Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μείωση εισαγωγής πετρελαίου από το Ιράν επιδιώκει η Ιαπωνία (infographic)

Μείωση εισαγωγής πετρελαίου από το Ιράν επιδιώκει η Ιαπωνία (infographic)

Η Ιαπωνία θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα» για να μειώσει την πετρελαϊκή της εξάρτηση από το Ιράν, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Το Τόκιο απάντησε θετικά σε αίτημα της Ουάσινγκτον, η οποία ζητά από την Κίνα και την Ιαπωνία να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, σε μία προσπάθεια να κάμψει τις πυρηνικές επιδιώξεις της Τεχεράνης. Την ίδια στιγμή, τα κράτη-μέλη της ΕΕ οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες για το πετρελαϊκό εμπάργκο.

Η Ιαπωνία θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα» για να μειώσει την πετρελαϊκή της εξάρτηση από το Ιράν, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο Ζουν Αζούμι από κοινού με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο Ιάπωνας υπουργός είπε: «Θέλουμε να λάβουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται συγκεκριμένα μέτρα που θα μας επιτρέπουν να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου».

«Τα τελευταία πέντε χρόνια μειώσαμε την ποσότητα πετρελαίου που εισάγουμε (από το Ιράν)» είπε ο Ζουν Αζούμι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τόκιο εισάγει από το Ιράν πετρέλαιο που αναλογεί στο 10% των εισαγωγών της.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ ζητά από την Κίνα και την Ιαπωνία να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, σε μία προσπάθεια να κάμψει τις πυρηνικές επιδιώξεις της Τεχεράνης.

Αν και κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ιαπωνίας, δεν έγινε το ίδιο με την Κίνα, την οποία επισκέφθηκε την Τετάρτη.

Η δήλωση του Ιάπωνα υπουργού συνηγορεί με την εκτίμηση πολλών αξιωματούχων διαφόρων χωρών πως η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αυξάνει τάχιστα.

Την Τετάρτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι οι απειλές του Ιράν να κλείσει τα στενά του Ορμούζ είναι προκλητικές και επικίνδυνες.

Παράλληλα, δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, το «USS Carl Vision», είχε ήδη φτάσει στην περιοχή που καλύπτει την Ερυθρά Θάλασσα, τη Θάλασσα του Ομάν και τον Κόλπο, επιχείρηση που το Πεντάγωνο χαρακτήρισε «ρουτίνας».

Από την πλευρά της, η Ρωσία διαμηνύει ότι είναι αντίθετη σε πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν ακόμη και αν η Ισλαμική Δημοκρατία συνεχίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, τονίζοντας ότι οι νέες κυρώσεις δεν θωρακίζουν τις προσπάθειες μη διασποράς των πυρηνικών όπλων.

Οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες για το εμπάργκο η ΕΕ

Το ρωσικό «όχι» έρχεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αποφασίσει την επιβολή εμπάργκο στην αγορά αργού πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 23ης Ιανουαρίου.

Τα κράτη-μέλη φαίνεται να οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες του εμπάργκο.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων διπλωματών, τα κράτη-μέλη συμφωνούν στην πλειοψηφία τους στην πρόταση να επιτρέπεται σε ευρωπαϊκά κράτη και εταιρίες να δέχονται πληρωμές σε πετρέλαιο για τις τρέχουσες οφειλές Ιρανικών εταιριών, είπαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Τα 27 κράτη-μέλη εργάζονται παράλληλα για μια εφαρμογή κατά στάδια της απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων από το Ιράν.

Ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι διαμορφώνεται συναίνεση σχετικά με το ότι η απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έπειτα από έξι μήνες και η απαγόρευση των εισαγωγών πετροχημικών προϊόντων έπειτα από τρεις, προβλέψεις παρόμοιες με εκείνες που περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο στις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Αφιέρωμα της Euroleague στον Ολυμπιακό ενόψει του Final Four (vid)

Η Euroleague ετοίμασε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το Final Four του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024