Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Χείρα βοηθείας από το Ιράν για την πολιτική κρίση ζήτησαν Ιρακινοί πολιτικοί

Τα ιρακινά πολιτικά κόμματα έχουν στραφεί στο Ιράν σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στην πολιτική κρίση που τα διχάζει και η οποία απειλεί να αναζωπυρώσει τις εθνοτικές συγκρούσεις, επισημαίνουν Ιρακινοί πολιτικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες ιρανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Ιρακινούς πολιτικούς για να συζητήσουν το ένταλμα σύλληψης εναντίον του αντιπροέδρου Χασέμι.

Τα ιρακινά πολιτικά κόμματα έχουν στραφεί στο Ιράν σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στην πολιτική κρίση που τα διχάζει και η οποία απειλεί να αναζωπυρώσει τις εθνοτικές συγκρούσεις, επισημαίνουν Ιρακινοί πολιτικοί.

Κόμματα «επικοινώνησαν με το Ιράν ώστε να δράσει ως μεσολαβητής στο πρόβλημα Χασέμι», δήλωσε ανωνύμως αξιωματούχος που πρόσκειται στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι.

Σύμφωνα με πηγές των Κούρδων, ιρανική αντιπροσωπεία, που αποτελούνταν από μέλη του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί και τον ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, που είναι επίσης Κούρδος, για να συζητήσουν το ένταλμα σύλληψης εναντίον του Χασέμι.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι Ιρανοί προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν μία συνάντηση μεταξύ όλων των πλευρών, όμως ο Μάλικι αρνήθηκε να μεταβεί στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν και ο Μπαρζανί στη Βαγδάτη.

Εξάλλου και δύο ανεξάρτητες κουρδικές εφημερίδες αναφέρθηκαν στην επίσκεψη της ιρανικής αντιπροσωπείας.

Εναντίον του αντιπροέδρου Τάρεκ αλ Χασέμι εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της συνομωσίας. Το γεγονός αυτό έχει οξύνει την ένταση που υπήρχε μεταξύ του σιίτη πρωθυπουργού Μάλικι και του σουνιτικού
κόμματος Ιρακίγια, στο οποίο ανήκει ο Χασέμι.

Ορισμένοι από τους σωματοφύλακες του Χασέμι σε ομολογίες τους που μεταδόθηκαν από την ιρακινή τηλεόραση είπαν ότι σχεδίασαν και διέπραξαν επιθέσεις και ότι έπαιρναν χρήματα από τον αντιπρόεδρο.

Παραταύτα, ο Χασέμι υπογράμμισε ότι οι ομολογίες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά που τον εμπλέκουν σε επιθέσεις είναι παντελώς κατασκευασμένες.

Οι ΗΠΑ, μετά την αποχώρηση και των τελευταίων στρατιωτών τους από το Ιράκ στις 18 Δεκεμβρίου έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια κατοχής, κατηγορούν το Ιράν ότι διαδραματίζει υπόγειο ρόλο στο Ιράκ μέσω της χρηματοδότησης ένοπλων πολιτοφυλακών και μέσω της ανάμιξής του στην πολιτική ζωή της χώρας, κατηγορίες που απορρίπτει η Τεχεράνη.

Επισήμως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν που επισκέφτηκε την χώρα το Νοέμβριο απέρριπταν το ενδεχόμενο σοβαρής ανάμιξης του Ιράν

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Χαμός για Μπαρτζώκα στο «Καραϊσκάκη»: Εμφανίστηκε με κασκόλ του Ολυμπιακού για δηλώσεις και αποθεώθηκε (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, βρίσκεται «Γ. Καραϊσκάκης», όπως και όλος ο μπασκετικός Ολυμπιακός, για την ιστορική ρεβάνς με την Άστον Βίλα, και γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024