Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Ιράν στην ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Το Ιράν στην ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Μία-μία, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνουν ότι ανακαλούν τους πρεσβευτές τους στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενες για την «απαράδεκτη» -όπως λένε- εισβολή στη βρετανική πρεσβεία. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι κλείνει την πρεσβεία της και ήδη Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, η Νορβηγία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της για προληπτικούς λόγους, ενώ εγγυήσεις για την ασφάλεια των διπλωματών της ζητά η Ιταλία. Το Ιράν θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Μία-μία, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνουν ότι ανακαλούν τους πρεσβευτές τους στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενες για την «απαράδεκτη» -όπως λένε- εισβολή στη βρετανική πρεσβεία.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι κλείνει την πρεσβεία της και ήδη Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, η Νορβηγία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της για προληπτικούς λόγους, ενώ εγγυήσεις για την ασφάλεια των διπλωματών της ζητά η Ιταλία.

Το ζήτημα του Ιράν θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, Ουίλιαμ Χέιγκ, ανακοίνωσε ότι εντός 48 ωρών καλούνται όλοι οι Ιρανοί διπλωμάτες να έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Βρετανίας, και η ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο κλείνει.

Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό, καθώς και η περαιτέρω δράση που πρέπει να ληφθεί μπροστά στην συνεχή επιδίωξη ενός προγράμματος πυρηνικών όπλων από το Ιράν, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου.

Η Βρετανία αναμένεται να πιέσει για νέες κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα του Ιράν και το ίδιο πρόκειται να κάνει και η Γαλλία. Το Παρίσι προωθεί πρόταση για εμπάργκο πετρελαίου, καθώς και για το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Στόχος είναι να ασκηθούν πιέσεις στην Τεχεράνη, ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το BBC, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών θα φανεί εάν και άλλες χώρες σκοπεύουν να λάβουν μέτρα κατά της Τεχεράνης.

Ήδη Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, ενώ η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά την πρεσβεία της στην Τεχεράνη για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να κλείσει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη και θα καλέσει τον Ιρανό πρεσβευτή για να ζητήσει εγγυήσεις για την ασφάλεια του διπλωματικού της προσωπικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τέρζι, δήλωσε ότι η Ρώμη θα αποφασίσει μαζί με ΕΕ και ΗΠΑ για την πιθανότητα να επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν.

Το Ιράν έχει χαρακτηρίσει «φοιτητές» τους διαδηλωτές που εισέβαλαν την Τρίτη στη βρετανική πρεσβεία, εκφράζοντας λύπη για το περιστατικό και την «απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μικρού αριθμού διαδηλωτών».

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ υποστήριξε, ωστόσο, πως η πλειοψηφία όσων μετείχαν στην επίθεση ήταν μέλη της υποστηριζόμενης από το καθεστώς παραστρατιωτικής ομάδας των Μπασίτζι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν την επίθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024