Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιμένει σε εκλογές ο Άσαντ παρά τις πιέσεις από το εσωτερικό και τη διεθνή κοινότητα

Επιμένει σε εκλογές ο Άσαντ παρά τις πιέσεις από το εσωτερικό και τη διεθνή κοινότητα

Σε κλοιό διπλωματικών πιέσεων από το εξωτερικό και της ανοιχτά εμφύλιας σύγκρουσης στο εσωτερικό –καθώς οι αντικθεστωτικοί δεν διστάζουν πλέον να πραγματοποιούν και χτυπήματα μέσα στη Δαμασκό– βρίσκεται ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ο οποίος επιμένει σε συνέντευξη του για άλλη μία φορά ότι δρομολογεί διαδικασίες για εκλογές αλλά δεσμεύεται και για την εξουδετέρωση των «τρομοκρατικών ομάδων» που τον αντιπολιτεύονται. Ο Αραβικός Σύνδεσμός απέρριψε πάντως τα συριακά αιτήματα στην πρόταση διευθέτησης που είχε καταθέσει, απόφαση που απομονώνει ακόμα περισσότερο την Δαμασκό.

Σε κλοιό διπλωματικών πιέσεων από το εξωτερικό και της ανοιχτά εμφύλιας σύγκρουσης στο εσωτερικό –καθώς οι αντικθεστωτικοί δεν διστάζουν πλέον να πραγματοποιούν και χτυπήματα μέσα στη Δαμασκό– βρίσκεται ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ο οποίος επιμένει σε συνέντευξη του για άλλη μία φορά ότι δρομολογεί διαδικασίες για εκλογές αλλά δεσμεύεται και για την εξουδετέρωση των «τρομοκρατικών ομάδων» που τον αντιπολιτεύονται.

Μιλώντας στη βρετανική Sunday Times ο Μπασάρ Αλ Άσαντ υπογράμμισε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και ότι από αυτές θα εκλεγεί νέα κυβέρνηση ενώ θα υπάρξει και νέο Σύνταγμα.

«Αυτό το Σύνταγμα θα είναι η βάση για την εκλογή νέου προέδρου» ο οποίος θα αναδειχτεί αργότερα με εκλογές, πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι ο Άσαντ κληρονόμησε την εξουσία από τον πατέρα του 2000· πατέρας και γιος κυβερνούν διαδοχικά για περισσότερα από 40 χρόνια με ευρύτατες εξουσίες και κατ’έπίφαση δημοκρατικές διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, Άσαντ λέει ότι αισθάνεται «πόνο και θλίψη» για την αιματοχυσία αλλά επισημαίνει ότι η λύση είναι η εξουδετέρωση των ενόπλων που θεωρεί ότι ευθύνονται για αυτές.

«Ο μόνος τρόπος είναι να αναζητήσουμε τους ένοπλους, να καταδιώξουμε τις ένοπλες συμμορίες, να αποτρέψουμε την είσοδο όπλων από γειτονικές χώρες, να εμποδίσουμε τις δολιοφθορές και να επιβάλουμε το νόμο και την τάξη», δήλωσε ο Άσαντ επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση της κυβέρνησης του περί ξένου δακτύλου στις ταραχές. Τους κατηγορεί ακόμη ότι υποκινούνται και παίζουν το παιχνίδι των ξένων σε μία προσπάθεια να αποδυναμώσουν τη Συρία.

Παραταύτα, τα ξημερώματα της Κυριακής, τουλάχιστον δύο ρουκέτες (ή μία μικρή βόμβα) έπληξαν ένα από τα κτίρια του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ στη Δαμασκό.

Αν και κτίριο ήταν άδειο και οι ζημιές κατά τους αυτόπτες περιρισμένες, το τολμηρό και συμβολικό χτύπημα των αντικαθεστωτικών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, του σώματος των λιποτακτών που εδρεύει στην Τουρκία, δείχνει ότι η εξέγερση στο εσωτερικό έχει περάσει πλέον σε νέα φάση τις διαστάσεις εμφυλίου πολέμου.

Σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον 12 πολίτες σκοτώθηκαν το Σάββατο και άλλοι τρεις την Κυριακή από επιδρομές των υπηρεσιών ασφαλείας ενώ δύο λιποτάκτες σκοτώθηκαν σε μάχη με άνδρες του στρατού τη Χομς, μίας από τις πόλεις στο επίκεντρο της ένοπλης αντικαθεστωτικής εξέγερσης.

Πάνω από 3.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί στις ταραχές που σημειώνονται στη Συρία από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές στη Δαμασκό περίπου 1.100 αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από τη δράση «ενόπλων συμμοριών που διαθέτουν στήριξη από το εξωτερικό».

Νέες τριβές με τον Αραβικό Σύνδεσμο

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι απέρριψε τις διορθώσεις της Συρίας σε ειρηνευτικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, υποστηρίζοντας ότι η Δαμασκός επιχειρεί να αλλοιώσει την ουσία του σχεδίου. Αν και δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαρακτήρισε τις συριακές προτάσεις απαράδεκτες επειδή εισάγουν «δραστικές αλλαγές» στα ως τώρα σχέδια.

Η Συρία δέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες την παρουσία παρατηρητών από αραβικές χώρες αλλά μόλις 40 σε σχέση με την πρόταση για 500 όπως την υπέβαλε ο Αραβικός Σύνδεσμος που έχει αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας στις τάξεις του και καλεί σε τερματισμό της βίαιης καταστολής. Ο Σύνδεσμος είχε δώσει προθεσμία στη Συρία ως χθες Σάββατο να συμμορφωθεί με ένα ειρηνευτικό σχέδιο που προέβλεπε την αποχώρηση του στρατού από περιοχές όπου οι πολίτες έχουν εξεγερθεί προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα επιβάλει κυρώσεις εάν η κυβέρνηση δεν σταματήσει τη βίαιη καταστολή.

Αντιμετωπίζοντας την ογκούμενη οργή της διεθνούς κοινότητας, η Συρία και ειδικότερα ο πρόεδρός της έχουν σχεδόν χάσει τα παραδοσιακά τους στηρίγματα στον αραβικό κόσμο.

Πιέσεις εξακολουθεί να ασκεί και η άλλοτε στενή σύμμαχος της Δαμασκού Τουρκία, η οποία έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις βίαιες ενέργειες της κυβέρνησης Άσαντ ενώ, μετά και από μία αποτυχημένη προσπάθεια μεσολάβησης, η Άγκυρα στηρίζει ανοιχτά πλέον την συριακή αντιπολίτευση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου φραστικά πυρά εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας. «Δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που έκανε, ούτε στην Τουρκία, ούτε στον Αραβικό Σύνδεσμο, ούτε στην διεθνή κοινότητα», είπε ενώ την κατηγόρησε ότι «υπήρξε διστακτική και ανειλικρινής στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Χρησιμοποίησε απάνθρωπα μέτρα εναντίον της αντιπολίτευσης. Την σύντριψε χύνοντας αίμα».

Αν και η χώρα διολισθαίνει σε εμφύλιο πόλεμο –όπως όλα δείχνουν και όπως εκτιμά πλέον ανοιχτά η Δύση– το καθεστώς Άσαντ δεν δείχνει καμία διάθεση να τερματίσει την ένοπλη καταστολή και να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του για αυτό.

Η σύγκρουση –η οποία ξεκίνησε με μαζικές αλλά ειρηνικές διαδηλώσεις που καταπνίγονταν στο αίμα από την αστυνομία και τον στρατό– έχει προκαλέσει ρήγματα στην εξουσία του προέδρου Άσαντ και όπως εκτιμούν δυτικές χώρες, αλλά και το γειτονικό Ισραήλ, η διάρκεια ζωής του καθεστώτος δεν πρόκειται να είναι πολύ μεγάλη.

Η Δύση πάντως εμφανίζεται εξαιρετικά διστακτική στο να επέμβει όπως έπραξε στη Λιβύη καθώς αυτό θα περιέπλεκε την κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή· ο ίδιος ο Άσαντ είχε προειδοποιήσει ότι θα αναφλεγεί όλη η περιοχή αν συμβεί αυτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024