν επαρκή μέσα για να αντισταθούν στον τακτικό στρατό.

Οι ανταλλαγές πυρών ακούγονταν ακόμη και στο κέντρο της Δαμασκού.

Η ανάπτυξη των στρατευμάτων και οι συγκρούσεις που σημειώνονται σε περιοχές γύρω από τη Δαμασκό γίνονται προκειμένου οι συριακές Αρχές να απαντήσουν στην αυξανόμενη δύναμη των εξεγερμένων.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, όπως αυτοαποκαλούνται οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, φέρεται να έχει θέσει σχεδόν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχό του περιοχές γύρω από τη Δαμασκό, ενώ έχει υπό μερικό έλεγχο τη Ντούμα και τη Χαράστα, δήλωσε στο Reuters ακτιβιστής.

* Τέσσερις άνδρες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε συγκρούσεις με λιποτάκτες κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, ανέφεραν ακτιβιστές. Οι λιποτάκτες έστησαν ενέδρα σε οχηματοπομπή του στρατού και στη συνέχεια ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών αν και δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των λιποτακτών.

Σε άλλη μία επίδειξη ισχύος, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Δαμασκό αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη στις υποθέσεις της χώρας τους, όπως μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Διπλωματική κινητικότητα

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να προωθεί το δικό της σχέδιο απόφασης για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η χώρα του εργάζεται «για να συμπεριλάβει στο σχέδιο τις τροποποιήσεις που πρότειναν οι δυτικοί συνάδελφοί μας» και ότι «παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αυτές οι δηλώσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι δύσκολα η χώρα του θα δεχθεί το σχέδιο απόφασης που σχεδιάζει να παρουσιάσει η Δύση σε συνεργασία με τις αραβικές χώρες και το οποίο θα ζητεί την αποχώρηση από την εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, κάλεσε εκ νέου τη Δαμασκό να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων.

Οι περίπου 110 παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου που βρίσκονται στη Συρία –μετά και την αποχώρηση των παρατηρητών από τις χώρες του Περσικού Κόλπου–ξεκίνησαν και πάλι τις εργασίες τους. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, αν και παρέτεινε την αποστολή των παρατηρητών για ένα ακόμη μήνα, ζήτησε από τον Άσαντ να παραιτηθεί στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Φοβερό comeback και πρόκριση στους τελικούς της Δύσης για τους Μάβερικς (117-116)

Οι Ντάλας Μάβερικς με φοβερό comeback νίκησαν με σκορ 117-116 σε ματς θρίλερ τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, πήραν τη σειρά με 4-2 και προκρίθηκαν στους τελικούς της Δύσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024