Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Έτοιμο» δηλώνει το Ιράν να επιστρέψει στο διάλογο για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Έτοιμο» δηλώνει το Ιράν να επιστρέψει στο διάλογο για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διατεθειμένη να επιστρέψει στις συνομιλίες με την «Ομάδα των Έξι» για το πυρηνικό της πρόγραμμα δηλώνει η Τεχεράνη διά του προέδρου του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί. Επισκεπτόμενος την Τουρκία ο Ιρανός αξιωματούχος, εκ των προσώπων με την  μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική σκακιέρα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε ότι γίνεται δεκτή η πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν να συμβάλλει στην αναβίωση του διαλόγου. Η εξέλιξη -που μένει να αποδειχθεί στην πράξη- έρχεται εν μέσω οξυμένης έντασης με φόντο το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο και τις ιρανικές απειλές αντιποίνων με κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.

Διατεθειμένη να επιστρέψει στις συνομιλίες με την «Ομάδα των Έξι», τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία, δηλώνει η Τεχεράνη διά του προέδρου του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί. Επισκεπτόμενος την Τουρκία ο Ιρανός αξιωματούχος, εκ των προσώπων με την μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική σκακιέρα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε ότι γίνεται δεκτή η πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν να συμβάλλει στην αναβίωση του διαλόγου για το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η εξέλιξη -που μένει να αποδειχθεί στην πράξη- έρχεται εν μέσω οξυμένης έντασης με φόντο το πετρελαϊκό εμπάργκο που δρομολογεί η ΕΕ στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, και τις απειλές αντιποίνων από το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με κλείσιμο των στρατηγικής σημασίας Στενών του Ορμούζ.

Η κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση οξύνθηκε μετά την επιβεβαίωση ότι η Ισλαμική Δημοκρατία προχωρά στον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% σε μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στην τοποθεσία Φορντο, ενώ το κλίμα ήλθε να επιδεινώσει περαιτέρω η δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν -η τέταρτη κατά σειρά- για την οποία το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατηγορεί το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εάν το Ισραήλ πιστεύει ότι μπορεί να εμποδίσει τις μελέτες μας με τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις, είναι ένας πολύ αδύναμος τρόπος σκέψης. Όλοι θα μάθουν πως δεν μπορούν να μας σταματήσουν με τέτοιες ενέργειες» ανέφερε.

Ο Αλί Λαριτζανί δήλωσε, πάντως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα ότι το Ιράν είναι «έτοιμο» για συνομιλίες με την Ομάδα των Έξι. «Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να αποφέρουν αποτελέσματα εάν είναι σοβαρές και όχι παιχνίδι» ανέφερε.

Ωστόσο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε πως αναμένει ακόμη απάντηση από την Τεχεράνη σε επιστολή που εστάλη τον περασμένο Οκτώβριο και καλούσε επίσημα την ιρανική κυβέρνηση να επιστρέψει στις διαβουλεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των «Έξι» σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχουν «παγώσει» μετά την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευής έγινε επίσης γνωστό πως το Ιράν δέχεται την επίσκεψη επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο έδαφός του, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών στη Βιέννη. Η επίσκεψη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερή ατάκα Παπανικολάου: «Ο Λάρι είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει δώσει μπόλικο ψωμάκι» (vid)

Η καλύτερη, η χειρότερη και η πιο αστεία στιγμή τη φετινή σεζόν στην Euroleague… part 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024