Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ

Πέθανε ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ

Τον θάνατο του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ πέθανε από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 69 ετών και το τελευταίο διάστημα δεν έκανε συχνά δημόσιες εμφανίσεις, πιθανώς λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του. Η κηδεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ θα γίνει στην Πιονγκγιάνγκ στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 17 έως τις 29 Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί στη χώρα περίοδος πένθους. Διάδοχός του πιστεύεται ότι θα είναι ο τρίτος γιος του, Κιμ Γιονγκ-Ουν. Αναβρασμός στη διεθνή κοινότητα.

Τον θάνατο του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ πέθανε από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 69 ετών και το τελευταίο διάστημα δεν έκανε συχνά δημόσιες εμφανίσεις, πιθανώς λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του.

To 2008 είχε υποστεί εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης, ο Κιμ πέθανε από καρδιακό επεισόδιο την ώρα που βρισκόταν σε τρένο που τον μετέφερε σε περιοχή έξω από την πρωτεύουσα, Πιονγκγιάνγκ.

Η κηδεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ θα γίνει στην Πιονγκγιάνγκ στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 17 έως τις 29 Δεκεμβρίου (για 13 ημέρες) έχει κηρυχθεί στη χώρα περίοδος πένθους.

Εκτιμάται ότι ο θάνατος του Βορειοκορεάτη ηγέτη θα προκαλέσει σοκ στους πολίτες της φτωχής χώρας, η οποία, εξαιτίας της πυρηνικής της πολιτικής, παραμένει διπλωματικά απομονωμένη.

Στη χώρα του είχε λάβει διαστάσεις μυθικού ήρωα. Επίσημες αναφορές γράφουν ότι γεννήθηκε σε μια ξύλινη καλύβα και ότι η γέννησή του συνοδεύτηκε από διπλό ουράνιο τόξο και από ένα φωτεινό αστέρι στον ουρανό. Στην πραγματικότητα γεννήθηκε στην ρωσική πόλη Χάμπαροβσκ και πέρασε την περίοδο του Πολέμου της Κορέας στην Κίνα.

Η εικόνα αυτή ενός ηγέτη-ήρωα ενισχύθηκε στα επόμενα χρόνια: σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ έγραψε έξι όπερες σε δύο χρόνια και σχεδίασε ένα από τα σημεία ορόσημα της χώρας του.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ ανέλαβε την εξουσία το 1994, «κληρονομικά» από τον πατέρα του, Κιμ Ιλ-Σανγκ.

Λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία, λιμός που προκλήθηκε από οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες και από φτωχικές σοδειές, οδήγησε στον θάνατο περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ηγεσία της Νοτίου Κορέας τον θεωρούσε ματαιόδοξο και πλέιμποϊ, με μια μεγάλη αγάπη στο καλό φαγητό και το ποτό.

Ωστόσο, όσοι τον είχαν γνωρίσει μίλαγαν για έναν άνθρωπο που είχε καλή γνώση των διεθνών εξελίξεων, ενώ άλλοι τον θεωρούσαν ότι χειριζόταν ανθρώπους και καταστάσεις για να στηρίξει το καθεστώς του.

Η αγάπη του για το σινεμά ήταν μεγάλη. Λέγεται ότι διέθετε συλλογή από 20.000 χολιγουντιανές ταινίες, ακόμα και ότι έχει γράψει ένα βιβλίο του σινεμά και ότι αγαπημένη του σταρ ήταν η Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Το καθεστώς του έχει συχνά δεχθεί επικρίσεις για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η επιμονή του στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματική απομόνωση και κυρώσεις.

Υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε το πρώτο της πυρηνικό τεστ το 2006, ενώ ένα δεύτερο ακολούθησε τρία χρόνια μετά. Οι συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας κατέρρευσαν ήδη μια φορά και εδώ και μήνες έχουν «παγώσει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024