Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διαμάχη μεταξύ Βαγδάτης και Exxon για δικαιώματα έρευνας στο βόρειο Ιράκ

Διαμάχη μεταξύ Βαγδάτης και Exxon για δικαιώματα έρευνας στο βόρειο Ιράκ

Ακόμα και σε κυρώσεις κατά της πετρελαϊκής εταιρείας Exxon-Mobil σκέφτεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ιράκ λόγω της συμφωνίας που έκλεισε με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν σχετικά με έρευνα για νέα κοιτάσματα. Τα συμβόλαια με την περιφερειακή κυβέρνηση είναι παράνομα, υποστηρίζει η Βαγδάτη.

Ακόμα και σε κυρώσεις κατά της πετρελαϊκής εταιρείας Exxon-Mobil σκέφτεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ιράκ λόγω της συμφωνίας που έκλεισε με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν σχετικά με έρευνα για νέα κοιτάσματα.

Η Exxon είναι η πρώτη εταιρεία που υπέγραψε μεγάλο συμβόλαιο εξερεύνησης κοιτασμάτων στο Ιράκ και μάλιστα στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Το συμβόλαιο υπογράφεται από την περιφερειακή κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας σχετικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στην περιοχή. Τα συμβόλαια με την περιφερειακή κυβέρνηση είναι παράνομα, υποστηρίζει η Βαγδάτη.

Οι κυρώσεις της κεντρικής κυβέρνησης μπορεί να επιβληθούν ακόμα και μέχρι το τέλος του έτους.

Παρεμβαίνοντας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι η Βαγδάτη και η πετρελαϊκή εταιρεία πρέπει να επιλύσουν τη διαμάχη χωρίς να βλάψει την ανάπτυξη των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείο επισήμανε ακόμη ότι είχε προειδοποιήσει την Exxon όπως και άλλες εταιρείες για το ρίσκο της υπογραφής συμφωνιών με την περιφερειακή κυβέρνηση πριν ολοκληρωθεί ο εθνικός νόμος περί εκμετάλλευσης του πετρελαίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024