Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποστήριξη με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις υπόσχεται η διεθνής κοινότητα στο Αφγανιστάν

Υποστήριξη με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις υπόσχεται η διεθνής κοινότητα στο Αφγανιστάν

«Γενναιόδωρη υποστήριξη» και οικονομική στήριξη στο Αφγανιστάν μέχρι το 2024 «για να εγγυηθεί την ασφάλειά του και την οικονομική του ανάπτυξη» υποσχέθηκε η διεθνής κοινότητα κατά τη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Βόννη. Σε αντάλλαγμα, το Αφγανιστάν υποσχέθηκε ένα αποφασιστικό αγώνα κατά της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις.

«Γενναιόδωρη υποστήριξη» και οικονομική στήριξη στο Αφγανιστάν μέχρι το 2024 «για να εγγυηθεί την ασφάλειά του και την οικονομική του ανάπτυξη» υποσχέθηκε η διεθνής κοινότητα κατά τη σύνοδο δωρητών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Βόννη.

Σε αντάλλαγμα, το Αφγανιστάν υποσχέθηκε ένα αποφασιστικό αγώνα κατά της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση του καθεστώτος και την ενίσχυση της δημοκρατίας με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, αναφέρουν πηγές από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΔΝΤ υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν πρέπει να αποδείξει ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα ποσά που θα εισρεύσουν στην χώρα, κυρίως στα χρόνια μετά το 2014 όταν προγραμματίζεται να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα.

Στα τελικά συμπεράσματα επισημαίνεται ακόμη ότι «το Πακιστάν και το Ιράν φέρουν το βάρος των Αφγανών προσφύγων».

«Αναγνωρίζουμε το βάρος των γειτόνων του Αφγανιστάν, ιδιαίτερα του Πακιστάν και του Ιράν για την παροχή προσωρινής στέγης σε εκατομμύρια Αφγανούς […] και έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε για να επιστρέψουν με τη θέλησή τους σώοι και αβλαβείς», αναφέρεται στη δήλωση.

Από τη σύνοδο απείχε το Πακιστάν μετά το θάνατο 24 στρατιωτών του από πυρά ΝΑΤΟϊκού αεροσκάφους.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δηλώνει πάντως έτοιμος να συνεργαστεί με το Πακιστάν παρά την απουσία του από τη σύνοδο και παρά τις όχι ιδιαίτερα θερμές σχέσεις των δύο χωρών.
Κάλεσε δε το Πακιστάν να σταματήσει να δίνει καταφύγιο στους Ταλιμπάν που δρουν και στις δύο πλευρές των συνόρων χωρίς να είναι εφικτό να περιοριστεί η δράση τους.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη λύπη της για την αποχή του Πακιστάν από τη διάσκεψη ενώ επισήμανε ότι «η σημερινή σύνοδος είναι ένα σημαντικό βήμα προς το είδος της ασφάλειας και της σταθερότητας που έχουν ανάγκη τόσο το Αφγανιστάν όσο και το Πακιστάν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024