Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δύο γενιές πολιτικών και χιλιάδες Τσέχοι αποχαιρέτησαν τον Βάτσλαβ Χάβελ

Δύο γενιές πολιτικών και χιλιάδες Τσέχοι αποχαιρέτησαν τον Βάτσλαβ Χάβελ

Το τελευταίο «αντίο» είπαν στον ηγέτη της Βελούδινης Επανάστασης χιλιάδες Τσέχοι πολίτες μαζί με δεκάδες πρώην και νυν αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και αξιωματούχους από ολόκληρο τον κόσμο. Η κηδεία του πρώην προέδρου της Τσεχίας τελέστηκε την Παρασκευή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου στην Πράγα. Φόρο τιμής απέδωσαν οι Χίλαρι και Μπιλ Κλίντον, Νικολά Σαρκοζί, Κρίστιαν Βουλφ και Ντέιβιντ Κάμερον, Μάντλιν Ολμπράιτ, Λεχ Βαλέσα και πολλοί ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Το τελευταίο «αντίο» είπαν στον ηγέτη της Βελούδινης Επανάστασης χιλιάδες Τσέχοι πολίτες μαζί με δεκάδες πρώην και νυν αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και αξιωματούχους από ολόκληρο τον κόσμο. Η κηδεία του πρώην προέδρου της Τσεχίας τελέστηκε την Παρασκευή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου στην Πράγα.

Φόρο τιμής απέδωσαν στον Βάτσλαβ Χάβελ οι Χίλαρι και Μπιλ Κλίντον, Νικολά Σαρκοζί, Κρίστιαν Βουλφ και Ντέιβιντ Κάμερον, Μάντλιν Ολμπράιτ, Λεχ Βαλέσα και πολλοί ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Βάτσλαβ Κλάους, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και προσωπική φίλη του Χάβελ Μαντλίν Ολμπράιτ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ εκφώνησαν τις επικήδειες ομιλίες.

Με τους ήχους της καμπάνας οι Τσέχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βάτσλαβ Χάβελ κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του πένθους για την πρώην ηγέτη.

Το βράδυ της Παρασκευής, πολλοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους το συγκρότημα Plastic People, θα
δώσουν μεγάλη συναυλία στο κέντρο της Πράγας στη μνήμη του μεγάλου λάτρη της ροκ.

Ο Χάβελ είχε πρωτοστατήσει στην Άνοιξη της Πράγας το 1968 αλλά και στην επόμενη δεκαετία, διεκδικώντας περισσότερα πολιτικά δικαιώματα για τους συμπολίτες του.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989, έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και αργότερα, μετά το… βελούδινο διαζύγιο με τη Σλοβακία το 1993, πρόεδρος και της Τσεχίας -θέση την οποία διατήρησε ως το 2003.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024