Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ χαρακτηρίζει η Μιανμάρ την επίσκεψη Κλίντον

«Νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ χαρακτηρίζει η Μιανμάρ την επίσκεψη Κλίντον

Ο πρόεδρος της Μιανμάρ, Τέιν Σέιν, χαιρέτισε την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στη χώρα -την πρώτη τέτοια επίσκεψη εδώ και πάνω από μισό αιώνα-, μιλώντας για ένα «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Η Χ.Κλίντον θα παραστεί σε δείπνο με την Αούνγκ Σαν Σουού Κίι, στην πρώτη της συνάντηση με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Μιανμάρ, Τέιν Σέιν, χαιρέτισε την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στη χώρα -την πρώτη τέτοια επίσκεψη εδώ και πάνω από μισό αιώνα-, μιλώντας για ένα «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Η Χ.Κλίντον είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Μιανμάρ στην πρωτεύουσα της χώρας, Νάι Πι Τάου.

«Είμαι εδώ σήμερα γιατί ο πρόεδρος Ομπάμα και εγώ θεωρούμε ενθαρρυντικά τα βήματα που κάνατε προς το συμφέρον του λαού σας» είπε η Αμερικανίδα υπουργός στον Τέιν Σέιν.

Εκείνος της απάντησε ότι η επίσκεψή της θα αποδειχθεί «ορόσημο». «Η επίσκεψη της εξοχότητας σας θα αποδειχθεί ιστορική και θα εγκαινιάσει ένα καινούριο κεφάλαιο στη σχέση» είπε πριν την έναρξη των συνομιλιών.

Αργότερα, η Χ.Κλίντον θα παραστεί σε δείπνο με την Αούνγκ Σαν Σουού Κίι, στην πρώτη της συνάντηση με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ενός επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Μιανμάρ εδώ και πάνω από 50 χρόνια -και συγκεκριμένα από το 1955. Η επίσκεψη αυτή θεωρείται ότι «σφραγίζει» την επιστροφή της Μιανμάρ στη διεθνή διπλωματική σκηνή.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα και αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο η Χ.Κλίντον να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το μέλλον αυτών των κυρώσεων.

Η επίσκεψή της είναι μάλλον συμβολική και σε αυτό το επίπεδο θα κινηθεί. Πολλοί εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον θα αναβαθμίσει την αποστολή της στη Μιανμάρ σε πρεσβεία.

Η Κίνα ζήτησε την Πέμπτη την άρση των κυρώσεων κατά του απομονωμένου καθεστώτος της Μιανμάρ.

Η χώρα είχε τεθεί στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας από τη δεκαετία του 1990, εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα την κατ’ οίκον κράτηση της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.

Έκτοτε το πολιτικό τοπίο στη Μιανμάρ έχει αλλάξει. Η χούντα έδωσε τη θέση της σ’ ένα αποκαλούμενο «πολιτικό» καθεστώς, το οποίο ελέγχεται μεν στενά από το στρατό, αλλά ο επικεφαλής του, ο πρόεδρος Τέιν Σέιν, έχει πραγματοποιήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Λεβερκούζεν: Μόλις η τρίτη ομάδα στο top-5 που κατακτά τον τίτλο αήττητη (pis+vids)

Η Λεβερκούζεν μπήκε στο κλειστό κλαμπ των Άρσεναλ (2003-2004) και Γιουβέντους (2011-2012).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024